Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı' Zirvesi'nde 'Yapılarda Çağdaş Yaklaşımlar ve Su Yalıtımı' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Dr. Çamlıbel, Türkiye'deki yapı stoğunun yüzde 85'ine su yalıtımı yapılmamış durumda olduğunu belirterek bunun Türkiye'ye bedelinin 7,5 milyon konutun dönüşmesi olduğunu vurguladı.
Dr. M. Emre Çamlıbel, İZODER'in 24 Ekim'de Marriott Hotel Asia'da düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı' konulu zirvesinin son oturumu olan Yapılarda Çağdaş Yaklaşımlar ve Su Yalıtımı konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Dr. Çamlıbel binalarda su yalıtımına çok fazla önem verilmediğini ancak deprem kuşağında olan ülkemiz için bu konunun hayati önem taşıdığını vurguladı. "Yapı stoğumuzun yüzde 85 gibi çok büyük bir kısmına su yalıtımı uygulanmamış durumda. Bu nedenle özellikle İstanbul'daki binaların yaklaşık yüzde 64'ünün taşıyıcı sistemi korozyon nedeniyle kapasitesini kaybetmiş bulunuyor. Bunun yanı sıra yapıların yüzde 43'ü de küf ve rutubet nedeniyle yaşam standartlarından uzak" dedi. Dr. Çamlıbel bu nedenle Türkiye'deki toplam 18 milyon konutun 7-10 milyon adetinin yenilenmek zorunda olduğunu, yenilenemeyen konutlarda da önümüzdeki 10 yıl içinde ilave yenileme ihtiyacı doğacağını vurguladı. Bunun Türkiye'ye faturasının 400-500 milyar dolar olacağını da belirten Dr. Çamlıbel bu kaynağın ne özel sektörde ne de vatandaşta mevcut olmadığını sözlerine ekledi. Dr. Çamlıbel; "Bu kaynak eksikliği birkaç şekilde giderilebilir. Birincisi yeni planlarda, istemeyerek de olsa emsal artışı yaparak kat karşılığı yönetimiyle finansman yaratılabilir. İkinci olarak da yurtdışından alınacak sermaye ya da borçla çözülebilir. Üçüncüsü de vergi vb yollarla kamu gelirlerini artırarak giderilebilir" dedi.
Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası diye bilinen '6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un hazırlanmasında GYODER, İNDER, Konutder gibi dernek ve kuruluşlar olarak enerji tasarrufu ve verimliliği konuları da dahil pek çok önerilerde bulunduklarını belirterek "Kentsel dönüşümle ilgili kararı veren ekiplerin içinde enerji uzmanı da olmasını önermiştik. ve bu önerimiz kabul edildi. Çünkü enerji verimli binalar inşa etmek en önemli memleket meselelerinden biri. Ancak yaşam döngüsü olarak da ifade edebileceğimiz sürdürülebilirlik yaklaşımını her fırsatta dile getirmemize rağmen benimsenme konusunda henüz başarı sağlandığını söylemek zor" dedi.
Yapı Dergisi Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz'ün moderatörlüğünü yaptığı Yapılarda Çağdaş Yaklaşımlar ve Su Yalıtımı konulu panele Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'in yanı sıra İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe konuşmacı olarak katıldı.
Son Dakika › Emlak › Türkiye'nin Yüzde 85'inin Su Yalıtımı Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?