Kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde devlet vatandaşa 5 farklı finansal destek sağlıyor. Sağlanan desteklerden bir ise kiracıları da çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü söz konusu destek ile kiracının ev hayaline ortalama 40 bin TL katkı sağlanmış olunuyor...
Devletin riskli yapı sahiplerine ve bu yapılarda ikamet eden kiracılara sunduğu bir birinden cazip destek ve yardımlar kentsel dönüşüm dedikodularının gölgesinde kaldı.
Oysa ki devlet kentsel dönüşüm uygulamalarında riskli yapı sahiplerine konut yapım kredisinden yıkım kredisine, riskli yapı tespit kredisinden kira yardımına kadar 5 farklı alanda finansal destek sağlıyor. Söz konusu finansal desteklerde verilen yardımların yanı sıra sağlanan kredilerde de devlet hak sahiplerinin bütçelerini zorlamayacak şekilde farklı kolaylıklar sunuyor.
Yapıları riskli olarak tespit edilen mülk sahiplerine sunulan finansal desteklerin yanı sıra riskli binalarda oturan kiracılar da unutulmuyor. Onlarada taşınma yardımı ve faiz desteği imkânı sunularak ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olunuyor.
40 BİN TL CEPTE KALACAK
Bakanlık, bankalarla yaptığı anlaşmalar çerçevesinde kentsel dönüşüm kredisi kullanacak vatandaşlara konutta yıllık %4, işyerinde ise %3 faiz desteği sağlarken, konut kredilerinde 120, işyeri kredilerinde ise 84 aya varan uzun vadeli geri ödeme imkânı sunuyor.
Devlet tarafından verilen yıllık yüzde 4'lük faiz desteği, 120 ay vadeli 100 bin TL kredi çeken bir vatandaşı ortalama 40 bin TL kazançlı çıkartıyor. Çünkü normal faiz oranları ile 100 bin TL'ye 10 yıl sonunda yaklaşık 165 bin TL ödenirken, faiz destekli kredide bu rakam 125 bin TL civarına tekabül ediyor. Ayrıca inşaat maliyetinin tamamına kadar kredi kullandırma imkanı verilen kentsel dönüşüm kredilerinde, yenilenecek konutun ipoteği ile kredi kullandırılabilinirken, KKDF ve BSMV muafiyeti de uygulanıyor.
KİRACILARDA YARARLANABİLİYOR
İşin en güzel yanı ise bu krediden riskli yapılarda oturan kiracılarda faydalanabiliyor... Riskli olduğu tespit edilip tahliyesi gerçekleştirilmiş binada en az 1 yıl kiracı statüsünde oturanlar gerekli evraklarla anlaşmalı bankalara başvuru yapmaları halinde mülk sahiplerine sağlanan faiz desteğinden rahatlıkla yararlanabiliyor.
KREDİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Riskli bina sahipleri faiz desteğinden yararlanmak isterlerse, standart başvuru belgelerine ek olarak yanlarında kredi talep ettikleri evin tapu belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, mülklerine yönelik riskli bina inceleme tespit formu, yeni adreslerini gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği ve riskli yapısını boşalttığına veya boşaltacağına yönelik taahhütname ile anlaşmalı her hangi bir bankaya giderek başvuruda bulunabiliyor.
KİRACILAR İÇİN:
Yıkılmak üzere tahliye edilen riskli yapılarda en az 1 yılını doldurmuş olan kiracılar da faiz desteğinden yararlanmak isterlerse onlarda anlaşmalı bankalara yanlarında, nüfus cüzdanı fotokopisi, kayıtlı su, elektrik, telefon, doğalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfus müdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği ile konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneğini getirerek faiz desteğinden yararlanabilecekler.
OLUMSUZ YANIT ALANLARA BAKANLIKTAN YAPIM KREDİSİ
Hak sahipleri tarafından yapılan başvurular bankalar tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bildirilirken kredi talepleri olumsuz değerlendirilenlere bakanlık tarafından bir seçenek daha sunuluyor. O da TÜFE Endeksli Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı... Kredi başvurusu olumsuz sonuçlanmış kişiler istekleri doğrultusunda bağlı bulundukları yerlerdeki Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları halinde bu özel hesaptan kendilerine kredi imkanı sunulabiliyor.
17 BANKAYLA ANLAŞMA YAPILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kredi desteği sunmak üzere başlattığı uygulama çerçevesinde bugüne kadar tam 17 banka ile sözleşme imzaladı. Evi riskli yapı statüsünde olanlar ve riskli yapıda kiracı konumunda bulunanlar bakanlığın önceden yaptığı sözleşme çercevesinde bu bankalara gidip kredi talebinde bulunabilecekler. Bakanlığın anlaşma yaptığı 17 bankanın isimi ise şöyle; Garanti Bankası, Şeker Bank, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, DenizBank, Türkiye Finans, Vakıfbank, Yapıkredi, Bank Asya, TEB, Albaraka, Kuveyt Türk, Ziraat Bankası, Finansbank, ING Bank, ABank...
EN DÜŞÜK ORANLAR İŞ BANKASI'NDA
Bakanlığın anlaşma yaptığı bankalar arasından internet siteleri üzerinden kentsel dönüşüm kredisi faiz oranlarını açıklayan bankalara bakıldığında en uygun faiz oranlarının İş Bankası'nda olduğu görünüyor. Bankalar sadece faiz oranlarında yaptıkları indirimlerle değil dosya masrafı ve 2 yıl ana para ötelemesi gibi değişik seçenekler ile de müşterileri kendilerine çekmeye çalışıyor.
İşte oranlarını açıklayan bazı bankaların faiz oranları ve müşterilerine sunduğu ekstra fırsatlar:
İş Bankası: Kentsel dönüşüm kredileri çerçevesinde konutunu yeniden inşa ettirecekler için 100 bin TL'ye 1 ile 12 ay arasında faiz uygulamazken, 13-60 ay için 0,38, 61-120 ay için ise aylık yüzde 0,40 oranında faiz uyguluyor. Banka yeni konut alımları için ise 100 bin TL'ye 1-60 ay için yüzde 0,44, 61-120 ay için ise yüzde 0,46 oranında faiz uygulamasında bulunuyor. Müşterilerine 2 yıl boyunca anapara ödememe seçeneği sunan banka, ayrıca riskli yapı tespit raporunda da indirim fırsatı sağlıyor.
Halkbank: Kentsel dönüşüm kredilerinde, 100 bin TL'ye 1-60 ay vadede yüzde 0,40 oranında aylık faiz çıkartıırken diğer vade dilimleri içinde kademeli olarak, 61-72 aya yüzde 0,41, 73-84 aya yüzde 0,42, 85-96 aya yüzde 0,43, 97-108 aya yüzde 44, 109-120 ay arasına ise yüzde 0,45 oranında faiz uygulamasında bulunuyor.
Denizbank: 2 yıl boyunca ana para geri ödemesiz kredi imkanı sunan banka 100 bin TL için 24 aya yüzde 0 faiz uygularken, 60 aya yüzde 0,39, 120 aya ise yüzde 0,41 oranında faiz uyguluyor. Banka ayrıca müşterilerine indirimli riskli yapı tespit raporu imkanı sunuyor ve inşaat tamamlama garantisi veriyor.
TEB : Banka 100 bin TL kredi için 120 aya vadede aylık yüzde 0,45 oranında faiz uyguluyor ve müşterilerinden de dosya masrafı talep etmiyor.
AKBANK: Kentsel dönüşüm kredisi adı altında 120 ay vade sunup, 2 yıla kadar sadece faiz ödemeli plan çıkartan banka 100 bin TL için 60 ay vadede aylık yüzde 0,46 oranında faiz uyguluyor.
YAPI KREDİ: İnternet sitesinde kredi oranları ile ilgili bir bilgilendirme yapmayan bankanın, Konut ve İşyeri Finansman Direktörü İsmet Erdem bir dergiye verdiği röportajda kentsel dönüşüm kredi faizlerinin 60 ay vadede yüzde 0.49, 120 ay vadede ise yüzde 0.50 civarında olacağını söylüyor.
FİNANSBANK: 120 aya kadar vade seçenekleri sunan banka müşterilerine 2 yıl ana para ödemeksizin taksit seçeneği sunuyor ve 2013 yılı sonuna kadar yapılan başvurularda da dosya masrafı, ipotek tesis ve ekspertiz masrafı almıyor.
18 AY 650 TL KİRA YARDIMI
Bakanlığın hak sahiplerine sunduğu diğer bir finansal destek ise kira yardımı. Riskli yapıda mülkü bulunanlar 2/3 çoğunluğu sağlayarak binayı yıktırmak üzere tahliye etmesi ve bunu belgeler ile de ispatlaması halinde yaşadığı bölgeye göre 18 ay boyunca aylık 400 TL ile 650 TL arasında kira yardımı alabiliyor. Aylık kira bedeli, her yıl Tüketici Fiyatı Endeksleri oranında güncelleniyor ve talep edilmesi halinde de kira yardımının ilk 5 ayı hak sahiplerine peşinen ödenebiliyor.
KİRACIYA DA 1.300 TL TAŞINMA YARDIMI
Riskli binada oturan kiracılara mülk sahipleri gibi 18 ay boyunca kira yardımı yapılmıyor. Ancak bakanlık tarafından bir defaya mahsus olmak üzere taşınma desteği altında yine yaşadığı bölgeye göre 800 TL ile 1.300 TL arasında değişen bir yardım yapılıyor.
ÖZEL HESAPTAN YIKIM KREDİSİ
Riskli alanda yer alan ve riskli olduğu tespit edilen yapılar için de devlet kredi desteği sağlıyor. Riskli yapısını yıktırmak üzere hak sahiplerinin çevre ve şehircilik il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları halinde her bin m2 için 24 ay geri ödemeli 6 bin TL yıkım kredisi veriliyor. Bakanlık paranın hesaba aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde yıkımın gerçekleşmesi ve enkazın kaldırılmasını ise zorunlu kılıyor.
HER 100 M2'YE 600 TL RİSK TESPİTİ KREDİSİ
Finansal destekler arasında yapısının durumundan endişe eden ancak risk tespiti yaptıracak maddi güce sahip olmayan vatandaşlar içinde kredi seçeneği bulunuyor. Bu durumda olanlar bağlı bulundukları Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine giderek başvuru yapmaları halinde kendilerine bakanlık özel hesabından her 100 m2 daire için 600 TL ödeme yapılıyor. 24 ay geri ödemeli kredinin hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde tespitin yapılması ve bakanlığa bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor.
(Kenan Biter - HABER7)
Son Dakika › Emlak › Kentsel Dönüşümde 5 Finansal Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?