İç mimari Türkiye'de henüz ciddi anlamda yer bulmuş değilse de konut projelerinin sayısına paralel olarak iç mimarinin ne derece önemli olduğu daha da iyi anlaşılmaya başlandı. İç mimari deyince akla gelen isimlerden biri olan Yasemin Aksoy'la iç mimari özelinde sıcak, neşeli ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik.
İç mimar olmak isteyenler özellikle bu röportaj tam da sizin için...
Ahmet Yeniyıldız: Merak ediyordum bir iç mimarın evi nasıl olur diye, gayet güzel iş çıkarmışsınız.
Yasemin Aksoy: Teşekkür ederim.
Ahmet Yeniyıldız: Evine kendimizi davet ettirmek çok zor oldu diyemem, lise yıllarından beri birbirimizi tanırız. Üniversite yıllarında yollarımız ayrılmıştı, şimdi bu söyleşi için bir araya geliyoruz. Merak ediyorum üniversite sınavına girerken hayalin iç mimar mı olmaktı ?
Yasemin Aksoy: Üniversite sınavına girerken iç mimar olmak aklımın ucundan geçmiyordu. Ben öğretmen olmak istiyordum. Fakat yerleşemedim, ailem ve arkadaşlarımın sunduğu teklifle Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yetenek sınavlarına girdim ve kazandım. Sonrası keyifli bir öğrencilik hayatı... Hiç de pişman olmadım.
Ahmet Yeniyıldız: Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Yasemin Aksoy: 1983 İzmit Kocaeli doğumluyum. Çocuklugunu en güzel şekilde yaşamış, çocuk olmanın tüm haylazlıklarını tatmışım. Öğrencilik hayatını keyifli bitirdim. Güzel dostlar edinerek hayatıma onların da var olduğu bir çizgi çizdim. Ve işte sende bu dostlarımdan biri olduğun için bu söyleyişi teklifin bana keyif verdi.
Ahmet Yeniyıldız: İç mimar deyince kaba bir tarifle ne anlamalıyız?
Yasemin Aksoy: İç mimar deyince benim aklımdaki açılımı, bir insanın yaşam alanını (bu bir ev ofis banyo mutfak veya tamamını kapsayabilir tabiki) hayallleri doğrultusunda gerçekleştirmektir.
Ahmet Yeniyıldız: İç mimar, mimar ile aynı şey mi?
Yasemin Aksoy: İç mimar ile mimar hem aynı şey, hem çok ayrı birsey. Birkere mimar olmak için mimarlık, iç mimar olmak için iç mimarlık okuyosunuz. Fakat bizler yani iç mimarlar bir mekan yaparken hayal gücümüzü görselliği kullanışlı oluşunu hesaplarız, keyiftir bizim için, ama mimarlar görselliğe çok önem vermezler .
İç mimarların en büyük sorunu verilmeyen imza yetkisi, bu nedenle mimar ve iç mimarlar arasında ciddi yaralar problemler var…
Özetle siz hayal edin biz gerçeğe dökelim felsefesi esas alınmıstır iç mimarlar için.
"Çayımızı yudumlarken evi biraz dolaşmak nasip oldu, malesef sizler için fotoğraflamaya izin alamadık. Yasemin hanım özel hayatını paylaşmayı pek sevmiyor..."
Ahmet Yeniyıldız: Çocukluğunuz da bu tür şeylere ilginiz olur muydu? Yoksa siz de her çocuk gibi bebeklerle mi oynamayı severdiniz?
"Bu soruyu cevaplamaya başlamadan önce yüzüme öyle baktı ve bu soruyu çok aradın mı dedi..."
Yasemin Aksoy: "Evet ben de her çocuk gibi bebeklerle oyuncaklarla oynamayı severdim.."
Ahmet Yeniyıldız: Anladığım kadarıyla evin iç tasarımı sizin işiniz? İç mimari olarak tasarımını yaptığınız evlerden birinde hiç yaşasam dediğiniz oldu mu?
Yasemin Aksoy: Yaptığım evlerden birinde yaşamak isteğim hiç olmadı, ama bir gün öyle bir istek duysam kendim için özel bir ev yaparım. İş hayatımın büyük kısmını belediye personeli olarak geçirmeme rağmen Şuan en güzel zamanlarımı mesleğimi yaparken geçiriyorum.
Ahmet Yeniyıldız: Bir iç mimarla çalışmayan mobilyacı başarılı olabilir mi? Tersinden soralım, mobilya işi ile uğraşan kişilerin markalaşmasının sırrı iç mimardan mı geçer?
Yasemin Aksoy: Mobilya sektöründe dengeler çok değişken aslında, olması gereken şu ki tüm inşaat şirketleri iç mimarlalarla çalışmalı, fakat bizim imza yetkimizin olmama sıkıntısı ciddi sorunlara yol açıyor.
Ahmet Yeniyıldız: Yasemin Hanım imza konusu hakkında çok muzdaripsiniz anlaşılan?
Yasemin Aksoy: Evet hiç sorupta kanayan yaramızı açma istersen Ahmet!
Neyse konumuza dönelim bu anlamda mobilyacıların iç immarla çalışması şart değil, aslında hepsi bir bütün. Mobilyacısı, alçıcısı, fayanscıcısı, Yani bir yapının tüm etaplarında bir İç mimar eli dokunmalı diye düşünüyorum.
Ahmet Yeniyıldız: Türkiye'de mobilya sektörü bir hayli iyi durumda. Peki ya iç mimarlık konusunda Türkiye ne noktada?
Yasemin Aksoy: İşte her şey aslında bizim imza yetkimizin olmaması ile ilgili sıkıntılar.. En başından bir iç mimar tercih eden ev, ofis veya daire sahipleri yaşadıkları ve konumlandıkları yerlerden memnunlar zaten, lakin tek başına inşaata girmiş ev yaptırmaya çalışan bir vatandaşı düşünürsek, mimar demek büyük meblalar demek. Böyle olmasına rağmen halkımız yine de sıcak bakıyor. Artık fikirlerimiz değişiyor, evler, ofisler, hatta kıyafetler modernizme ayak uydurmaya başladı.
Ahmet Yeniyıldız: İç mimari lüks mü sizce?
Yasemin Aksoy: Evet iç mimari lüks denilebilir. Çünkü herkes evini yaptırırken bi iç mimardan fikir alamıyor, bunun bile para ile olduğunu düşünüyor halkımız malesef.
Ahmet Yeniyıldız: İç mimarlar da diğer sanatkarlar gibi işlerine karışılmasını sevmez. Ama müşteri memnuniyeti de esas ise eğer bu durumu nasıl tafif etmek gerek? Daha doğrusu iç mimarla müşterisinin ilişkisi neye benzer?
Yasemin Aksoy: İstenileni gerçekleştirmek ve bundan mutlu olan insanların size teşekkürü çok hos bir mutluluk. Paha biçilemez…
Ahmet Yeniyıldız: İç mimar olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler olur?
Yasemin Aksoy: İç mimar olmak isteyen gençlere tavsiyem sanırım, öğrenciliğin en keyıfli olanını yaşamak için iç mimar olmak yeterli...
Ahmet Yeniyıldız: Teşekkür ederim bu sohbet için Yasemin hanım
Yasemin Aksoy: Ben teşekkür ederimm asıl içimi döktüm sanırım biraz da :) Keyifli bir sohbetti benim için de. Teşekkür ederim.
Projeler.com
Son Dakika › Emlak › İç Mimar Yasemin Aksoy İle Neşeli Söyleşi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?