Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in gayrimenkul sektörüne katkıda bulunmak, yön vermek, sektör temsilcilerini bir araya getirmek ve ilgili konuda uzman kişilerle fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlediği GYODER Sektör Buluşması, 28 Mayıs 2013 tarihinde Swissotel The Bosphorus’da gerçekleştirildi. GYODER Sektör Buluşması GYODER Başkanı Aziz Torun ve SPK Başkanı Dr. Vahdettin Erbaş’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Paranın güvenli liman arayışının adresi Türkiye
GYODER Sektör Buluşmalarının açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun; “10 yıl öncesinde ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve işsizliğin zirve yaptığı bir ülke iken bugün geleceğe umutla bakan bir Türkiye görüyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir, 1 trilyon dolarlık borsa hacmi ve 80 milyar dolarlık turizm geliri bekleyen dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefine ilerliyoruz. Dünyanın yarısına 6 saatlik uçuş mesafesindeyken kalan yarısına da 12 saat mesafede dünyanın merkezinde bulunuyoruz. Bu nedenle Türkiye’deki yatırımlara büyük ilgi var” dedi.
Paranın güvenli liman arayışının adresinin Türkiye olduğunun altını çizen Torun, özellikle gayrimenkul sektöründe kurumsallaşmış ve şeffaflaşmış şirketlerin sayısının artmasıyla ve yeni finansman modellerinin hızla hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin daha fazla yatırım çekeceğini söyledi.
Türkiye’deki GYO’ların aktif büyüklüğü 24 milyar TL’ye erişti
Aziz Torun’dan sonra konuşan SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Hızla büyüyen ve gelişen ekonominin lokomotif sektörlerinden birinin hiç şüphesiz gayrimenkul sektörü olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Ülkemizde gerçekleştirilen gayrimenkul yatırımları sadece bir yatırım aracı değil aynı zamanda yurt dışından da önemli tutarda kaynağın ülkemize gelmesine imkan sağlayan önemli bir sektördür. Gayrimenkul sektörümüzün en önemli aktörlerinden biri olan GYO’lar, ilk defa 1995’te SPK düzenlemeleri ile sermaye piyasalarımızla tanıştı, aradan geçen 20 yıla yakın sürede büyük gelişme kaydetti. Ancak, gelişmiş ülkelerdeki istatistiklerle karşılaştırıldığımızda ülkemizde GYO'lar için halen önemli gelişme potansiyelinin olduğunu görüyoruz” dedi.
Sözlerini sürdüren Ertaş; “Bugün bakıldığında ABD’deki GYO’ların aktif büyüklüğü 632 milyar dolar, piyasa değeri 1,8 milyar dolar seviyesine ulaşırken Türkiye’de ise GYO’ların aktif büyüklüğü 24 milyar TL, piyasa değeri de 15.8 milyar TL’dir. Bu rakamlara baktığımızda, GYO'ların büyümesi ve yüksek oranlı iskontoyla işlem görme sorununu çözmesi gerekiyor. GYO’ların gayrimenkul sektörüne, kurumsallaşma, kayıt altına alma, profesyonel portföy yönetimi, sağlıklı ve nitelikli yapılaşma gibi son derece büyük katkıları bulunmaktadır. GYO'lara özellikle büyük şehirlerimizdeki kentsel dönüşüm projelerinde şehirlerimizin sağlıklı yapılanmasında önemli görevler düşmektedir” dedi.
GYODER Sektör Buluşması’nın ilk oturumunda; “Sermaye Piyasalarında Gayrimenkulleri Menkul Değerlere Dönüştürmede Yeni Modeller” konusu masaya yatırıldı. GYODER Başkan Yardımcısı Doç . Dr. Feyzullah YETGİN’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturum konuşmacıları arasında; İTİCÜ Gayrimenkul Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim BAZ, Aktif Bank CEO’su Dr. Önder HALİSDEMİR, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik KINIK ve Deutsche Bank Genel Müdürü Faisal RAHMAN yer aldı. Oturumda kira ve gayrimenkul sertfikaları, altyapı GYO’ları ve Sukuk gibi Türkiye için yeni olan finansal enstrümanlar konuşuldu. Oturumda ayrıca bilinen klasik mevduat faizlerinde yüzde 6’lara kadar yaşanan gerilemenin bu yeni finansal enstrümanları daha cazip hale getirdiğinin de altı çizildi.
Nurol GYO’nun ana sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğin, diğer sponsorları; Aktif Bank, Cushman&Wakefield, Emlak Konut, katkıda bulunanlar; Borsa İstanbul, EPRA, TOKİ, Sermaye Piyasası Kurulu, Urban Land Institute, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İnternet Medya Sponsoru; Hürriyetemlak.com, basın sponsoru; Zaman, Medya Sponsoru ise Bloomberg HT.
Son Dakika › Emlak › Gayrimenkul Sektörünün Dinamikleri Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?