Dünya genelinde Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Konut Günü olarak anılıyor. Bu günde akıllara gelen ilk soru ise doğru bir konut nasıl olmalı? Yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında bulunan, 1999 Marmara depreminde 18 bin kişinin hayatını kaybettiği Türkiye'de konut seçerken öncelikle deprem güvenliğe dikkat etmek gerekiyor. İkinci adımda ise konutun yatırım değeri öne çıkıyor. Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, Dünya Konut Günü kapsamında verdiği tüyolarla doğru konut seçimine giden yolun rotasını çizdi.
Depremlerden ders çıkarmamız gerekiyor!
Deprem gerçeğini 17 Ağustos Marmara Depremi ve 2011 Van depremi ile bir kez daha hatırlamış olan Türkiye'de mevcut binalara bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını belirten Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, "Ülkemizdeki konutların yüzde 45'i oturulamaz durumda, 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Tüm bu rakamlara rağmen Türkiye'deki her 100 kişiden 70'i depreme hazırlıksız. Depremi ciddiye almamız ve konut seçerken estetik değerlerden çok statik değerleri sorgulamamız gerekiyor. Bir binanın ortalama bina ömrünün 50 yıl olduğunu düşünürsek yeni binaları tercih etmek her açıdan daha avantajlı." dedi.
Kentsel dönüşüm ile birçok kişinin hayatı kurtulabilir!
İstanbul'da bulunan yaklaşık 2 milyon konutun ciddi bir bölümünün risk altında olduğuna dikkat çeken Cafer Kara, "Sadece İstanbul'da acilen dönüştürülmesi gereken 300 bine yakın konut var. Bu nedenle kentsel dönüşüm ülkemiz için olmazsa olmaz. Ancak kentsel dönüşüm, dar kapsamlı ve parselinde bina bazında dönüşüm olarak algılanmamalı. Ayrıca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalı." diye konuştu.
Konutta iyi bir yatırım değeri için merkezi lokasyon şart!
Kara, "Gayrimenkul, Türkiye'de her zaman için en önemli yatırım aracı oldu ve öyle olmaya da devam edecek. Bu nedenle gerek satıp kiralayacağınız gerek oturacağınız daireyi seçerken yatırım değerini iyi hesaplamak gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken öncelikli nokta ise projenin lokasyonu… Bir proje eğer değerli bir lokasyonda konumlanıyor ve bu lokasyondaki hedef kitlesine uygun özelliklerde, fiyatta ve ödeme koşullarındaysa ve aidatları da yine hedeflenen kitleye uygun aralıklarda ise o zaman bu proje mutlaka değer kazanacak demektir. Yüksek prim potansiyeli, uygun ödeme planı ve zengin sosyal donatılar konut seçerken göz ardı edilmemesi gereken diğer başlıklar. Tabi tüm bu özelliklerin doğru kurgulanmış olması gerekiyor. Projeyi hayata geçiren firmanın güvenilir olması, daha önceki projelerinde sağladığı avantajlar ve prim potansiyeli de doğru konut için önemli bir gösterge." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Emlak › Doğru Konut Nasıl Seçilir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?