Bir binayı ısıtmak da soğutmak da enerji istiyor fakat kısıtlı bir kaynak olan enerjiyi, gelecek nesillerle de paylaşabilmek için tasarruflu kullanmak gerekiyor.
Isı yalıtımı Türkiye'de ne yazık ki, hak ettiği değeri göremeyen bir konu ve ülkemizdeki konut stokunun sadece yüzde 15'i yalıtımı önemsiyor. Yalıtım yaptıranlar enerjiyi tasarruflu kullanıyor, kışları daha çok ısınıyor, yazları daha serin geçiriyor hem de az para ödüyor.
ÇBS Boyayla ortak girişim olarak hayata geçirilen ÇBS İzoguard Yalıtım Sistemleri'nin Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan Yılmaz ile yalıtım hakkında merak edilenleri ve zorunlulukları konuştuk. İşte detaylar...
Bengü Öner: Isı yalıtımı nedir? Neden önemli?
Hakan Yılmaz: Isı yalıtımı kavramı oldukça geniş bir kavram. Dış etkenlere karşı binanın koruma altına alınması olarak özetlenebilir. Dış etken dediğimiz, hava şartları, doğa şartları, depremler gibi doğa olaylarına karşı binayı güçlendirme ve koruma altına almak. Önemli çünkü cebinize de etkisi var. Bütün binalar, konutlar, işyerleri enerji harcıyor. Bu enerjinin de minimum maliyette maksimum fayda sağlanmalı. Bugün kullandığınız enerjinin hem cebinize hem ülke ekonomisine faydalı olmasını istiyorsanız ısı yalıtımı şart.
Bengü Öner: Mantolama çok bahsedilen bir kavram?
Hakan Yılmaz: Mantolama ısı yalıtımının bir çeşidi. Mantoyu kelime olarak düşünebiliriz. Vücudumuzu koruduğu gibi binayı koruması mantığıyla yola çıkmış bir kelimedir. Mantolamada ve ısı yalıtımında dikkat edilmesi gereken husus sızıntı olmaması. Çok iyi bir şekilde yalıtmanız, ısı köprüsü bırakmamanız gerekir ki tam anlamıyla sağlanabilsin.
Bengü Öner: Isı yalıtımının diğer çeşitleri neler?
Hakan Yılmaz: Isı yalıtımının en doğrusu, dıştan yapılanıdır. Dünyada iki çeşidi var. İçten ve dıştan yapılan olarak. Ancak içten ısı yalıtımını doğru bulmuyoruz. Çünkü kolon ve kirişleri atlamak zorunda kaldığımız için ısı köprüleri oluşuyor. Ama dıştan mantolama yaptığımızda dış etkenlere karşı tam bir koruma sağlamış oluyorsunuz.
Dıştan yapılan mantolamada, kalınlık çok önemli. Mevsimsel olarak dünyada farklılıklar olduğu gibi, Türkiye'de de var. Ne kadar kalınsa o kadar ısı tasarrufu yapabilirsiniz. Bugün Doğu Anadolu ve İstanbul arasında kullanılması gereken ısı yalıtımı levha kalınlıkları farklılık gösterecektir.
Bengü Öner: Bu değerler nasıl olmalı bir ortalaması var mı?
Hakan Yılmaz: Minimum değer Türkiye için İZODER'in belirlediği kalınlığa göre 5 cm olmalıdır. Ama biz Türkiye'de maksimuma gitmeyi hedeflemeliyiz. Keza Avrupa'da 12-18 cm arası kalınlıklar değişiyor. Bu da daha çok kalınlık artırmamız gerektiğini bize işaret ediyor zaten.
Bengü Öner: Binanın kat sayısına göre de değişiklik gösterebiliyor mu yalıtım?
Hakan Yılmaz: Aslında şöyle, bina yüksekliği tabi ki etkiliyor hava sirkülâsyonunu. Yükseldikçe sıcaklık düşer. Binalarda da öyle… Yüksek katlı binalarda kalınlığı artırmak gerekiyor. Yalıtımı da iyi yapıştırıcı ve destekleyici malzemelerle korumak gerekiyor. Rüzgârın ve hava şartlarının zarar vermeyeceği kalitede yapılması gerekiyor.
Bengü Öner: Yalıtım yapılmadığında ne gibi zararlar yansıyor binalara?
Hakan Yılmaz: Yüksek fatura ve buna rağmen ısınamama. En çok duyulan şikâyet de bu yönde. Özellikle kuzey cepheye bakan yerlerde rutubet, nem, küf olabiliyor özellikle sağlığa zararlı bakteriler oluşuyor. Bu da yalıtımsız binaların handikaplarından biri. Ayrıca Türkiye'nin büyük bölümü deprem kuşağında ve böyle bir risk karşısında yalıtımsız binaların daha çok zarar gördüğünü ve yıprandığını görüyoruz.
Bengü Öner: Binada oturanların çoğunluğu yalıtıma sıcak bakmıyorsa ne yapılmalı?
Hakan Yılmaz: Aslında bu mevzuatla ilgili. Önceden büyük çoğunluğun katılımı bekleniyordu ama artık yüzde 51 çoğunluğun kararı yeterli sayılıyor. Bu biraz daha işi kolaylaştırdı çünkü bireysel olarak yapılabilecek bir şey yok.
Bengü Öner: Türkiye'de yalıtım ne seviyede?
Hakan Yılmaz: Birkaç istatistik verirsek, mevcut konut stokunun yüzde 15'i yalıtımlı. Bugün Türkiye'de kullanılan kalınlıklar 3-4 cm'den başladı. Şimdi yeni olarak 5 cm'lere ulaştı. Avrupa'da bu rakam 12-18 cm arasında. Türkiye'de kullanılan yıllık kişi başına düşen yalıtım metreküp miktarı 00,7 metreküp, Avrupa'da 1 metreküp. Dolayısıyla daha çok alt basamaklarda… Ancak son 5 yıldır bilinç hızlandı. Bu açıdan umutluyuz. Türkiye enerji ithal eden bir ülke olduğu için cari açığın büyük kısmı da bundan kaynaklanıyor. Dolayısıyla Türkiye'deki herkes doğru yalıtımı yaptırdığında yüzde 50'ye yakın tasarruf yapılmış olacaktır.
Bengü Öner: Evi ekonomik olarak ısıtma ve soğutmanın tüyoları neler? Ufak önlemlerle ne gibi tasarruf sağlayabiliriz?
Hakan Yılmaz: Ev içinde küçük tedbirler almak mümkün. Mesela peteklerin ısısının eşit dağılması için özellikle kombiye yakın radyatörlerin sonuna kadar açılmaması gerekiyor. Hepsinin vanasının orta seviyeye yakın olması gerekiyor. Böylece döngü daha randımanlı olur. Ayrıca borularınızın, suyun dolaştığı boruların etrafını yalıtım malzemeleriyle destekleyebilirsiniz ki dolaşan su soğumasın. Aslında bunlar tesisat yapılırken yapılmalıdır. Ancak tüm tedbirlere rağmen yalıtımsız binada randımanlı bir sonuç alamazsınız. Hem ısınma soğuma hem de bina güvenliği açısından tam olarak tasarruf sağlayamazsınız.
Bengü Öner: Doğru yalıtım nasıl yapılır?
Hakan Yılmaz: Kalınlık ve ısı köprüleri bırakmamak çünkü beton iletken bir maddedir. Yalıtımsız kullandığımız tüm enerji sokağa savruluyor. Ayrıca yalıtım sırasında seçilen maddenin ve yardımcı malzemelerin kalitesi de önemli.
Bengü Öner: Enerji Kimlik Belgesi uygulaması zorunlu hale gelecek. Bu belge neye yarayacak?
Hakan Yılmaz: Enerji Kimlik Belgesi 2017'ye kadar alınması zorunlu bir belge. Binaların kimlik belgesi olacak bu uygulamayla. Beyaz eşyadaki gibi A, B, C, D, E, F, G şeklinde ilerliyor. Bu belgeyle mesela B sınıfında olan binalar daha cazip hale geliyor. A, B, C sınıfından bir nota sahip olabilmek için mutlaka ısı yalıtımı yaptırmış olmak gerekiyor. Devlet 2017'den itibaren, A, B, C sınıfı yalıtımlı, devlete, doğaya ve çevreye katkı sağlayan binalardan olduğunu gördüğü binaların enerji birim fiyatlarını düşük tutacak. Ayrıca yan yana duran iki bina arasında çok tüketen binaları tercih etmiyor. Bu şekilde de toplum algısıyla ısı yalıtımı teşvik edilecek. Yani Enerji Kimlik Belgesi yalıtımı artıracak.
Son Dakika › Emlak › Binanızın Isı Yalıtımı Yoksa Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?