ABD hükümetinin ekonomik kurtarma planı, zor durumdaki şirketlerin yardım ihtiyacı taleplerinin artması sonrasında baskı altına girdi.
Artan yardım talep ve çağrıları, Bush hükümetinin önce 700 milyar dolarlık olarak açıkladığı ardından 850 milyar dolara yükselttiği TARP (Sorunlu Varlıkları Yardım Programı) adlı kurtarma paketinin ölçeğini genişletme yönünde baskı yapmaya başladı. Hazine, TARP’ı kongrenin bütün lobisine karşın otomotiv sektörüne açmayı reddediyor. Başlangıçta 700 milyar dolarlık kurtarma paketi, sadece finans ve bankacılık kurumları için yapılandırılmış, daha sonra 150 milyar dolarlık ilave ile pakete vatandaşlar da kısmen dahil edilmişti.
Diğer sektörlere açılabilir
Zarar açıklayan sigorta devi AIG ve Detroitli otomotivcilerden gelen baskılar, Hazine Bakanı Henry Paulson’un, 700 milyar dolarlık paketin ikinci yarısı için Kongre’ye başvurma süresini hızlandırıyor. Hazine, bu fonu sadece finans sektörü için oluşturmuştu. Ancak son gelişmeler ve yardım taleplerinden sonra bunun diğer sektörlere de açılması düşünülüyor. Daha anlamlı bir etki için Paulson’un geriye kalan 60 milyar dolara erişime ihtiyacı olacak.
Fannie Mae isteyebilir
Mortgage devi Fannie Mae, hafta başında kaybı olduğunu ve bu yıl sonunda Hazine Bakanlığı’ndan nakit talebinde bulunabileceğini söyledi. Fonlar, Hazine’nin eylül ayında şirketlere yardım için kenara koyduğu 100 milyar dolarlık havuzdan gelebilecek. Fannie Mae’nin üçüncü çeyrekteki kaybı 29 milyar dolar oldu. Zor durumda sinyalleri gönderen diğer finansal hizmet şirketi American Express (AmEx) de, ABD Merkez Bankası’ndan, banka holding şirketi olmak için hızlı onay aldı. Bu hareket, kredi kartı devine, Hazine’den yardım almak için yol açtı.
AmEx’in talebine onay
AmEx, finansal kriz ortasında düştüğü durumla, Morgan Stanley, Goldman Sachs’ın izlediği yolu takip etti. FED de, yaptığı açıklamada AmEx’in talebini hızla onayladığını çünkü olağandışı durumun finansal piyasaları etkilediğini söyledi. Hükümet yardımı için yoğun lobi yapan General Motors da, bu yıl sonunda borçlarının bir kısmının süresini ihlal edebileceğini söyledi. Bu da otomobil üreticisinin faaliyetini zora sokacak. TARP Planı çerçevesinde Kongre, fonun 350 milyar dolarlık ilk kısmının 60 milyar dolarını vermeyi onayladı.
FED, fon kurtarma planını erteledi
AMERİKA Merkez Bankası (FED), piyasa fonları için oluşturduğu en büyük kurtarma planının, bu ay sonuna kadar geçikeceğini açıkladı. Gecikme, 3.6 trilyon dolarlık para piyasaları için bir meydan okuma olacak. Piyasalar, sıkı kredi piyasasında kısa vadeli borçlarını çevirmeye çalışıyor. FED ise kısa vadeli borçlarda, 540 milyar dolarlık piyasa fonlarının alımlarını finanse etmeyi planlıyor. Çoğu kişi geçen haftadan itibaren para programının uygulamaya girmesini bekliyordu. Fakat FED, bu tarihi biraz öteleyerek, 24 Kasım’da başlayacağını açıkladı.
Son Dakika › Ekonomi › Zorda Kalan Herkes Yardım İstedi ABD'nin Kurtarma Paketi Sıkıştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?