"KELKİT HAVZASI ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK MERKEZİ OLMALI"
Ziraat Bankası'nın tarımsal kredi uygulamaları, süt ve besi hayvancılığı konusunda alternatif ve fırsat yatırımlara verdiği desteklerin anlatıldığı toplantı Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yapıldı. Toplantıda konuşan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, tarıma büyük destek verdiklerini belirterek, hafta yaklaşık 155 milyon lira kredi kullandırdıklarını söyledi ve "Zengin ve yaşlı Avrupa'nın sağlıklı ürün talebine buradan cevap verebilmeliyiz" diye konuştu.
Kelkit Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Kelkit Kaymakamı Ayhan Işık, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Gümüşhane AK Parti Milletvekili Kemalettin Aydın, Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, Ziraat Bankası Trabzon Bölge Başkanı Emin Çubıkçı, Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Vecihi Aksakal, Doğan Organik Ürünler A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran, çiftçiler ve muhtarların oluşturduğu yaklaşık 400 kişi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını Ziraat Bankası Trabzon Bölge Başkanı Emin Çubıkcı yaptı. Çubıkçı, tarımsal kredi uygulamaları, süt ve besi hayvancılığı konusunda verdikleri destekle ilgili bilgi aktaracaklarını kaydederken, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran ise, ilçenin tarım ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlattı ve "Hemşehrimiz Sayın Aydın Doğan'ın organik tarım ve süt sığırcılığı konusundaki yatırımı farklı bir bakış açısı getirdi. Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankası'nın destekleriyle hayvancılık geçim kaynağı oldu. İlçemiz sözleşmeli çiftçilik ve süt üreticiliği gibi farklı üretim modelleri geliştirdi, besicilikte de bölgemizin lokomotifi konumuna geldi" dedi.
Daha sonra konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, "Organik tarımın önde olduğu Köse, Şiran ve Kelkit havzasının Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri olmasını arzuluyoruz. Bir yıl içinde Tarım Bakanlığı çiftçiye 5.5 katrilyon direkt destek verdi. İlimize 10 trilyonluk hibe desteği söz konusu. Bölgede özellikle Aydın Doğan'ın başlattığı organik tarım ve süt üretimi, sözleşmeli çiftçilerle iyi bir şekilde gidiyor. Bayburt ve Erzincan'dan da sözleşmeli çiftçilerle, hem organik süt üreticiliğinin artmasını, hem de bu bölgeye daha fazla yatırım yapılmasını arzu ediyoruz. Hazine'nin verdiği teşvikte dördüncü bölgeyiz. Yani sigorta ve vergiyi en az ödeyecek bölgeyiz. 31 Aralık'a kadar bundan yararlanmanız gerekli. DAP desteği, Ziraat Bankası'nın ve Hazine'nin desteğini birleştirerek değerlendirilmeli.
Kelkit Havzası'nın Türkiye'nin tarım merkezi olmasını amaçlıyoruz. Avrupa ve Amerika'da markete giden bir kişinin, 'Kelkit havzasının organik ürününü almak istiyorum' dediğini duymak istiyorum" diye konuştu. Milletvekili Aydın'a soru yönelten çiftçilerden birinin, "Sayın Aydın Doğan'dan rica ediyoruz. Süt ürünlerinin yanı sıra et entegre tesisleri kurmasını, vatandaşın hayvanının paraya dönüştürülmesini istiyoruz" demesi dikkat çekti.
Kelkit'ten müjdeli haber: Organik süt raflarda
Toplantının bu bölümünde söz alan Doğan Organik Ürünler A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran, DAP projesinin önemine değindi ve "Türkiye'nin havzalara bölünmesi çok güzel. Yalnız bir adım kaldı. Bu bölge Türkiye'nin organik süt hayvancılığı yapılan tek bölgesi. Üstelik yılda 10 bin ton organik süt üretiliyor. Yeni sözleşmeli çiftçi eklemek istiyoruz ama ekleyemiyoruz. Çünkü siyah -beyaz hayvana hazine hibesi yok. Bu bölgede yaşayan köylü tarzı üretimi, aynı Avrupalı çiftçilerin yaptığı gibi bilinçli, verimli, sürdürülebilir gelir üreten bir tarımsal yapıya çevirmek istiyoruz. Bu nedenle Kelkit Havzası'nın organik hayvancılık bölgesi ilan edilmesini istedik. Bunun yapılması halinde bölgenin önüne ilerideki yıllarda ciddi fırsatlar çıkacak. Verilen tüm destekler konvansiyonel tarımla ilgili. Bu bölgedeki kimse yılda iki ürün alamıyor. O nedenle üreticilerimiz ileride rekabet edemez duruma gelir. Buraya gönül vermiş bir insan ciddi para yatırdı ve bundan bir adım geri atmadan devam ediyor. Çünkü hayvancılık dahi olsa bin 500 metre rakımla sıcak bölgelerle rekabet edemeyiz. İsteğimiz bu bölgenin organik hayvancılık bölgesi ilan edilmesidir. Bayburt ve Gümüşhane olarak istiyoruz bunu" dedi.
Başaran, Doğan Organik olarak pazara girme çalışmalarını bitirdiklerini de ifade ederek, "Türkiye'nin en büyük ulusal market zinciriyle görüşmelerimizi tamamladık. Mayıs ayından itibaren üzerinde, 'Doğan organik ve sözleşmeli çiftçilerinin Kelkit bölgesinde üretilen organik sütlerinden üretilmiş üründür' yazısı bulunan organik süt ürünleri Migros ve Tansaş'ın 600 marketinde satışa sunulacak" ifadesini kullandı.
Gülhan: Haftada 155 milyon lira kredi veriyoruz
Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan ise, üreticilerin, bankanın verdiği kredilerde istediği ipotekler konusundaki eleştirileri yanıtlayarak başladığı konuşmasında, bankaların likiditesi ve aktif kalitesinin çok önemli olduğunu belirterek, kredilerin geri dönmek zorunda olduğunu anlattı. Gülhan, Ziraat Bankası'nın tarım sektörüne büyük destek verdiğini de hatırlatarak, "Geçtiğimiz krizin en yoğun yaşandığı Eylül 2008 -Haziran 2009 arasında sektöre 7.5 milyar lira kredi kullandırıldı, bunun da 5 milyar lirasını Ziraat Bankası kullandırdı. Haftada 155 milyon liralık kredi kullandırıyoruz" dedi. Gülhan daha sonra Ziraat Bankası'nın çiftçi ve hayvancılık kredileri konusunda bilgi vererek soruları yanıtladı.
"Tarımsal değişimi fırsata çevirmeliyiz"
Gülhan, tarımsal üretim ve enerji üretiminin gelecekte çok önemli olacağını ifade ederek, "Madagaskar adasının yarısı Güney Koreliler tarafından alınıyor. Türkiye'de de araziler alınmaya başlandı. Özellikle Arap ülkelerinden gelenler arsaları alıyor. Su kıtlığı ileride büyük sıkıntı teşkil edecek ülkelerden ciddi arazi arayışları başladı. Arazinizi elinizden çıkarırken dikkatli olun. Türkiye, Avrupa, Batı Asya ve Afrika'nın ortasında çok önemli bir noktada. Etrafındaki ülkelerin lojistik anlamında cazip noktasında. Elimizdeki fırsatları değerlendirmemiz lazım. Türkiye çevresinin tarım ülkesi olabilir ve bu nedenle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organik sütler, Kelkit markasıyla yakında Avrupa'da da satışa sunulabilir. Normal sütün litresini 2 liraya alırken, organik süte 4 lira veriyoruz. Zengin ve yaşlı Avrupa'nın sağlıklı ürün talebine buradan cevap verebilmeliyiz. Bu nedenle birleşerek anlaşarak bir şeyler yapmalısınız. ya birleşeceğiz, ya büyüyeceğiz ya da tarlalarımızda işçi olarak çalışacağız. Dünyadaki tarımsal değişimi fırsata çevirmeliyiz" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Ziraat'ten Tam Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?