Türkiye'de zeytin ve zeytinyağının toptan fiyatlarında geçen seneye göre kaydedilen yüzde 50-100 artış, en çok üreticiyi sevindirdi. Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014-2015 döneminin bölge üreticisi bakımından son derece verimli, zeytin çiftçisine ciddi anlamda katkı sağlayan bir sezon olduğunu söyledi.
Zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının yüzde 100'e yakın oranlarda arttığını, bu duruma da en çok üreticilerin sevindiğini dile getiren Semerci, "Bu dönemin, üreticilerin son 5 senedir çektiği o büyük sıkıntıları bir nebze olsun giderdiği sezon olduğunu düşünüyorum. Son derece yüksek kalitede üretim gerçekleşti" dedi.Bu yıl zeytin ve yağı üretiminde önde gelen ülkelerden İtalya, Yunanistan ve İspanya'da ciddi anlamda bir rekolte azlığı olduğunu ifade eden Semerci, şöyle konuştu, "O rekolte azlığı fiyatların da belirli miktarda yükselmesine neden oldu ancak bu artış, özellikle yurtdışındaki fiyatlarda çok olmamasına rağmen Türkiye'de fazla yaşandı. Bu, üretici için çok güzel, çok önemli bir fiyat artışı ama zeytin üreticisinin en çok ihtiyacı olan şeyin tüketici olduğunu unutmamamız lazım. Türkiye'de 1-2 litrelerde dolaşan tüketim, bu fiyat artışıyla maalesef daha gerilere gitmeye başladı. Satışlarımız azaldı. Uluslararası anlamda yurtdışındaki fiyatlar neydi diye bakarsak, geçen ay katıldığım Yunanistan Selanik'teki bir zeytin fuarında 5 kiloluk bir teneke sızma zeytinyağı 50-55 liradan satılıyor. Bu ülkede kişi başına düşen zeytinyağı tüketimi 20 litrelerde. Türkiye'de ise aynı kalite ve miktardaki yağ 80 liraya ulaştı, bazı marketlerde 110 lirayı gördü."
Semerci, söz konusu fiyat artışlarının, tüketicinin zeytinyağından uzaklaşmasına yol açabileceğinden endişelendiklerini söyledi.Fiyat artışları dolayısıyla üreticilerin zeytinlerine, ağaçlarına daha iyi baktığını vurgulayan Semerci, "Üretici tekrar zeytinine, bahçesine yöneldi. Şimdi sorunumuz, tüketiciyi zeytinyağından uzaklaştırmamak. İnsanlar çocuklarına ilaç aldıkları zaman bunun fiyatını soruyorlar mı? Zeytinyağı bir ilaç, bir çare; bu artık bilimsel olarak kanıtlanmış. Tüketicilerimiz için bu yıl belki biraz pahalı gelebilir ama önümüzdeki yıllarda bunun daha uygun fiyatlara gerileyeceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Üreticilerin beklentileri
Ayvalık ilçesinde bir zeytin ve yağı fabrikasının sahibi Ahmet Sucu da bu yıl Ayvalık, Gömeç, Bursa, Hatay ve Aydın'ın belirli bölümlerinde çok ciddi bir rekolte azlığı yaşandığına dikkati çekti.İlçede önceki yıllarda ortalama yağ üretimi 16 bin ton iken bu sezon 3 tonda kalındığını aktaran Sucu, şunları kaydetti: "Aradaki fark arzı etkileyince fiyatlar yükseldi. İspanya'da 1 milyon 600 bin ton olan yıllık zeytinyağı üretimi, bu dönemde 800 bin tonda kaldı. Toptan zeytinyağında yüzde 50 civarında bir artış oldu. Bu artış perakendeye de yansıdı. Umudumuz, önümüzdeki sene fiyatların hem üretici hem de tüketici için makul yere gelmesi çünkü ürün çok olduğunda bir çuval zeytini mal etmek 40 lira, ürün olmadığında bir çuval zeytini mal etmek 100 lira."Zeytin üreticisi Fevzi Sütçü ise bu yıl hem zeytin hem de zeytinyağı fiyatlarından çok memnun olduklarını belirtti.
Önceki senelerde çok düşük fiyatlardan sattıkları dönemler olduğunu hatırlatan Sütçü, şöyle devam etti, "Düşük fiyatlar nedeniyle geçen yıllarda çiftçiler ağaçlarına gübre dahi veremiyordu. Şimdi istediği gübreyi de veriyor, ilacını da atıyor, bakımını da yapıyor. Şu anda zeytin ve zeytinyağı fiyatlarından çiftçi çok memnun. Böyle devam etmesini istiyoruz. Fiyatlar bir kısım düşer ama böyle devam edeceğini tahmin ediyoruz. Toptancıya zeytinyağı satışımız geçtiğimiz yıl 6,50-6,75 lira civarındaydı. Bu yıl rakamlar 12-12,5 lira civarına kadar yükseldi. Yüzde 100'e yakın bir artış oldu. Zeytinde de durum aynı. Geçen yıl en iyi yeşil zeytini 1,80'e veriyorduk, şimdi bu yıl 2,70'e kadar çıktı."
Son Dakika › Ekonomi › Zeytin ve Yağının Fiyatı Üreticiyi Sevindirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)