Zahid Akman ve 17 Kişinin Mal Varlığına Tedbir Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Zahid Akman ve 17 Kişinin Mal Varlığına Tedbir Geldi

Zahid Akman ve 17 Kişinin Mal Varlığına Tedbir Geldi

Türkiye'deki Deniz Feneri E.v Bağlantılı Soruşturma Hızlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi, Soruşturmada Adı Geçen 18 Kişinin Mal Varlığına Tedbir Konulmasına Karar Verdi. Mal Varlığına Tedbir Konulanlar Arasında RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Sahibi Zekeriya Karaman da Bulunuyor.

06.06.2009 01:41

Türkiye’deki Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma hızlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi, soruşturmada adı geçen 18 kişinin mal varlığına tedbir konulmasına karar verdi. Mal varlığına tedbir konulanlar arasında RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi Zekeriya Karaman da bulunuyor.

DENİZ Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Sulh Ceza Mahkemesi, soruşturmada adı geçen 18 kişinin mal varlığına tedbir konulmasına karar verdi. Mal varlığına tedbir konulanlar arasında RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi Zekeriya Karaman da bulunuyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma" kapsamında adları geçen kişilerin mal varlıklarına tedbir konulması için harekete geçti.

Şirket payları ve taşınmazlar

Alınan tedbir kararı kapsamına 18 kişinin şirketlerdeki payları, taşınmaz malları ve araçları da giriyor. Soruşturma kapsamında adı geçen toplam 18 kişinin ortağı olduğu şirketlerde sermaye azaltma yoluna gidilerek mal varlığını kaçırdıkları gündeme gelmişti. Bu tedbir kararı ile şirketlerin içinin boşaltılmasının önüne geçileceği bildirildi. Türkiye genelinde uygulanacak kararın gereğini, Tapu Sicil Genel Müdürlüğü, Trafik Tescil Müdürlükleri ile Ticaret Sicil Memurlukları yerine getirecek.

2 yıldır gündemde

Almanya’da başlayan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de (TBMM) büyük tartışmalara neden olan Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma yaklaşık, 2 yıldır ülke gündeminde bulunuyor. Muhalefet lideri CHP’nin Meclis’te defelarca soru önergesi verdiği konu, Almanya’daki davaya paralel Türkiye’de de soruşturma açılmasından sonra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da "Zahit Akman’ın istifasını" istemesiyle yeni bir boyut kazanmıştı.

Erdoğan: Akman kendini en güzel şekilde savunur

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasıyla ilgili olarak, "Sayın Akman’ı savunma noktasında olacak değilim. Ben Sayın Akman’ı savunacak değilim. O kendisini en güzel şekilde savunmasını bilir" dedi. Erdoğan, Moldova’dan dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda bir soru üzerine şunları söyledi: "Spekülasyonlar Türkiye’de biliyorsunuz hepimizin üzerinde oluyor. Sayın Akman ile ilgili süreç devam eden bir süreçtir. Devam eden süreçle ilgili olarak da öyle zannediyorum ki kendisi kendisini en güzel şekilde müdafa etmektedir, edecektir. Burada Sayın Akman ile ilgili onu savunma noktasında olacak olan ben değilim. Sayın Akman kendisini en güzel şekilde savunmasını bilir."

Soruşturmadaki kilit isimler

ALMANYA, Deniz Feneri e.V davası kapsamında Türkiye’den adli yardım talebinde bulunarak, 16 kişinin talimatla ifadesinin alınmasını istemişti. Aralarında RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu isimler şunlar: Mehmet Sıddık Balıkçı, Bedrettin Bülent Bilgin, Mustafa Çelik, Ahmet Coşar, Orhan Durmaz, Gökhan Gürbüz, Harun Kapıyoldaş, İsmail Karahan, Zekeriya Karaman, İzzet Kurum, Şahin Küsmüş, Seyyar Kutun, Hakkı Sadal, Ümit Yaşar Sincanoğlu, Erhan Atar.

Deniz Feneri’ne MASAK incelemesi

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile harekete geçen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Deniz Feneri soruşturmasında adları geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yöjnetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile kanalın yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan, Mustafa Çelik ile şirket ortağı Harun Kapuyoldaş ve Almanya’daki Deniz Feneri davasının hükümlüsü Mehmet Gürhan’ın malvarlıkları ile varsa ortağı oldukları şirketlerin malvarlıklarına ilişkin inceleme başlattı. Türk bankalarında Deniz Feneri’nden gelen 16.9 milyon euronun izi aranıyor.

MASAK, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalara bir yazı ile başvurarak söz konusu kişilere ve ortağı olabilecekleri şirketlere ait hesap hareketlerini kendilerine bildirmelerini istemişti. Alman Savcılığının ortaya çıkardığı ve MASAK’ın incelemeye aldığı 16.9 milyon euroluk bu para trafiği şöyle:

MASAK’ın incelediği gruplar

Deniz Feneri e.V’den Türkiye’ye giden para: 16.9 milyon euro

1- 8 milyon euro Deniz Feneri Derneği’ne

2- 5.3 milyon euro şirketlere:

Weiss GmbH: 1.8 milyon euro

Beyaz Holding: 1.5 milyon euro

Euro 7: 500 bin euro

Haliç Deniz LTD: 400 bin euro

Atlas GmbH: 289 bin euro

ASS-Plan: 225 bin euro

Yurt Haber Ajansı: 135 bin euro

3- İzine rastlanılamayan para: 3.6 milyon euro

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Zahid Akman ve 17 Kişinin Mal Varlığına Tedbir Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement