Küresel piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantılarına odaklanırken, yurt içinde de bugün açıklanacak birinci çeyrek büyüme ve nisan ayı ödemeler dengesi verileri yatırımcıların ana gündem maddelerini oluşturacak.
ABD'de geçen haftanın son işlem gününde toptan eşya stokları nisanda yüzde 0,5 azalışla beklenenden fazla gerilerken, analistler, toptan eşya satış ve stoklarının nisanda gerilemesinin ikinci çeyrek büyüme verisini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,42 yükselişle, S&P 500 endeksi yüzde 0,08 düşüşle haftayı tamamlarken, Nasdaq Teknoloji endeksi de yüzde 1,80 kayıpla 17 Mayıs'tan bu yana en kötü günlük performansını gösterdi. Nasdaq Teknoloji endeksi ayrıca, 25 Mayıs'tan bu yana elde ettiği tüm kazançlarını da geri verdi.
ABD'de geçen hafta piyasaların ve politikanın odak noktası, eski FBI Direktörü James Comey'in Senato'da verdiği ifade olmuştu. Comey, işten çıkarılmasına Rusya soruşturmasının yol açtığını düşündüğünü, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığına dair hiçbir şüphesinin olmadığını belirterek, Trump yönetiminin "görevine son verildikten sonra kendisini karaladığını" ve "FBI hakkında yalan söylediğini" öne sürmüştü.
Bu hafta salı günü de ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Senato İstihbarat Komitesi'nde, senatörlerin Rusya soruşturmasıyla ilgili sorularına yanıt verecek.
Analistler, çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını ifade ederek, hafta genelinde ABD'de çok sayıda makro verilerin izleneceğini kaydetti.
Avrupa'da gözler Birleşik Krallık'ta
Avrupa tarafında, geçen haftanın en önemli gündem maddelerini Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı, Birleşik Krallık'taki erken genel seçim ve hafta sonu gerçekleştirilen Fransa'daki milletvekili genel seçimlerinin ilk turu oluşturdu.
ECB, beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, Avro Bölgesi birinci çeyrek büyümesi yüzde 1,7'den yüzde 1,9'a revize edildi.
Birleşik Krallık'taki kesin sonuçlara göre, parlamentoda Muhafazakar Parti 318, İşçi Partisi 262, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 35, Liberal Demokrat Parti 12, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) 10 ve diğer partiler ise 13 sandalye kazandı. Seçim sonucunda hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı.
Hükümet kurmak için çalışmalara başlayan Muhafazakar Parti lideri Başbakan Theresa May, gerekli 326 milletvekili sayısına, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağcı Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) dışarıdan desteğiyle ulaşmaya çalışacağını açıkladı.
Fransa'da ise genel seçimlerin ilk turunun sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (REM) seçimden zaferle çıktı. Macron'un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi ile ittifak kurduğu Demokrasi Hareketi (MODEM), Ulusal Meclis'te görev yapacak 577 milletvekilinin çoğunluğunu elde edebiliyor.
Analistler, bu hafta Birleşik Krallık'taki hükümet kurma çalışmaları ile İngiltere Merkez Bankası toplantısının öne çıktığını, hafta boyunca çok sayıda makro ekonomik verinin takip edileceğini bildirdi.
Avrupa borsalarında cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,04, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,80 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,67 yükselişle haftayı tamamladı.
Avro/dolar paritesi ise geçen hafta 1,1167-1,1284 aralığında hareket ederken, şu dakikalarda 1,12'nin üzerinde seyrediyor.
Bu hafta Japonya Merkez Bankası toplantısı öne çıkarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi bugün yüzde 0,5 değer kaybetti. Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,32 azalışla 3.148,97 puan seviyelerinde seyrediyor.
Bu arada, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan kriz nedeniyle jeopolitik gelişmeler tekrar küresel piyasalarda gündemin ön sıralarına yerleşti.
Yurt içinde büyüme verisi takip edilecek
Yurt içinde bugün açıklanacak birinci çeyrek büyüme verisi ile nisan ayı ödemeler dengesi istatistikleri takip edilecek.
AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, bugün saat 10.00'da açıklanacak GSYH'nin ilk çeyrekte yüzde 3,8 artmasını bekliyor.
Ekonomistler, yine saat 10.00'da açıklanacak nisan ayı cari işlemler açığının da 3,5 milyar dolar olmasını öngörüyor.
Geçen haftanın son işlem gününe dünya borsalarındaki pozitif havanın etkisiyle alış ağırlıklı başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, banka hisseleri öncülüğünde 99.277,11 puana kadar çıktı. Bu seviyede tutunamayan BIST 100 endeksi, gün sonunda yüzde 0,99'a yükselerek 98.942,87 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi konumunda olan 99.278,08 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini, bu seviyenin geçilmesi durumunda 100.000 puanın gündeme geleceğini söyledi.
Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı da bu haftanın en önemli gündem maddesi olacak.
Geçen hafta 3,50'nin altını gören dolar/TL, küresel piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle haftayı 3,5356'dan tamamladı. Uluslararası piyasalarda 3,5371'den güne başlayan dolar/TL, şu dakikalarda 3,53'ün üzerinde işlem görüyor.
Analistler, dolar/TL'de 3,50 seviyesinin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin kırılması durumunda 3,46'nın gündeme gelebileceğini kaydetti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.30 Fransa Merkez Bankası mayıs ayı iş dünyası güven endeksi
10.00 Türkiye, 1. çeyrek büyüme
10.00 Türkiye, nisan ayı ödemeler dengesi
14.30 Türkiye, haziran ayı TCMB beklenti anketi
21.00 ABD, mayıs ayı bütçe dengesi
Son Dakika › Ekonomi › Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?