Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), yeni kurduğu "Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi" ile Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımcılar arasında bölgesel lider olmasını hedefliyor.
DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, DEİK, Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için gerçekleştirdiği çalışmalara Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi'ni de ekledi. Yeni kurulan bu konsey, özel sektörün yurt dışı yatırım dinamiklerini kavrama, yurt dışı yatırımlar sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt üretme ve kamu ile yüksek düzeyde eşgüdüm sağlama noktasında öncü kurumsal yapı olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürecek.
Konsey, yurt dışı yatırımcı şirketler için ulusal ve uluslararası iletişim ağları oluşturarak yatırımlara ilişkin bilgiyi erişilebilir kılarak, yatırımcı olan ve olmayı öngören şirketlerin yurt dışı yatırım süreçlerine ilişkin kurumsal kapasitelerini arttırıcı çalışmalar yapmayı hedefliyor. Ayrıca konsey, yurt dışı yatırımlara ilişkin mevzuatın ve teşviklerin oluşturulması sürecinde özel sektör adına görüş vermek ve yatırımcı şirketleri kamu kurum ve kuruluşlarıyla olan ilişkilerinde temsil etmek misyonuna da sahip.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı ve Sabancı Holding Enerji Grubu Kurumsal Geliştirme Bölüm Başkanı Volkan Kara, Türkiye'nin küresel uluslararası doğrudan yatırımlarda sahip olduğu payı çok daha yukarılara taşıyacağına inandıklarını dile getirerek, "Özellikle son 5 yılda yakalanan ivme ile birlikte önümüzdeki dönemlerde dünya yatırımlarının yüzde 1'ine ulaşabiliriz. Türkiye son 10 yıldır uluslararası doğrudan yatırımlar açısından istikrarlı bir büyümeye imza attı. 2000 yılında 3 milyar dolar düzeyinde olan yurt dışı yatırım stokları 2012'de 10 kat artışla 30 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.
Yurt dışındaki Türk yatırımlarının yüzde 80'inin konsey üyesi firmalar tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Kara, 2023 yılına kadar hedefin 60 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Ekonomi Bakanlığı danışmanlık yapacak
Ekonomi Bakanlığı Yurtdışı Yatırımlar Dairesi'nin de "Danışman Üye" sıfatıyla yer alacağı, 2013 yılı itibariyle 2 yıl boyunca görev alacak Yürütme Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Kara (Sabancı), Başkan Vekili Gizep Sayın (Şişecam), Başkan Yardımcıları Sinan Ak (Zorlu Enerji), Hasan İbrahim Toksoy (MADO), Ender Arslan (Kale), Bülent Özütürk (TAV), Yürütme Kurulu Üyeleri Alarko, Anadolu Grubu, Arçelik, Betek Boya, Çalık, Çelebi, Doğan, Doğuş, Eczacıbaşı, Gübretaş, Kordsa, THY, Tosyalı, Turkcell, Yaşar Grubu, Ziraat Bankası ve Yurtiçi Kargo şirketlerinin temsilcilerinden oluşurken, DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi gelecek 2 yılda çalışmalarını "3 Stratejik Öncelik" etrafında şekillendirecek.
Bu öncelikler ise, yatırım finansman araçlarının yaygınlaşması, gerek kamunun gerek özel sektörün yatırım finansman kapasitelerinin artırılması yönünde adımlar atılması, yatırım mevzuatına yönelik anlaşmalar ve ülke yatırım ortamlarının tanıtımına yönelik know-how'ın artırılması ve son olarak kamu ile birlikte stratejik yatırımlara yönelik teşvik mekanizmasının geliştirilmesi olarak sıralandı.
Konsey Başkan Vekili Gizep Sayın, hedefleri dahilinde oluşturdukları 4 alt komiteyle çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, "Bizler Yürütme Kurulu olarak, her ne kadar üyelerimiz arasında yatırımlar konusunda bilgi transferi ve etkileşimi artıracak çalışmalar yapacak olsak da ulusal sorumluluk duygusu ile komitelerimiz aracılığıyla kamuoyuna ve şirketlerimize faydalı olacak projelere de imza atmak istiyoruz" dedi.
4 Stratejik Komisyon ve Komisyonların Koordinatörlüğünü yürütecek sorumlu Yürütme Kurulu üyelerinin görev dağılımı ise, Birleşme&Satınalma ve Sıfırdan Yatırımlar Komitesi-Koordinatörü Sinan Ak (ZORLU), Kamu İlişkilerinin Geliştirilmesi Komitesi-Koordinatörü Ender Arslan (KALE) Dağıtım Zincirleri ve Perakende Yatırımlar Komitesi-Koordinatörü H.İbrahim Toksoy (MADO) ve İş Geliştirme Komitesi - Koordinatörü – Bülent Özütürk olarak gerçekleşti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Yurt Dışında Türk Yatırımcıya DEİK Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?