Yunanistan'ın kreditörlere sunduğu yeni reform teklifleri parlamentoda onaylandı. Başbakan Aleksis Çipras ve Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos, Yunanistan Parlamentosu'ndan yeni mali destek programını müzakere etme ve anlaşmaya varma yetkisi aldı.
ACİL OYLAMA
Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen teklifler, oylandı. Sembolik önemi büyük oylamada 251 vekil 'kemer sıkma paketi'ne 'evet' dedi. Partisi Siriza'dan 17 vekilin firesiyle yara almasına rağmen Çipras'ın demokrat tavrı alkış topladı. Çipras'ın yeni kemer sıkma paketini onaylatması için 151 oy alması gerekiyordu. Parlamentodan 10 kişi kurtarma paketine karşı oy verdi veya oylamaya katılmadı.
YUNANİSTAN İÇİN ÖNEMLİ
Muhalefet partilerinin de desteğini arkasına alan hükümetin eli güçlenmiş oldu. Atina'nın perşembe akşamı gönderdiği ve bugün Eurogroup da ele alınacak 'acı reçete' üzerinde fazlaca oynama yapılması beklenmiyor. Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis oylamaya katılmadı. Avrupa Birliği maliye bakanlarının bugün saat 16.00'da Yunanistan'ı görüşmesinden önce paketin parlamentodan geçmesi son derece önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
PAKETİN İÇERİĞİ
Hükümetin yeni reform teklifleri, 2018'e kadar aşamalı olarak yüzde 3,5 oranında faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar avroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor.
ÇİPRAS: MAYINLI BÖLGEDEYİZ
Önlem paketinin görüşüldüğü parlamentoda sabaha karşı bir konuşma yapan Başbakan Aleksis Çipras, "Mayınlı bölgeye ulaştık. Anlaşma için vekaletinizi istiyorum." dedi. Ülkenin Euro'da kalması adına parlamentoya sundukları 'kemer sıkma' paketini müzakere etme yetkisi istediklerini vurgulayan Yunan Başbakan, "Yunanistan ve Avrupa'nın değişmesi için sert müzakereler yaptık. Bu tohum meyve verecektir. Buradan ötesi mayınlı bölge. Yunan halkından saklayacak ya da aldırmıyor gibi yapmaya hakkım yok." şeklinde konuştu.
BAKAN VE MECLİS BAŞKANI KAZAN KALDIRDI
Başbakan Aleksis Çipras'ın parlamentoya sunduğu 'daha fazla pahalılık' ve 'vergi artışı' anlamına gelen 12 milyar Euro'luk acı reçeteye ilk kazan kaldıran iktidar partisi milletvekilleri oldu. İktidarın toplam 162 olan milletvekilinden 145'i pakete 'evet' dedi. Olumlu oy kullanan partiler Siriza, Bağımsız Yunanlar (Anel), Yeni Demokrasi (ND), Potami (Nehir) ve Pasok oldu. Toplam 32 vekilin 'hayır' dediği partiler ise Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve ırkçı Altın Şafak oldu. 'Hayır' oylarının ikisi, iktidar partisi Siriza'dan geldi.
Tedbirler paketine 'evet' demeyenler arasında iki bakan ve meclis başkanının da bulunduğu 17 milletvekili Başbakan Çipras'ın genel başkanı olduğu Siriza partisinden. Kritik oylamaya destek vermeyen 17 vekilin 8'i 'çekimser', 2'si 'hayır' dedi, 7'si ise oylamaya katılmadı. Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, 'kızı ile ada gezisi' yapacağı gerekçesiyle oylamada yer almayacağını duyurmuştu.
AVRUPA YANLISI MUHALEFET: PAZARTESİYE KADAR ANLAŞ
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı milliyetçi Bağımsız Yunanlar (Anel), özellikle savunma harcamalarında 2015 ve 2016 yılları için yapılacak toplam 300 milyon Euro'luk kesintiye sert itirazlarda bulunsa bile hükümetin önlemlerden oluşan anlaşma taslağına 'evet' dedi.
Ülkenin Euro ve Avrupa'da kalmasını isteyen muhalefet partileri de iktidara destek verdi. Muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) (76 vekil), liberal Potami (Nehir) (17 vekil) ve sosyalist Pasok (13 vekil) oylamada hükümete kreditörler ile ülke lehine iyi bir anlaşma imzalama yetkisi vermiş oldu.
Hükümetin parlamentoda yaptığı oylamanın Avrupalılara pozitif mesaj vermekten başkaca hukuki hiçbir geçerliliği yok. Önlem paketine muhalefet destek vermemiş olsaydı, paket parlamentodan salt çoğunluk oyu bile alamayacaktı.
Acı reçete, Brüksel'de kreditörlerin onayından geçmesi durumunda parlamentoda yeniden oylanacak.
VEKİLLER VE ÇİPRAS'TAN DEMOKRASİ DERSİ
Başbakan Çipras'ın zor koşullarda hazırladığı ve ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren 'acı reçete'ye destek vermeyen vekiller ile ilgili tutumu merak ediliyor. Siyasi analistler, Başbakan Çipras'ın daha önce bizzat kendisinin de karşı çıktığı ve referandumda 'hayır' denmiş pakete vekillerin tepkisini anlayışla karşılaması bekleniyor. Çipras'ın vekillerin bu tavrını demokratik bir tutum olarak değerlendireceği yorumunu yapıyor.
Partilerinden farklı düşünen 'isyankar' vekillere herhangi bir ceza verilmesi beklenmiyor. Analistler göre Siriza'da kazan kaldıran vekiller, aslında Yunanistan'da demokrasinin ulaştığı 'pozitif' seviyeyi de göstermiş oldu. Hükümet aleyhine bile olsa Başbakan ya da bir başka yetkili korkusu olmadan milletvekillerinin özgürce karar verdiklerinin altı çiziliyor.
BRÜKSEL İYİMSER
Atina'nın önceki gün sunduğu anlaşma şartlarına ilişkin Eurogroup üyesi ülke liderleri ve AB'li yetkililerden iyimser mesajlar gelmişti. Öte yandan parlamentoda yapılan oylamadan önlemlere yüksek oranda destek çıkmasının da olumlu karşılandığı belirtiliyor.
KREDİ MİKTARI 70 MİLYARI AŞABİLİR
Bu arada dün Eurogroup ve AB'li yetkililerin önlemler paketine ilişkin yaptıkları ilk incelemede Atina'nın ihtiyacı olan kredi miktarının 74-84 milyar Euro arasında olacağı tespitinde bulundukları iddia edildi.
KARAR GÜNÜ
Yunanistan'ın önceki gün Eurogroup'a sunduğu Yunan teklifleri bugün yapılacak Eurogroup toplantısında değerlendirilecek. Müzakereler sonrasında şekillenecek nihai metin yasa haline getirilmek üzere tekrar parlamentoya getirilecek. Eurogroup'un, teklifleri ikna edici bulmaması durumunda ise, Yunanistan'ın durumu pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak. Yunan parlamentosunda bugün sabaha karşı oylanan anlaşma taslağında kreditörlerin talebi ile değişiklik yapılsın ya da yapılmasın nihai metin, Yunan parlamentosunda son haliyle oylandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Son Dakika › Ekonomi › Yunanistan Parlamentosu Kemer Sıkma Paketini Onayladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)