'Yılın Bürokratı' Yarışında Merkez Bankası Rekoru - Son Dakika
Ekonomi

'Yılın Bürokratı' Yarışında Merkez Bankası Rekoru

\'Yılın Bürokratı\' Yarışında Merkez Bankası Rekoru

Ekonomist Dergisi'in Kurulduğu Yıl Olan 1991'den Bu Yana Her Yıl Gerçekleştirdiği "Ekonomide Yılın İş İnsanları -2008" Araştırmasının Sonuçları Belli Oldu.

25.01.2009 01:32

Ekonomist Dergisi’in kurulduğu yıl olan 1991’den bu yana her yıl gerçekleştirdiği "Ekonomide Yılın İş İnsanları-2008" araştırmasının sonuçları belli oldu.

Her yıl olduğu gibi iş dünyasının yoğun katılımı ile gerçekleşen ve araştırmanın sonucunda "Yılın İş Adamı" kürsüsüne Eczacıbaşı Topluluğu’nun başındaki isim olan Bülent Eczacıbaşı çıktı. Eczacıbaşı, ’Yılın İş İnsanı’ ünvanı 10 yıl aradan sonra ikinci kez aldı.

İş dünyasının en etkin kanaat liderlerinin belirlediği aday adaylarının, yine iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan 2 bin 700 kişilik "büyük jüri"ye gönderilmesiyle gerçekleşen seçimde "Yılın Profesyoneli" olarak çıkan isim, Türkiye İş Bankası’nın genel müdürü Ersin Özince oldu. Bu yıl 820 kişinin geri dönüşü ile elde edilen sonuçlar, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ı, ’Yılın Bürokratı’ yaptı. Yılmaz, 18 yıldır verilen bu ödülü alan 5’inci Merkez Bankası Başkanı oldu.

Altı kategoride gerçekleşen araştırmanın ’girişimcilik’ kategorisinde iş dünyası, 2008’in en başarılı girişimcileri olarak Şölen Çikolataları’nın sahibi İsmail Çoban ve Koton’un kurucusu Gülden Yılmaz’ı birincilikle ödüllendirdi. "Yılın Sivil Toplum Önderi" İbrahim Betil oldu.

YILIN BÜROKRATI

İkinci yılında kürsüye çıktı

MERKEZ Bankası Başkanlığı’na Nisan 2006’da atanan ancak, 1980’den bu yana banka bünyesinde çalışan Durmuş Yılmaz, geleneği bozmayarak, "Yılın Bürokratı" kürsüsüne çıktı. Yılmaz, ikinci yılında bu ödülü almaya hak kazandı. Yılmaz, Merkez’in 2009 Para Programı’ndaki tutarlı tespitleri ve izleyeceğini açıkladığı politikalarla göz doldururken, kriz öncesinde "Döviz geliri olmayanlar dövizle borçlanmasın" uyarısıyla dikkat çekti.

YILIN İŞ İNSANI

10 yıl aradan sonra aynı ödül çok anlamlı

ECZACIBAŞI Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nı 1998’den sonra ikinci kez yılın iş insanı kürsüsüne çıkaran nedenlerin başında topluluğun dışa açılma vizyonunda gösterdiği kararlılık ve tutarlılık rol bulunuyor. Bülent Eczacıbaşı, ’Yılın İş İnsanı’ seçilmesini şöyle değerlendirdi: "10 yıl önce de aynı onura erişmiş olmak benim için çok büyük bir özellik ifade ediyor. Kendimizi uzun vadeli görüşlerle stratejiler oluşturan biraz da geçmişimizle övünen bir topluluk olarak görüyoruz. Ve yaptıklarımız 10 yıl arayla başarılı görülünce, bu bizim için moral yükselten bir durum oldu."

YILIN PROFESYONELİ

Kriz olur elemanımız rahatsız bile edilmez

ALDIĞI yüzde 18.4’lük oyla "Yılın Profesyonel Yöneticisi" seçilen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bu ödülü şöyle değerlendirdi: "Bizim grubumuzda sosyal ve sendikal haklar tamdır. Bütün şirketlerimiz ya vergi şampiyonu ya da en öndedir. Kriz olur, elemanını rahatsız bile etmez. Kadrosuna karşı vefa duyar, kadroda ona duyar tabii. Böyle bir kuruluşun başındayken ’Profesyonel Yönetici’ seçilmek, insanı çok daha mutlu ediyor. Ekonomist Dergisi de bu seçimi yapanlar da İş Bankası’nı büyük bilançoya sahip olduğu, en yüksek kárı ilan ettiği, her işte lider olduğu yıl seçmedi."

YILIN ERKEK GİRİŞİMCİSİ

Gaziantep’ten 120 ülkeye çikolata ihraç ediyor

AİLE şirketi Şölen Çikolata’nın başarısıyla oyların yüzde 29.5’ini alarak ’Yılın Girişimcisi’ ünvanını kazanan İsmail Çoban, işin sırrını aile bireyleri arasındaki uyuma bağladı. Gaziantep’ten 120 ülkeye ihracat yapan, şirketini 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 245’inci sıraya taşıyan Çoban, sürekli büyüme planları yapıyor. Başarılarında cironun yüzde 1.5’lik kısmını ayırdıkları Ar-Ge’nin önemine vurgu yapan Çoban, tasarıma verdikleri önemin de meyvelerini aldıklarını düşünüyor. Kendi ekibinin yanı sıra Kerim Raşit gibi ünlü tasarımcılarla da çalışan Şölen, 2009’dan itibaren yurtdışı yapılanmasına daha da hız vermeyi planlıyor.

YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ

Yüzde 30 büyüme ve 600 milyon dolar ciro planı

EKONOMİST’in "Yılın Kadın Girişimcisi" ödülünü kazanan Koton Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz, 1989’da hobi olarak başladığı işiyle bu başarıyı elde etti. O dönemde subay olan eşi ile birlikte hobisini işe çeviren Yılmaz, bugün 300’ün üzerinde satış noktasıyla hazır giyim ve perakende sektöründe faaliyet gösteren Koton’u yaratan kişi olarak anılıyor. 2008’de yüzde 40 büyüyen, 45’i Türkiye’de, 10’u yurtdışında yeni mağazalarla yoluna devam eden Koton, bu yıl da yüzde 30 büyüyerek, 600 milyon liralık ciro hedefliyor.

YILIN SİVİL TOPLUM ÖNDERİ

Hedefinde ’en yaygın gençlik kuruluşu’ var

BU yıl yüzde 28 oyla "Yılın Sivil Toplum Önderi" kategorisinde birincilik koltuğuna İbrahim Betil oturdu. 2001’de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu ödülü alan Betil’in ismi, bugün eğitim ve sivil toplum çalışmalarıyla özdeşleşmiş durumda. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) kurucusu olan Betil, "En yaygın gençlik kuruluşu olmak" hedefini taşıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Yılın Bürokratı' Yarışında Merkez Bankası Rekoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement