Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin kurulu güçte son 1 yılda yüzde 11,4 civarında büyüdüğünü söyledi.
Yıldız, Borusan EnBW Enerji'nin Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde kurduğu Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışı ve Türkiye'nin çeşitli illerinde kurulacak 4 yeni Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Bandırma RES'in kapasite artış projesinin temel atma törenine katıldı. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, 100 yıl içinde Türkiye'de 31 bin 500 megavat kurulu güce sahip santral kurulduğunu, son 12 yılda ise 36 bin megavat kurulu güce sahip santrali devreye aldıklarını söyledi.
2014'te rüzgar enerjisinin kurulu enerji gücü içerisindeki payının yüzde 5'e geldiği bilgisini veren Yıldız, Konya'da dünyanın en büyük güneş çiftliklerinden birini kurmak istediklerini dile getirdi.
"Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz" diyen Yıldız, tam tersi artan refah seviyesi ile birlikte Türkiye'nin ekonomik büyümesinin daha da üzerinde bir rakamla bunu gerçekleştirmek zorunda olduklarını ifade etti.
Türkiye'nin kurulu güçte son 1 yılda yüzde 11,4 civarında büyüğü anlatan Yıldız, bunun çok agresif bir büyüme olduğunun altını çizdi.
"Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi"
Almanya'nın Baden-Württrmberg Eyaleti Finans ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid ise büyüme rakamlarında hafif bir yavaşlama olsa da Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olduğunu söyledi.
OECD'nin Türkiye'nin 2015 yılında GSYİH'sında yüzde 4'lük bir artış beklediğini anımsatan Schmid, "Ama hepimiz görüyoruz ki Türkiye bu rakamlarla yetinmeyecek" ifadelerini kullandı.
Birçok Alman şirketin Türk ortaklarını seve seve destekleyebileceğini anlatan Schmid, Almanya'nın, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğunu ve böyle de olmaya devam edeceğini kaydetti.
Almanya'nın Türkiye'de en fazla yatırım yapan ülke olduğunu anımsatan Schmid, şu anda 5 bin 800 şirketin Türkiye'de yatırım yapmış durumda olduğunun altını çizdi. Schmid, Türkiye'de enerji üretiminin tek başına önemli olmayacağını, aynı zamanda enerji verimliliğinin de önemli olduğunu vurguladı.
"Borusan ile milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz"
EnBW A.G. Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Frank Mastiaux ise Türkiye'de tutkulu bir teşvik sistemi olduğunu söyledi.
2005'ten bu yana Türkiye'nin yenilenebilir enerjiyi desteklediğini belirten Mastiaux, Türkiye'nin aynı zamanda hammadde ithalatından ziyade, yenilenebilir enerjide yatırım yaparak uzun vadede cari açıkta küçülme görmek isteyen bir ülke olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin kendileri için önemli bir yatırım ülkesi olduğunu vurgulayan Mastiaux, "Borusan ile burada milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da yenilenebilir enerji kaynaklarında, özellikle de rüzgar enerjisinde kendilerini liderliğe taşıyacak bir adım attıklarını; bu adımın Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelinin değerlendirilmesinde önemli bir katkı oluşturduğunu kaydetti.
Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur da enerji sektöründe başarılı olabilmek için maratoncu olmak gerektiğini söyledi. Borusan'ın yıllık yatırımının yüzde 50'sini enerjiye harcadıklarını bildiren Uğur, bazen bu oranın yüzde 60'a kadar çıktığını ifade etti.
Bu arada Borusan EnBW Enerji, 4 RES'in kurulması ve Bandırma RES kapasite artışı nedeni ile yaklaşık 330 milyon dolar yatırım yapacak. Böylece şirket Türkiye'ye toplam 257 megavatlık ilave kurulu rüzgar enerjisi gücü kazandırmış olacak. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Yıldız, Borusan Enbw Enerji'nin Temel Atma Törenine Katıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?