Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil markasına sahip ülkelerde dahi yüzde 100 yerli otomobil üretilmediğini anlattı. Otomotiv sektöründe ciddi rekabet oluştuğuna işaret eden Özer, bu nedenle parça ithalatının da ciddi artış gösterdiğini söyledi.
"YERLİ OTOMOBİL HEDEFİ GERÇEKÇİ"
Özer, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ciddi bir çalışma içinde olduğunu belirterek, "2023 hedefi, cumhuriyetin 100. yılında ekonomide dünyada ilk 10 içinde yer almaktır. Ekonomide dünyada ilk 10'a giren bir ülkenin kendi otomobil markasını üretmesi, ulaşılamaz bir hedef ve yanlış bir beklenti değildir. Bu konumdaki Türkiye'nin bir otomobil markasının olması da kanımca gerçekçi bir hedeftir, iyi bir plan ile ülkemize ciddi katkılar getirir" şeklinde konuştu.
"İŞ GÜCÜMÜZ TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ"
"Türkiye'de bu teknolojik altyapı ve birikim var" diyen Özer, şöyle devam etti: "Otomotiv ana ve yan sanayii gerekli teknolojiye ve deneyimli insan gücüne sahiptir. Genç, dinamik, istekli ve bilgili işgücümüz, sadece otomotivde değil, tüm alanlarda Türkiye'nin en büyük avantajıdır. Bugün küreselleşmenin de etkisiyle hiçbir otomotiv endüstrisinde yüzde 100 oranında yerli imalat söz konusu değildir. Kullanılan parçaların bir kısmı da ithal edilebiliyor. Bu durum, kendi otomobil markası bulunan ülkelerde de geçerli, parça ithalatı oluyor."
"BİR KISMI İTHAL ALINABİLİR"
Özer, Türkiye'de üretilecek otomobilde ithal parçaların kullanılabileceğini ancak markanın Türk olması nedeniyle otomobilin de yerli olacağını dile getirdi. Türkiye'de otomobil üretiminde önemli oranda yerlilik bulunduğuna dikkati çeken Özer, "Dolayısıyla, aracın büyük kısmı Türkiye'de üretilir, bir kısmı ithal parçalardan oluşabilir. Önemlisi, üretilecek aracın ülkemizin markası olmasıdır, bence bu mümkündür. Bence o şekilde de yerli araçtır" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Toyota Üst Yöneticisi: Yüzde Yüz Yerli Otomobil Dünyada Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?