Kemalettin BULAMACI
Yemeksepeti.com'un Alman Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınması büyük yankı uyandırdı. Fiyatı düşük bulan da var… Yüksek bulan da.
Türkiye'de kurulmuş internet şirketleri arasında en yüksek rakama satışı yapılan şirket olarak tarihe geçti Yemeksepeti.com. Alman Delivery Hero şirketen tamamını 589 milyon dolar fiyattan satın aldı. Bu rakam, hem Türkiye internet tarihindeki en yüksek bedelli satış hem de dünya çapında online yiyecek içecek pazarında gerçekleştirilmiş en yüksek fiyatlı satış. Durum böyle olunca tüm dikkatler Yemeksepeti.com'a, kurucuları Melih Ödemiş ve Nevzat Aydın'a çevrildi. Ben biraz daha derinlere ineceğim.
Instagram gibi tüm dünyada kabul görmüş, dünya çapında kullanıcısı bulunan platform 1 Milyar dolara satılmışken, Delivery Hero, daha yeni Birleşik Arap Emirlikleri Merkezli, 6 ülkede faaliyet gösteren, talabat.com'u 170 milyon dolara satın almışken fiyat tartışmaları da ortada dolaşır oldu.
Eğer Yemeksepeti.com'un kurucuları Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş'in bu sektöre katkılarını, yazdıkları başarı hikayesini bir kenara bırakırsak, bu satınalmada kafaları kurcalayan birçok faktör var. Bu faktörler satışın fiyatını da sebebini de aydınlatıyor gibi… Olaya geniş bir perspektiften bakabilme başarısı gösterebilirsek…
1- Satışın açıklandığı gün, Avrupa'nın en büyük inkübatörlerinden RocketInternet'in mali sonuçlarını açıkladığı gün. 2014'ün son çeyreğinde halka arz edilen Rocket Internet'in mali sonuçları pek parlak gelmedi. Şirket zararda. Mali sonuçlarda açıklanan en olumlu yan, şirketin yaptığı yatırımların piyasa değerlerinin yükselmiş olması. Halka arz edilişinden bu yana hisse fiyatı düşüş eğiliminde olan şirketin kötü bilanço sonrası hisse senetlerinin düşüşünü bir nebze olsun durduran faktör şirketin yatırım yaptığı girişimlerdeki değer artışı.
2- RocketInternet isimli şirketin kurucuları ve sahipleri Alman Samwer kardeşler. Üç kardeşin aralarında Facebook, Linkedin gibi dünya internet devlerine yatırım yaptığı da biliniyor. Şirketin 2015 yılındaki en büyük icraatı, halka arzlarından sonra, Delivery Hero'ya ardı ardına Şubat ve Mart aylarında birisi 568 milyon dolar, birisi 52 milyon Euro olarak kayıtlara geçen iki yatırımda bulunması. Bu yatırımlar ile Delivery Heronun %40 hissesi RocketInternet'in dolayısıyla Samwer kardeşlerin eline geçti. Bu satınalma yapıldığında halka yeni arz edilen RocketInternet'in hisse senetleri de tavan yapmıştı.
Rocket Internet'in Türkiye'de bir dönem ciddi işlere girdiğini ancak 2012 yılında Türkiye pazarını terk etmiş olduğunu, son olarak yeniden Türkiye pazarına tikobus.com ile giriş yaptığını, bu siteyi ClickBus.com bünyesine kattığını ben anlatmasam da sizler araştırıp bulursunuz nasıl olsa.
3- Tengelmann Ventures isimli diğer bir Alman yatırım şirketi daha bu yapbozun bir parçası konumunda. Tengelmann, hem RocketInternet hem de Delivery Hero'ya erken evrelerinde ikişer kez yatırım yapmış durumda. Erken evrelerde yapılan yatırımlar, Tengelmann'ın hem RocketInternet hem de DeliveryHero'da ciddi bir söz hakkı, ciddi bir hissesi olduğu anlamına geliyor. Ayrıca Tengelmann Ventures, RocketInternet'in amiral yatırımlarından ClickBus'ın da yatırımcıları arasında. Kısaca hem RocketInternet'te hem de Rocket Internet'in ciddi hisselerinin bulunduğu Delivery Hero ve ClickBus'ta önemli hisseleri var.
4- Samwer kardeşlerin Facebook ve Linkedin gibi dünya devlerine yaptığı yatırımlar dışında değişik bir özelliği daha bulunuyor. 2008 yılında kamuoyuna yansıyan haberleri bir hatırlayın. European Founders isimli şirket YemekSepeti'nden yüzde 20 hisse satın aldı. Resmi kayıtlara göre %18,36. İşte bu şirket de Samwer kardeşlerin şirketi. Kısaca YemekSepeti'nin büyük ortakları arasında yer alıyorlar. 2012 yılında General Atlantic, YemekSepeti'ne ortak olduğu zaman, şirketin hisse senetleri arasında, hissedarların paylarında değişimler meydana geldi. Ticaret Sicil Gazetesi'nin ilgili nüshalarından gelişmeleri inceleyebilirsiniz
Ortakların elinde bulundurduğu hisse senetlerinde değişimler olurken European Funders'ın elindeki hisse senetlerinin miktarı da %11.36'ya gerilemiş görünüyor. Ancak burada ciddi bir ayrıntı var; Levant Management, Silver Asset Management ve Yemek Sepeti Elektronik Pazarlama diye 3 ayrı şirket Yemek Sepeti'nin ortakları arasında yer alıyor. Kısaca hisse senetleri el değiştirirken European Funders'ın bu üç şirketten en az birisi veya hepsinde de hisse satın alması söz konusu olabilir. Sonuçta "büyüme potansiyeli" görülen bir şirketteki hisseler, niye General Atlantic'e satılsın?
Bu faktörler değerlendirildiğinde resmi kayıtlarda görünen, Samwer kardeşlerin Yemeksepeti'nde %11.36, kayıtlarda görünmeyen, dolaylı iştirakler ile %20 üzerinde hisse sahibi olduğunu öngörebiliriz.
5- Delivery Hero Yemeksepeti'nin tamamını 589 milyon dolar karşılığında satın alıyor. Satın alma açıklamasında RocketInternet ve General Atlantic'in nakit yerine/yaninda Delivery Hero'dan hisse senedi aldığı da açıklamalarda yer alıyor.
RocketInternet'in, yani Delivery Hero'nun %40'ına sahip olan Samwer kardeşler, yine %20 dolayında hisse sahibi oldukları Yemeksepeti'ni satın alıyorlar, konsolide ediyorlar, birleştiriyorlar.
Tengelmann Ventures'un RocketInternet ve Delivery Hero'daki hisselerini de göz önünde bulundurun.
Yemeksepeti'nin satışından elde edilen, Delivery Hero hisselerini de…
Sonuçta Samwer kardeşler Tengelmann Ventures ile Delivery Hero'nun çoğunluk hisselerini ya ele geçirdiler veya ele geçirmek üzereler. Bir şirketin çoğunluk hissesini ele geçirmek için geriye kalan 3-5 hisse için ödenecek bedel, şirketin % 49'unu satın almaktan çok ama çok daha pahalı bir girişimdir.
Umarım YemekSepeti'nin satın alınmasında, satılması demiyorum, faktörler nelerdir? Tüm bu resme büyük bir çerçeveden bakıldığında şirkete ödenen 589 milyon doların, Yüksek mi? Düşük mü? olduğu daha net anlaşılır…
Sizlere Instagram'ın satışı sonrasına kaleme aldığım 1 Milyar Dolarlık Fotoğraf yazısını da okumanızı tavsiye ederek, herkesin merak ettiği, Yemeksepeti'nin satışından hangi ortak, ne kadar para kazandı? tablosuna da bakmanızı öneririm…
YEMEKSEPETİ SATIŞINDAN HANGİ ORTAK NE KADAR ALACAK?
Son Dakika › Ekonomi › Yemeksepeti Satışının Perde Arkası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?