Türkiye'de uluslararası yatırımların çok geniş bir kesimini temsil eden Uluslararası Yatırımcılar Derneği - YASED, bu yatırımları gerçekleştiren üyelerinin nabzını tuttuğu ve altı ayda bir güncellenen Barometre araştırmasının yeni sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
Verilen bilgiye göre YASED Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal, Yönetim Kurulu Üyeleri ve geniş medya katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında açıklanan Barometre araştırmasının sonuçları çarpıcı bazı gerçekleri ortaya koydu. Ankete göre, YASED üyelerinin yarısı 2007 yılının ilk altı ayında üretimde hedeflerinin altında kaldığını belirtti. İhracatta yüzde 58 oranında hedeflerine ulaştıklarını belirten uluslararası yatırımcılar, karlılıkta ise bu oranın yüzde 46 olduğunu ifade etti. Uluslararası yatırımcılardan yüzde 59'u son altı aylık dönemde çalışan sayılarının gerilediğini, yüzde 13'ü aynı kaldığını, yüzde 28'i ise arttığını söylerken, önümüzdeki altı aylık dönem için bu oranlar aynı sırayla, yüzde 61, yüzde 10 ve yüzde 29 olarak ifade edildi.
Genel Sekreter Mustafa Alper tarafından açıklanan Barometre araştırmasına göre Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 66'sı, dünya ekonomisi değerlendirmesinde "yavaşlama/durgunluk yaşanacak" seçeneğine işaret etti. Yatırımcıların Türkiye ekonomisine dönük büyüme beklentilerinde ise yüzde 26 oranında "yavaşlayacak" derken, yüzde 70 oranında "sabit kalacak" seçenekleri işaretlendi.
YASED'in Barometre araştırması, yatırımcıların temel ekonomik göstergelerle ilgili tahminlerine de yer veriyor. Buna göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 46'sı enflasyonun yükseleceğine, yüzde 34'ü gerileyeceğine dikkat çekti. Faiz oranlarında ise uluslararası yatırımcıların yüzde 42'si artış, yüzde 20'si ise gerileme beklentisi içinde olduğunu değerlendirdi. YASED üyelerinin yüzde 42'si döviz kurunun enflasyondan daha hızlı yükseleceğine işaret ederken, yüzde 70'i de cari açığın artacağını belirtti.
Ankette YASED üyelerine "ekonomik istikrar, "yasal çerçeve ve uygulanması", "fikri mülkiyet hakları" gibi doğrudan yatırım kararlarını etkileyen kritik konularda, geçtiğimiz 6 aydaki durum ve gelecek 6 aydaki beklentileri de soruldu. Buna göre, üyelerin yüzde 52'si ekonomik istikrarın geçmiş altı ayda aynı kaldığını değerlendirdi. Gelecek 6 ayda ekonomik istikrar daha kötüye gider diyenlerin oranı ise yüzde 61. "Yasal çerçeve ve uygulanması" konusunda ise geleceğe dönük beklenti geçmiş altı aydakinden daha yüksek. Ancak aynı durum "fikri mülkiyet hakları" için geçerli değil.
Uluslararası yatırımcılar açısından en önemli göstergelerden biri de "Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna verdikleri yanıtlar. Barometre araştırmasına göre, yatırımcıların yüzde 53'ü yeni yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Ankete göre Türkiye'de son dönemlerde uluslararası yatırımlara karşı olumsuz görüşlerin arttığını düşünmeyen yatırımcıların oranı yüzde 42 oldu. Uluslararası yatırımcılar "yabancı sermayeyi etkileyecek olan olumsuz gelişmeler" konusunda ise yüzde 24 oranında "uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanma"ya, yüzde 20 oranında "mortgage/ sub-prime krizi sonucu global bir durgunluk"a dikkat çekiyor.
YASED'in Barometre araştırmasına göre, Türkiye'deki uluslararası yatırımcılar "Türkiye'de uluslararası yatırımlar önünde üç ana engel" olarak yüzde 61 oranında yasal çerçeve ve yasaların uygulanmasına, yüzde 59 oranında kayıtdışı ekonomiye, yüzde 51 oranında ekonomik istikrarsızlığa işaret ediyor.
(SŞ-SŞ-ÖK-E)
Son Dakika › Ekonomi › Yatırımcılar Ekonomik Büyümeden Umutlu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?