Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve Yönetim Kurulu üyeleri bir değerlendirme toplantısı düzenledi. YASED Başkanı Timuray Türkiye'nin son 10 yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuştuğunu bunda Türkiye'de yerleşik faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların rolünün büyük olduğunu belirtti.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ve Yönetim Kurulu üyeleri bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplatıya Vodafone Grubu Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik
Bölge Başkanı, Vodafone Grubu Dünya İcra Kurulu Üyesi Serpil Timuray, Board Room Coaching Yönetim Kurulu Danışmanı Akın Kozanoğlu, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, Novartis Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkman, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem , DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı, Netaş CEO'su Müjdat Altay, Türk Henkel Kimya Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alp Alemdar, YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit katıldı.
2013 yılında 207 ülkeye ilişkin küresel ve bölgesel uluslararası doğrudan yatırım trendleri ve verilerini içeren UNCTAD Dünya Yatırım Raporu'na göre dünyada uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişlerinin 1,45 trilyon dolar düzeyinde olduğunu belirten YASED Başkanı Serpil Timuray, 2012'deki sert düşüşün ardından UDY'nin yeniden yükseliş trendine girdiğini ve yüzde 9 arttığı söyledi.
Timuray, uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'de 2013 yılında 12,9 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve bir önceki yıldaki seviyesini yaklaşık olarak koruduğunu söyleyerek "2014 ilk 7 aylık döneminde UDY girişi 7 milyar 917 milyon dolar olmuştur" dedi.
Türkiye'nın UDY pazarında yüzde 0.9'luk bir payı olduğunu, gelişmekte olan ülkeler arasında ise bu payın yüzde 1.7'ye ulaştığını vurgulayan Timuray, "Türkiye bu oranlarda dünya UDY sıralamasında 22'inci, gelişmekte olan ekonomilerde ise 11. sırada bulunuyor. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için YASED olarak yüzde 0.9'luk olan pazar payının önce yüzde 1'lerin üzerine çıkarak yüzde 3'ler düzeyine kadar yükseltmesi gereğine inanıyoruz. Türkiye, son on yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuşmuştur. Bu görünümde, Türkiye'de yerleşik faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların da rolü çok büyüktür" dedi.
"Uluslararası yatırımcılar oluşturdukları katma değer, üretim, ihracat, arge ve istihdam ile ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmakta, büyümede itici güç rolünü üstlenmekte ve kaldıraç etkisi oluşturmaktadır "diyen Timuray, "2013 yılı ISO 500 çoğunluğu üyemiz olan 137 uluslararası sermayeli sanayi şirketi yer aldı. Bu şirketler, İSO 500 listesindeki şirketlerin toplam yarattığı katma değerin ve ihracatın yüzde 42'sini, Ar-Ge giderlerinin yüzde 41'ini, karın yüzde 30'unu, istihdamın yüzde 29'unu, üretimden satışların yüzde 28,5'ini oluşturdu. UDY'ler getirdikleri uluslararası bilgi birikimi ile Türkiye'nin küresel rekabet gücünün artırılmasında kilit önemdedir. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında ve sağlıklı bir eko-sistem oluşturulmasında UDY'ler lokomotif rol üstlenmektedir. Uluslararası yatırımcıların, Türkiye'nin potansiyeline olan inançları, bakış açılarının uzun vadeli olduğu unutulmamalıdır" dedi.
YASED olarak,34 yıldır, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli üye şirketlerle birlikte, Türkiye'nin dünyadaki 'en iyi yatırım ortamına sahip ülke' konumuna gelmesine katkıda bulunma çabası içinde faaliyet gösteren bir STK olduğunu ifade eden Timuray, "YASED, yatırım ortamı ile ilgili konularda, uluslararası örnek uygulamaların ülkemize yerleştirilmesinde en etkin referans ve Türkiye'deki yatırım ortamının yurtdışında tanıtımında en önemli elçi olarak faaliyetlerine yön veriyor. Bu katkıyı sağlarken üyelerimizden güç almaktayız. Her biri kendi sektöründe öncü 225 uluslararası şirket üyemizle, ülkemizdeki toplam uluslararası doğrudan yatırımların çok büyük bir bölümünü temsil etmekteyiz. Faaliyetlerimizi 6'sı yatay, 12'si sektörel olmak üzere 18 Çalışma Grubu ile yürütüyoruz.
YASED'in bilgi ve birikimleriyle azami katkı sağlamak üzere, 2013-14 yılı için yeni bir stratejik program oluşturulduğunu belirten Timuray, "Stratejik Programımız 5 öncelik çerçevesinde yürütülüyor. Bu öncelikler: yatırım ortamı düzenlemeleri, uluslararası yatırımların ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olan katkısının ortaya konması, ArGe merkezi yatırımlarının artırılması, Küresel Nitelikte İşgücü ve ülkemizin bir Bölgesel Merkez olarak konumlandırılabilmesi konularına odaklanmış bulunuyor. YASED olarak üyelerimizle birlikte belirlediğimiz 5 stratejik önceliğimiz doğrultusunda da, 8 adet 'İmza Proje' yürütüyoruz. Bu projelerimiz temelde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ülkemize uzun vadeli kalıcı yatırımların çekilmesi için kamuya birer yol haritası niteliği taşıyor" diye konuştu.
Son olarak Timuray, "YASED olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, ülkemizin uluslararası yatırım ortamını daha da iyileştirme konusunda itici bir güç olarak sorumluluk almaktayız. Bunun için gereken tüm yapısal reformları desteklemek üzere kararlı, koordineli, proaktif çözüm önerileri üretmek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için yeni fikirler gündeme getiren bir platform olmak, her zaman odağımız olacaktır. İşbirliği ve güçlü bir diyalog çerçevesinde önceliklerimize yönelik çalışmaya ve uluslararası bilgi ve birikimlerimizi Türkiye yatırım ortamının küresel arenadaki rekabetçiliğini artırmaya katkı sağlamak üzere seferber etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › YASED, Değerlendirme Toplantısı Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?