"Yanık Yoğurt" Denizlili Kadınların Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Ekonomi

"Yanık Yoğurt" Denizlili Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

"Yanık Yoğurt" Denizlili Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

Yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen Denizli'nin meşhur lezzetlerinden "yanık yoğurt" çok sayıda kadına kazanç kapısı oldu.

07.07.2016 11:19  Güncelleme: 13:33

Denizli'nin meşhur lezzetlerinden "yanık yoğurt", ülke genelinden gelen talepler sayesinde çok sayıda kadına kazanç kapısı oldu.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de yanık yoğurda coğrafi işaret tescili alınması ve tanıtımının yapılabilmesi için girişim başlattı.

YÖRÜK LEZZETİ

Yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen ve "isli yoğurt" olarak da bilinen yanık yoğurt, özellikle Denizli'nin Tavas, Babadağ ve Honaz ilçelerinde yoğun şekilde üretiliyor.

Geçmişte kadınların küçük siparişleri karşılamak üzere evlerinde yaptığı üretim, son yıllarda toptancıların da talebiyle imalathane boyutuna taşındı.

EVDE BAŞLADI TESİS KURDU

Merkezefendi ilçesi Kumkısık Mahallesi'nde eşinin kardeşiyle birlikte yaklaşık 35 yıldır yanık yoğurt üretimi yapan Mürüvet Gemici (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da doğduğunu, evliliği sonrası yerleştiği Denizli'de kayınvalidesinden öğrendiği yanık yoğurdu çok sevdiğini belirtti.

İlk zamanlar çevreden gelen siparişler için üretim yaptığını, talebin büyümesi üzerine kendi beslediği hayvanların sütünü işlemek için evinin bahçesine 15 bin lira yatırımla küçük bir tesis kurduklarını dile getiren Gemici, tüm belgelere sahip olduklarını, hijyen koşullarında üretim yaptıklarını ifade etti.

MERAKLISI ÇOĞALDI

Yoğurdun ağırlıklı olarak Denizli ve çevresinde tüketildiğini, son dönemde büyük şehirlerden kargoyla isteyen müşterilerin sayısının da arttığını kaydeden Gemici, Türkiye genelinde farklı lezzetlere olan ilgi nedeniyle yanık yoğurt meraklısının da çoğaldığını anlattı.

BUZDOLABINDA BİR AY DAYANIYOR

Talebin yükselmesiyle toptancıların büyük siparişler vermeye başladığını söyleyen Gemici, "Eşimin kardeşiyle birlikte çalışıyoruz. Haftada en az iki kez toptancılar geliyor. Kilogramı 8 liradan ayda 200 kilogram yoğurt satıyoruz. Toptancılardan gelen siparişlere yanıt vermekte zorlanıyoruz. Yanık yoğurt farklı bir lezzete sahip olmasının yanında buzdolabında 1 ay dayanması nedeniyle de tercih ediliyor." dedi.

Yanık yoğurdun bir miktar sütün karamelize edilmesiyle yapıldığını belirten Gemici, tarifini şöyle anlattı:

"İyice ısıtılan kazana 4-5 kaşık süt dökülüyor. Sütün rengi koyulaşınca diğer sütleri de kazana ilave ediyoruz. Yaklaşık 40 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz. Asla sütü karıştırmıyoruz. Bir süre sonra yüzeydeki süt, sarı rengini almaya başlıyor. Ardından ısınan sütü mayaladıktan sonra 4 saat bekletiyoruz. Yoğurt oluşmaya başladığında tülbent yardımıyla yoğurdumuzu bir kaba süzerek kese yoğurdu haline getirip satışa hazırlıyoruz."

YOĞURDU ÖN SİPARİŞLE SATIYORLAR

Yanık yoğurdun kent genelindeki semt pazarlarında satışını yapan tesisin ortağı Türkan Gemici, geçmişte ek gelir olan yoğurdun artık ana geçim kaynağı haline geldiğini, yoğurttan elde ettiği gelirle çocuklarını okuttuğunu ifade etti.

Gemici, "Talep çok. Haftada üç pazara gidiyorum. Elimde hiç yoğurt kalmadan geri dönüyorum. Yurt dışındaki gurbetçilere de sık sık yoğurt gönderiyoruz. Yoğurtları randevu sistemine göre ayırıyoruz. Telefon açmadan yoğurt almaya gelen olursa maalesef veremiyoruz." diye konuştu.

ÜRETİME STANDART GELDİ

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu da kentte yanık yoğurt tüketme kültürünün giderek yaygınlaştığına işaret etti.

Geçmişte semt pazarında ve bakkallarda satılan yanık yoğurdun ambalajlı üretime geçiş aşamasında olduğunu belirten Kutlu, üreticileri hijyenik koşullarda üretime yönlendirmek üzere bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

Kent genelinde çoğu kadınlar tarafından işletilen 66 imalathanede inek, keçi ve koyun sütünden yanık yoğurt üretildiğini dile getiren Kutlu, şu bilgileri verdi:

"Yanık yoğurt üretimine bir kalite standardı getirdik. Üreticilerimiz, talepleri karşılamakta zaman zaman zorluk çekiyor. Özellikle yaz aylarında satışlarda artış görülüyor. Bu kente gelen ve tadını alan bir kişi gittiği şehirden bu yoğurdu almak için sipariş veriyor. Yanık yoğurdun coğrafi işareti alınmış değil. Bu konuda da girişim başlattık. Bir an önce coğrafi işaret tescilini yaparak pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için adım atmak istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Yanık Yoğurt' Denizlili Kadınların Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Murtaza:
    35 yıldır yapıyor.kadın 48 yarısında almanyada doğup türkiyede evleniyor.ulan dallamalar 13 yaşında ne almanyada ne türkiyede evlenen yok.haber yaparken biraz isabetli sallayın. 5 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement