Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, büyüme oranlarındaki yavaşlamanın 2008 yılında da devam etmesi halinde, iki yıldır yakalanan yılda 20 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.
YASED Başkanı Uysal, 2007 Ekim ayı sonu itibariyle Türkiye’ye giren yabancı sermaye miktarının 16.2 milyar dolara ulaştığını, Türk Telekom için henüz ödenmeyen paralar hesap edildiğinde 2007'nin de 20 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi ile kapatılacağını belirterek, Türkiye’nin son 2 yılda yakaladığı 20 milyar dolarlık yabancı sermaye girişinin en önemli nedeninin mali ve politik istikrar olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin büyümesindeki yavaşlamanın önemli bir sorun olduğuna işaret eden Uysal, genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gündemin büyüme odaklı olmasını beklediklerini ancak bu beklentinin karşılanamadığını dile getirdi.
“TÜRKİYE, YABANCI SERMAYENİN HEDEFİ OLMAYA DEVAM EDECEK Mİ?”
Cari açığın 2007 yılında 35 milyar dolar seviyelerine kadar çıktığına ve GSMH’nin yüzde 7-8’i civarına ulaştığına dikkat çeken Uysal, cari açığın çok büyük boyutlarda olmamasına rağmen nasıl finanse edileceğinin önem taşıdığını
PETKİM ÖZELLEŞTİRMESİ
Danıştay İdari Dava Daireleri’nin aldığı karar çerçevesinde, Petkim'in Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na devrinin iptaline ilişkin de görüşlerini açıklayan Uysal, “Küçük ya da büyük özelleştirmelerin neredeyse her seferinde bir şekilde yargıya takılmış olması düşündürücüdür. Yargıya intikal eden özelleştirmelerin çoğunun daha sonra gerçekleşmiş ve sürecin tamamlanmış olmasının da bize bazı ipuçları verdiğini düşünüyorum” dedi.
Uysal, uluslararası yatırımcıların yargı alanında çok sıkıntı çektiği bir diğer konunun ise yürüyen işletmelerin çok basit dilekçeler sonucunda aylarca işletmelerinin durdurulması olduğunu söyledi.
Bu konunun daha köklü bir sisteme oturtulması, doğal olan şikâyet hakkının her zaman geçerli kalmakla beraber ön delil ve mesnetlerin oluşturulmuş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Uysal, “Bu şekilde yaşanan önemli bir mağduriyet ortadan kaldırılacak ve Türkiye’ye gelip önemli yatırımlar yapmış olan işletmeler ve uluslararası yatırımcılar açısından olumsuz görüşler ortaya çıkmasının da önüne geçilecektir” diye konuştu.ifade etti. Uysal, şöyle konuştu:
“Burada sorulması gereken soru şu: Türkiye sıhhatli ve hızlı büyümesini sürdüremezse, yabancı sermayenin hedefi olmaya devam eder mi? Türkiye hala son yıllarda yakaladığı yüksek büyüme oranlarının yurtdışında yarattığı krediyi kullanıyor. Ama büyüme oranlarındaki yavaşlama önümüzdeki yıllarda da devam ederse, yabancı sermaye konusunda yakalanan başarının devam etmesi tehlikeye girer.”
“TÜRKİYE İLERİYE DÖNÜK POZİTİF MESAJLAR VERMELİ”
Uysal, son 5 yıldır ortalama yüzde 7.5 seviyelerinde seyreden büyümenin 2007 yılında yüzde 3.9-4.7 seviyelerine gerilediğini hatırlatarak, gelecek yıl öngörülerinin ise yüzde 5 olmasına rağmen, bunun da altında bir gerçekleşme olabileceği endişesi taşıdıklarını söyledi.
2007 yılı içinde uluslararası piyasalarda yaşanan krizlerin ve kayıpların net etkilerinin de henüz görülmediğine işaret eden Uysal, “Türkiye’nin bu süreçte ileriye dönük pozitif sinyaller vermesi gerekiyor. Yabancı sermaye çekme konusunda birçok rakibimiz var. Ev ödevimizi doğru yapmalı ve bunların arasından sıyrılmalıyız” dedi.
Geçtiğimiz dönemlerde makro reformların hayata geçirilmesinin öncelik taşıdığını, önümüzdeki dönemde ise mikro reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, bu reformlar gerçekleştirildiği takdirde 2008 yılında da 20 milyar dolar rakamının yakalanabileceğini kaydetti. Uysal, “Öte yandan, uluslararası piyasalarında krizin etkileri kötüleşmeye başlarsa, Türkiye’nin de yapacağı pek bir şey yok. Global resesyon olursa, elden bir şey gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
“BAZI BÜYÜK YATIRIMCILAR BAŞKA ÜLKELERE KAÇTI”
Uysal, Türkiye’de yabancı sermayenin sadece özelleştirmelere ilgi gösterdiği yönünde bir algı bulunduğunu, oysa 2000 yılı ile 2007 Ekim ayı arasında geçen zamanda Türkiye’ye giren 60 milyar dolarlık yabancı sermayenin yalnızca yüzde 18’inin, yani 11 milyar doların özelleştirmelerle ilgili olduğunu bildirdi. “Sanıldığının aksine, yabancı sermaye için özelleştirmeler tek hedef değil, hatta hedeflerinin beşte birini ancak kapsıyor” diyen Uysal, 2007 yılında ertelenen elektrik dağıtım ihalelerinin 2008 yılında kararlı bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Çünkü, bu erteleme bazı büyük yatırımcıların 2007 yılı için başka ülkeleri seçmesine neden oldu. Bu açından 2008’in özelleştirme gündeminin çok kararlılıkla uygulanması gerekiyor. Yabancı yatırımcıların 2008 yılında özelleştirmelere olan ilgisi sürecektir. Özellikle, otoyol ve enerji özelleştirmelerine yabancı ilgisi olacak. Ayrıca gayrimenkulde 3 milyar dolarlık bir yabancı yatırımının Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz.”
“ÜLKER YETKİLİLERİNİ KUTLUYORUM”
Öte yandan, Ülker’in dünyanın en önemli çikolata markalarından biri olan Godiva’yı satın almasını “çok olumlu bir gelişme” olarak değerlendiren Uysal, bu alımın Türkiye’nin dünyaya entegrasyonu açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi.
Uysal, “Demek ki Türkiye belli bir noktaya gelmiş. Zaten gelişmiş ülkeler yabancı sermayeye hem çeker hem de ihraç eder, ABD gibi. Bu başarılı alımı gerçekleştiren Ülker yetkililerini kutluyorum” dedi.
Son Dakika › Ekonomi › 'Yabancı Sermaye Hız Kesebilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?