Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA aracılığıyla Van'a önemli yatırımlar yapıldığını ve bunun en somut örneğinin ise Tekstilkent olduğunu belirterek, "Çoğunluğu bayan olmak üzere bin 200 kişiye iş sağlandı ve bunların hepsi genç nüfustan oluşuyor" dedi.
Uluslararası Altın Kentler Derneği tarafından Van Valiliği himayelerinde Elite World Van Hotel'de dün başlayan 1. Van Kent Ekonomisi ve Yerel Yönetimler Zirvesi, bugün de değişik oturumlarla devam etti. Zirvede bir konuşma yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak birçok alanda faaliyet gösterdiklerini belirterek, özellikle Van özelinde yoğunlaştıkları 4 alanın öne çıktığını söyledi. Güray, "Turizm, tarım ve hayvancılık, madencilik ve yenilenebilir enerji alanında yüksek yatırım potansiyeline sahibiz. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak yıllık planlarımızı hazırlıyoruz. Uzun vadeli bölge planlarımızı hazırlıyoruz. Kalkınma ajanslarının kuruluş mantığı, yerelde uygulanacak politikaların yerelden hazırlanmasıdır. Kendi bölgemizde yatırım ve üretim altyapısının iyileştirilmesine dönük bazı faaliyetlerimiz oldu. Van'ın Urartu medeniyetindeki adı Tuşba, güneşin başkenti demektir. Yıllık 3 bin 68 saatlik güneşlenme süresi ve bin 635 kW (kilowatt) saat ışınım değere sahiptir. Bu da güneş enerjisinden elektrik üretimine dönük santraller açısından oldukça karlı yatırım anlamına geliyor" dedi.
" Türkiye'de en çok pay alan ikinci il Van oldu"
Van'ın güneş enerjisi potansiyeli hakkında bir farkındalık oluşturmak amacıyla ilk olarak 2009 yılında Akdamar Adası'nda kilisenin aydınlatmasını sağlayacak küçük bir güneş enerjisi paneli kurduklarını hatırlatan Güray, "Bununla ilgili sempozyumlar düzenledik. 2012 yılında yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının özendirmesine yönelik mali destek programı ile destekledik. Bunu müteakip 2013 yılında 6094 sayılı Kanun'la Türkiye geneli toplam 600 MW'lık lisans ihalesi yapıldı. Bunun 77 MW'lık oranı ise Van'a ayrıldı. Türkiye'de en çok pay alan ikinci il Van oldu" diye konuştu.
2015 yılında fizibilite raporu hazırladıklarını da hatırlatan Güray, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Güneş enerjisi yatırımları için güneş enerjisi ihtisas endüstri bölgesi kurulması amacıyla 2015 yılında Van Valiliği ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat ettik. Geçen hafta yapmış olduğumuz takipte, dosyamızın Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne gittiğini öğrendik. Konya'daki uygulamadan sonra gündeme alınması için en sıcak bakılan ilk 5 il arasında Van var."
OSB için 2 MW'lık güneş enerjisi santrali projesi
Van'ın özel sektör yatımlarına oldukça müsait bir alan olduğunu söyleyen Güray, "Yatırım altyapısının iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerimiz yereldeki paydaşlarla devam ediyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte Van Organize Sanayi Bölgesi adına 2 MW'lık bir güneş enerjisi santrali kurulumu için IPA kapsamında bir proje hazırladık. Bu kapsamda aylık getirisi 150-200 bin lira arasında olan bu proje, Van Organize Sanayi Bölgesindeki tüm problemleri giderecek ölçekte bir projedir. Proje, Avrupa Birliğine sunuldu, ön değerlendirmeyi geçti, şu an değerlendirme aşamasındadır" diye konuştu.
"Van İŞGEM örnek bir tesis"
Van Organize Sanayi Bölgesinin tanıtım filmini de çektirdiklerini kaydeden Güray, şöyle devam etti:
"Yol yapımı için Kalkınma Bakanlığı nezdinde yatırım programına alınması için kaynak arayışındayız. Van İş Geliştirme Merkezi örnek bir tesis. Avrupa Birliğinden 9,3 milyon Euro kaynakla Avrupa standartlarında bir tesis kuruldu ve Van'a kazandırıldı. Mutfak aşamasında da gerekli teknik desteği sağladık. Gerek proje hazırlama aşamasında, gerek ihale teknik şartnamelerinin hazırlamasında, gerekse değerlendirme sürecinde 9 ay boyunca uzman arkadaşlarımız görev yaptılar."
"Lojistik merkezi için fizibilite raporu hazırlıyoruz"
İlgili alanlarda en çok önem verdikleri konunun yereldeki kurumlarla koordinasyon ve işbirliği olduğunu ifade eden Güray, "Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak biz bir alana giriyorsak, mutlaka o alandaki paydaşlarımızı yanımıza veya arkamıza alarak müdahale etmeye çalışıyoruz. Sürekli Van'ın stratejik konumundan bahsediyoruz. Bir lojistik merkez olma potansiyeline sahip bir lokasyondaki ilimiz için şu anda bir fizibilite raporu hazırlatıyoruz. Bu kapsamda, Türkiye'de lojistik alanının önde gelenleri ile çalışıyoruz. En kısa sürede lojistik merkez fizibilite raporu elimizde olduktan sonra kaynak arayışına gireceğiz" dedi.
"Bin 200 kişiye iş sağlandı"
Güray; üretim ve yatırım altyapısının geliştirilmesine yönelik ilgili paydaşlar, odalar, STK'lar ve derneklere yönelik teknik destek faaliyetleri kapsamında ilgili eğitimleri finanse ettiklerini belirterek, "Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamında 11 il seçildi. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında en son açıklanan 23 il ile karıştırmayalım. Bahsetmiş olduğum proje daha önceki projedir. Van bu cazibe merkezleri içindedir. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından Van'a önemli yatırımlar yapıldı. Bunun en somut örneği ise Tekstilkent'tir. Tekstilkent projemiz 2013 yılında başladı. Kurubaş mevkiinde yapılıyor, şu an tamamlanmak üzeredir. Orada şu anda 32 tane farklı büyüklükte bina inşa ettik. Firmaların ihtiyacına göre tesis ettik. Şu anda 14 tane firmaya tahsis edildi. Kısa sürede üretime geçtikten sonra çoğunluğu bayan olmak üzere bin 200 kişiye iş sağlandı ve bunların hepsi genç nüfustan oluşuyor. Kurulum aşamasındaki işletmelerin faaliyete geçmesi ile birlikte bu rakamın 2 bin 500 ile 3 bin civarlarına ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Zirve, daha sonra değişik oturumlarla son buldu. - VAN
Son Dakika › Ekonomi › Van'da '1. Kent Ekonomisi ve Yerel Yönetimler' Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?