Uzmanından Yeni Vergi Kanunu Değerlendirmesi - Son Dakika
Ekonomi

Uzmanından Yeni Vergi Kanunu Değerlendirmesi

Uzmanından Yeni Vergi Kanunu Değerlendirmesi

Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Osman Sirkeci, yeni Vergi Kanunu'nda yapılan değişikliklerin en fazla küçük esnafın yararına olduğunu belirterek "Bu bile yeterli değil halen Avrupa"...

14.06.2013 15:39

Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci, yeni Vergi Kanunu'nda yapılan değişikliklerin en fazla küçük esnafın yararına olduğunu belirterek "Bu bile yeterli değil halen Avrupa Birliği ülkelerinin çok gerisindeyiz ama büyük bir adım olarak görüyorum en azından küçük girişimci muhasebeciden, mali müşavirden kurtulmuştur" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci, yeni vergi kanunuyla Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Kanunu'nun birleştirildiğini söyledi. Sirkeci "Girişimci, yıllarca süren bürokrasiden kurtuldu, basitleştirildi daha anlaşılır hale geldi. Özellikle küçük esnaf açısından önemli bir gelişmeler gerçekleşti. Küçük esnaf, bu kanunla birlikte mali müşavire gitme zorunluluğundan kurtuldu. Basit usulde vergilendirilecek küçük esnaf artık bundan sonra ne muhasebeciye ne mali müşavire ihtiyaç duymaksızın kendi vergi beyannamesini kendi muhasebe işlemlerini kendisi veya görevlendirdiği herhangi biri üzerinden yapabilecek. Zaten adı üstün de basit usulde vergilendirme, bunun kuralı tüm dünyada küçük esnaf gelirlerini bir tarafta toplar, giderlerini bir taraf da toplar, giderlerini gelirlerinden düştüğü takdirde yıllık kazancını bulur. Bunun için fazla bilgiye ihtiyacı yoktur. Her esnaf zaten bu kadar yeteneklidir. Gelirlerinden giderlerini düşerek karını hesaplamayı bilir. Başka birine de ihtiyacı yoktur" diye konuştu.

YENİ VERGİ KANUNU TARIM SEKTÖRÜNE TEŞVİK GETİRDİ

Bunun dışında vergilendirilen gelirler kaleminde bir sadeleştirilmeye gidildiğini kaydeden Sirkeci "Bazı ticari kazançlar içinde yer alan bazı zirai faaliyetler, ticari kazançlardan çıkarılarak zirai kazançlara dönüştürüldü. Bu da tarımsal faaliyetlerin teşvik edilmesi ve ticari faaliyet kapsamında vergilendirilmesini kaldırıldı. Bu da tarım sektörünün desteklenmesi teşviki anlamına gelir. Esnaf için vergiden muaf kapsamda yer alan bazı faaliyetler vergilendirme kapsamına alındı. Bunlar belki esnafın biraz durumunu zorlaştırabilir. Ama bu vergi reformu, kapsam olarak ve yaklaşım olarak özellikle küçük esnafı koruyan küçük esnafın üzerindeki bürokratik muhasebe yükünü azaltan bir muhtevaya sahip olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Vergilendirme bürokrasisinin esnaf üzerindeki kayıt ve muhasebe işlemlerinin çokluğu bakımından Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde olduğuna dikkat çeken Sirkeci, şunları söyledi:

"Bugün mali sistemiyle, finans sistemiyle hep örnek gösterilen Almanya, Avusturya gibi ülkeler, bugün bizim gibi gelişmekte olan çok daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulan ülkeye göre daha az bürokratiktir. Küçük girişimcinin, küçük esnafın üzerindeki bürokrasi ve muhasebe yükü Türkiye'den çok daha azdır. Biz henüz Avrupa Birliği standartlarını yakalamış değiliz. Kayıt dışıyla mücadele etmek, vergi kaçağını önlemek bakımından alınan tedbirler aslında aynı zamanda da küçük girişimcinin girişim alanını, faaliyet alanını, hareket alanını, daraltmaktadır. Bunlarında önümüzdeki süreçte yeni reformlarla, alınan önemlerle kaldırılması ve küçük girişimcinin önünün açılması gerekir."

Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci, otuz yaş altı genç girişimcilere teşvik amacıyla ilk üç yılda asgari ücrete tekabül edecek gelirlerinden vergi alınmamasının da tasarıda yer aldığını sözlerine ekledi. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Uzmanından Yeni Vergi Kanunu Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement