Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin sahil bandının dolduğunu belirterek, "Sahil bandında bir sürü yanlış yaptık. Sahil doldu, tıkandı. Artık alan yok. Kemer ve Antalya'ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu'ya yönelmemiz lazım. Bursa, Kütahya, Mardin, Diyarbakır'ı unuttuk" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet gösteren Turizm Konseyi tarafından organize edilen 'Bursa sanayi kenti mi, turizm kenti mi?' başlıklı panel odanın hizmet binasında yapıldı.
Toplantıda konuşan Ulusoy, 2001 yılında Türkiye'de yurt içi ve dışında gezen insan sayısının 556 bin kişi olduğunu belirterek, 2013 yılında bu sayının 13 milyona ulaştığını ve 6 milyonun yurt dışına çıktığını kaydetti. Ulusoy, şunları söyledi:
"2023 yılında 35 milyon insanımızı gezdirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin ekonomisi gelişiyor. Bu da turizme yansıyor. Bugün yabancı ülkelere 'Vize kolaylığı gösterirseniz geliriz' diyoruz. İtalya geçen sene bizi 5 defa çağırmış. Almanya bize en fazla turist gönderen ülke 3 defa bizi çağırıyor. 3 yıl zarfında 48 ülkeyi ziyaret etmişiz. Bu Türkiye'nin gücü. Türkiye müşteri bekleyen bir ülke değil. İyi müşteriler gönderiyoruz. Bugün Yunanistan'ı ayağa kaldıran Türkler olmuştur. Küçükken biz Yunanistan'ı düşman olarak görmüştük. Bugün düşmanlığımız yok. Sınırların kalktığı, sınır tanımayan bir turizmin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Türkiye 2000 yılında uçakta 8 bin koltuğu olan bir ülkeydi. Şimdi ise 85 bin koltuğu var. 7 bin tane seyahat acentası var. Biz artık nitelikli bir turist istiyoruz. Burada bizlere büyük görevler düşüyor."
'DÜNYAYA PENCERE TURİZM İLE AÇILIR'
Kongre turizminde Türkiye'nin ilerlediğini ifade eden Ulusoy, İstanbul'un bu konuda önemli oranda ilerlediğini kaydetti. İstanbul'da 1993 yılında kongre alanında gelişmeye başladığını söyleyen Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul, şu an dünyada kongre sıralamasında 10'uncu sırada. İnanç turizminde de önemli yol alıyoruz. Ayasofya'da girişler 5 milyona dayandı. Topkapı ise 6 milyona dayandı. Terörden arındırılmış bir ortamın yaşatılmasında herkese görev düşmekte. Dünyaya pencere, turizm ile açılır. Barış isteyen güvenlik ister, konaklamada standart ister. Bunların da Bursa'da olabileceğini düşünüyorum."
'DOĞAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Avrupa'daki nüfusun yaşlandığına işaret eden Ulusoy, "Avrupa'da 60 milyar Euro civarında bir yaşlı turizmi var. Yaşlanan bir Avrupa var. Biz bundan nasibimizi almayı istiyoruz. Bursa, burada önemli kentlerden birisi. Sağlıklı yaşam ve yaşlanmanın yapılabileceği tıbbi merkezlerinden birisi Bursa. Kültür başkenti de olabilir. Bizans'a ev sahipliği yapan Selçuklu ve Osmanlı ile devam eden tarih kenti olan bir Bursa. 20'nci yüzyıl, insan odaklı. Doğaya sahip çıkmalıyız. Eğer doğa kültürünüz yoksa o zaman küresel ısınmanın getirdiği sıkını ve dert bizi yaralayacaktır. Ben Bursa'yı şanslı görüyorum. 2030 -2040'a geldiğimiz zaman küresel ısınma Antalya'ya en fazla zarar verecek. Güney Ege kıyıları zarar görecek. Karadeniz yaylaları, Uludağ, Kirazlıyayla, aranacak yerler olacak. Bunların altını çizerek söylüyorum. Bilim adamları da bunu söylüyor. Karadeniz'de 1250 kilometre sahil var. Ama çöp denizi haline geldi. Doğa katlediliyor. Çevre ve doğa bilinci Bursa'da yerleşik olduğunu görüyorum. Eski günlerine Bursa kavuşmalıdır. Buna inanıyorum" diye konuştu.
'ANADOLUYA YÖNELMELİYİZ'
Bursa'yı unutulmuş kent olarak görmek istemediklerini vurgulayan Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kent bizim için önemli bir kaynak. Biz yapılaşmayı ve sahil bandında bir sürü yanlış yaptık. Sahil doldu. Tıkandı. Artık alan yok. Kemer ve Antalya'ya otel yapmanın değeri yok. Bizim nitelikli turiste ihtiyacımız var. Anadolu'ya yönelmemiz lazım. Bursa, Kütahya, Mardin, Diyarbakır'ı unuttuk. Bırakın artık sahil şeridini. Bursa, bu girdaba kendini sokmadan nitelikli konaklama merkezlerine sahip olmalıdır."
'HEM SANAYİDE HEM TURİZMDE MARKALAŞABİLİRİZ'
Programda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ise Bursa'nın sanayide Türkiye başkenti olduğu gibi turizmde aynı başarıyı yakalayabileceğini kaydetti. Burkay, "Sanayide Türkiye'nin başkentiyiz. Turizmde niye olmasın. 1'inci Teşvik Bölgesi'nde yen alan Bursa'yı önemli turizm merkezlerinden biri haline getirerek, hem sanayide, hem turizmde markalaşabiliriz. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin Raporu'na göre 2012 yılında Türkiye'de 36 milyon civarında yabancı turist ziyaret etti. Bu rakamlarla Türkiye dünyada 6'ncı sırada. Ama Bursa ise 535 bin turist ziyaretçisi ile yüzde 1.4 pay alabildi. Bu düşündürücü" dedi.
Panelde Hüseyin Özdilek, Faik Çelik ve Hüseyin Durmaz da kent turizmi ve sanayisine yönelik konuşma yaptı. - Bursa
Son Dakika › Ekonomi › Ulusoy: Sahiller Doldu, Anadolu'ya Yönelmeliyiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?