Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'Dijital Dönemde Büyüme' Tartışıldı - Son Dakika
Ekonomi

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'Dijital Dönemde Büyüme' Tartışıldı

Uludağ Ekonomi Zirvesi\'nde \'Dijital Dönemde Büyüme\' Tartışıldı

BURSA (İHA) – Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin öğleden önceki son oturumunda, dijital dönemde büyüme stratejileri tartışıldı.

13.03.2015 14:02

BURSA (İHA) – Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin öğleden önceki son oturumunda, dijital dönemde büyüme stratejileri tartışıldı.

YKM Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, kaçan müşterinin ne aradığını öğrenmek için uğraştıklarına dikkat çekerek, "İlk perakende satışına başladığımda büyüklerim benden, yapılan satışı değil, kaçan satışı raporlamamı istediler. Babamlar bunu yapamamışlar, benden istediler. Müşteri geliyor, kırmızı ceket var mı? Yok, satamadık. Biz lacivert ceket sattığımızı görüyoruz. Sadece başarının takibini yapabiliyorsunuz, ancak kaçanın takibi olmuyor. Bunun için yıllarımı harcadım. Hiçbir başarı kazanamadım. Morhipo'yu kurduk. Müşteri siteye giriyor, dolaşıp alışverişi yapıp çıkıyor. Her ziyarette 2,4 parça alıyor ve ortalama 7-8 dakika kalıyor. Sistem şunu söylüyor. Cem girdi, ayakkabılara baktı, inceledi. Numarasını sordu çıktı. Bedenini bulamadı çıktı, sonunda 2,5 parça alıp çıktı. Aslında biz sümüklü böcek gibi iz bırakıp çıkıyoruz. 8 parça mal alacakmış ama stokta yokmuş. Bu bilgiyi mağazalara koyduğumuzda, kaçan satışı yakalıyoruz. Bunu yıllardır yapamadık. Ama internette yapıyoruz. Bu yıl mağazalarımız da Beconlarla dolacak. Mal curcunası içinde dolaşırken, aradığınız mavi bluz sağ tarafınızda diye mesaj gelecek. Daha önce mevcut stokumuz içinde neler istediğinizi çıkarır hale geleceğiz. Bir ürün beğendiniz birisinin üzerinde, fotoğrafını çekiyorsunuz. Google bilgi tarama gibi, ürünü taratacağız. Hangi firmanın stokunda olanı verecek. Arama motoru gibi 280 firma çıktı ama Google neden başarılı? Bunu mu demek istediniz diye soruyordu. Şimdi aradığınız ürünü bulamadığınızda, buna benzer ürünler var deyip alternatif sunacağız. Her yıl 50 mağaza açarız. 2012 yılında 67 mağaza açtık. 2013'tee 54'e düştü. 2014'te 34'e düştü. 2015 hedefimiz 20 mağaza açmaktır. 3'te 1 hız ile büyüyoruz. Eskiden orta boy, küçük mağazalar açardık. Şimdi müşteri giriyor, mağazaya her şey var ise bakıyor. Yoksa internete gidiyor. Artık büyük metrajları AVM'lerde büyük mağazalara gidecek insanlar. Yoksa küçük mağazaları dolaşmayacak. Biz müşteriye bir sonraki adım için ona yol göstermeyi hedefliyoruz. Aklına gelmeyen alanlarda bile önündeki 3-4 adımı ona sunmak. Çok büyük bir ekosistem kuruyoruz. 45 gün sonra detaylı tanıtacağız" dedi.

Boyner, Türkiye'deki dijital teknoloji kullanımının gelişmiş ülkeler arasında iyi bir yerde olmamasına rağmen, zıplayacak bir hamle ile yukarılara taşınabileceğini sözlerine ekledi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise yeni bir yazılım geliştirdiklerini, bunu devlet desteği ile bankacılıkta sadece bir firmanın değil, bütün banka ve resmi kurumların dahil olarak ulusal cüzdan gibi kullanılabileceğini anlattı. Geliştirdikleri fast pay uygulaması ile bankaya gitmeden, mobil ortamda vergi ödemeden para transferine kadar her türlü işlemin yapılabileceğini anlatan Ateş, " Güney Kore'de buna benzer bir çalışma yapıldı. Bunu devlet teşvik eder ve bütün bankaları böyle bir platformun içerisine alır ise bankacılık sektöründe maliyetler inanılmaz şekilde ucuzlayacaktır. Para transfer etmek, finansman sağlamak çok kolaylaşacaktır. Bu arada devlet de vergisini kolayca alabilecektir. Bu sistemin önündeki en büyük engel ise banka hesabı olmayan nüfus ile akıllı sistemleri alamayan tüketici kitlesidir. Bu da az sayıda kalacağından çocuklar vasıtası ile yapabileceklerdir" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'Dijital Dönemde Büyüme' Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement