Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı arazisindeki kamulaştırma bedelleri ile ilgili, "Özel mülkiyete konu kısım tabii ki var. Onun şu anda değer tespit çalışmaları, hak sahibiyle görüşmeleri yapılıyor. Şu anda vereceğim rakam çok sağlıklı olmaz" dedi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) ortaklaşa düzenlediği yemekte konuşan Yıldırım, müteahhitlerin Kamu İhale Kanunu'na yönelik eleştirilerine yanıt verdi.
Kamu İhale Kanunu'nda değişiklikler yapılmasına karşın hala sorunların devam ettiğini belirten Yıldırım, "Bu İhale Kanunu'nun sorunları bitmez. Bu sorunların bir parçası da müteahhitlerimiz. İdare olarak bizim elbette ki kusurumuz olabilir, kanunda yetersizlik olabilir. Ama buraya mükemmel bir kanun da getirsek 6 ayda paçavraya döner" diye konuştu.
Değişikliklerle değil değerlerle hareket edilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, söz konusu değerlerin yapılan işe saygı, idarenin müteahhitlere bakış açısı, inisiyatif kullanmaya yönelik düzenlemeler olduğunu kaydetti.
-"10 yılda Türkiye'nin görüntüsünü değiştirdiniz"-
Son 10 yıldır müteahhitlerle birlikte olduğunu dile getiren Yıldırım, vatandaşların başını kaldırdığında Türkiye'nin kalkındığını, güzelleştirdiğini fark ettiğini söyledi.
Yıldırım, yapılan eserlerin müteahhitlerin emeği ile gerçekleştiğini çok iyi bildiklerini ifade ederek, "Milletimiz de bizim kadar biliyor" diye konuştu.
Türkiye'de müteahhitlik alanında yapılanların başka ülkelerde yapılanlardan 3 kat daha ucuzuna mal edildiğini kaydeden Yıldırım, "Türkiye'nin 10 yılda görüntüsünü değiştirdiniz. Türkiye'de artık herkes daha rahat, öz güveni artmış,
'başka ülkelerde olanın daha iyisi benim ülkemde var' diyerek Anadolu yollarına çıkıyor, havalimanlarını geziyor, hızlı tren seferlerine biniyor. Bunlar sizin eseriniz" ifadesini kullandı.
-"Müşavirlik firması olmaması bir eksiklik"-
Yıldırım, şu anda gündemlerinde 3. havalimanı dahil toplam 45-50 milyar liralık projeler olduğunu belirterek, bunların sayısının yıllara göre artacağını dile getirdi.
Son 10 yılda ulaştırma alanında 134 milyar liralık yatırımlar yapıldığını anlatan Yıldırım, yerel yönetimlerdeki altyapı yatırımları dahil edildiğinde rakamın 197 milyar liraya ulaştığını ifade etti.
Gelecekte Türkiye'nin, batıdan doğuya kayan servet ve zenginlik noktalarının geçiş güzergahı üzerinde olacağını kaydeden Yıldırım, "Yani 'iş' diye bir problemimiz yok. İşleri nasıl iyi yaparız. Yaptığınız işten tatmin olmazsanız bir sonraki işi yapmayı canınız istemez" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, Türkiye'nin müteahhitlik alanında dünyada Çin'den sonra ikinci olmasına karşın bir müşavirlik firması olmadığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin, şimdiye kadar an az 3 tane uluslararası düzeyde müşavirlik firması çıkarması gerekirdi. Bunun olmaması bir eksikliktir" dedi.
-3. havalimanı arazisi-
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Yıldırım, bir gazetecinin metro inşaatlarının 20-30 kilometrelik kısmının ücretsiz yapılması karşılığında yüklenicilere istasyonların olduğu alanlarda iş merkezi yapılması fırsatı verilmesi fikrini hatırlatması üzerine, birçok projeleri olduğunu ancak bu projelerin her zaman genel bütçe imkanları ile yapma şanslarının bulunmadığını söyledi.
Metro projeleri için düşündükleri modelin kendileri icat ettikleri bir şey olmadığını anlatan Yıldırım, imar düzenlemesinin bu şekilde yapılması yoluyla metro yapımı maliyetlerinin sıfıra kadar indirilebildiğini ifade etti.
Yıldırım, 3. havalimanı arazisinde kamulaştırma bedelinin hangi rakamlara ulaşabileceğine ilişkin soru üzerine de, 3. havalimanı arazisinin büyük kısmının kamuya ait olduğunu ifade ederek, "Özel mülkiyete konu kısım tabii ki var. Onun şu anda değer tespit çalışmaları, hak sahibiyle görüşmeleri yapılıyor. Şu anda vereceğim rakam çok sağlıklı olmaz" diye konuştu.
Kamulaştırmada yapılan hesaptan çok sonucun ne olduğunun önemine dikkati çeken Yıldırım, genellikle kamulaştırma bedellerinde hedefleri tutturma oranının hemen hemen sıfır olduğunu belirtti.
-Diğer konuşmalar-
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da 27 yıldır İNTES'in geleneksel olarak düzenlediği toplantıları bu yıl kardeş kuruluş TMB ile yaptıklarını söyledi.
Bakan Yıldırım'ı, "yatırımları sürükleyen bakan" olarak tanımlayan Koçoğlu, Türkiye'yi ulaştırma üssüne çevirdiği için Yıldırım'a teşekkür etti.
Kamu İhale Yasası'na ilişkin eleştirilerini de ileten Koçoğlu, herkesin kolay bir şekilde müteahhit olarak kabul edilmemesini istedi.
Koçoğlu, ihalelerde tekliflerin aşırı düşük olmasının yarattığı soruna Bakan Yıldırım'ın yardımcı olmasını istedi.
TMB Başkanı Emin Sazak da son 10 yılda Bakan Yıldırım sayesinde ulaştırma alanında önemli başarılar elde edildiğini kaydederek, Yıldırım'ı başarılarından dolayı kutladı.
Bugün itibarıyla her yatırımcı kuruluşun kamu-özel sektör işbirliği yöntemi ile ihale ettiği projelerde farklı sözleşmeler uygulaması sonucunda ortaya çıkan karışıklık ve zaman kaybını önleme amacı taşıyan çerçeve yasanın yürürlüğe girmediğini ifade eden Sazak, 2013 yılında bu konuda bir gelişme yaşanıp yaşanmayacağını sordu.
Konuşmaların ardından Koçoğlu ve Sazak, Bakan Yıldırım'a, adına dikilen ağacın sertifikasını verdi.
Muhabir: Erdal Çelikel
Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?