Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ithal et konusuyla ilgili açıklama yaptı.
Ödemiş'te Ödemiş Ziraat Odasını ziyaret eden Genel Başkan Şemsi Bayraktar, et fiyatları ve ithal et konusunu değindi. Et fiyatlarının düşmesi için yem girdilerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini, ette ithalatın çözüm olmayacağını belirten Şemsi Bayraktar Türkiye'nin ithalat yapması için tüm Avrupa ülkelerinin iştahla beklediğini bu duruma izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Şemsi Bayraktar şunları ifade etti:
"Türkiye'yi karış karış geziyoruz ziyaretler yapıyoruz. Elazığ ilimizde saha gezisi yaptık. Bugünde İzmir'deyiz Ödemiş'teyiz. İzmir'e son 20 günde ikinci gelişim oldu. bugün kurban bayramı öncesinde en büyük gündem et piyasası, et fiyatları ve ithal et başlığı haline geldi. Biz Ziraat Odaları Birliği olarak sesimizi çıkarıyoruz ancak üretici birlikleri, sür ya da damızlık birlikleri sesini çıkarmıyor."
"ETTE İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL"
Bayraktar şunları kaydetti:
"Bu sorun hepimizin sorunudur. Ette ithalat çözüm değildir et fiyatlarının düşürülmesi için yem girdilerinin düşürülmesi gerekmektedir. üretici bu konuda daha çok desteklenmelidir. Diğer bir konuda süt fiyatlarının ucuz olması 1 yıldır zamlanmaması aksine sürekli fiyatların aşağıya çekilmesidir. Bu konuda da tek ses çıkaran kurum biziz. Ben bu durumu ilgili bakanlara ve başbakana da anlattım.
Sanayici sıkıştığı zaman krize girdiği zaman süt fiyatları düşürülüyor. O zaman sanayici üretici üzerinden krizi çözüyor demektir. Ancak sanayici durmuyor tesis üzerine tesis yapıyor. Üretici ne durumda kalıyor bunları kamuoyuna soruyoruz. Sütün düşürülmesinden dolayı üretici hayvanlarını kestirecek sonra Türkiye ithalat yapacak hayvan ithal edecek. Bugün Avrupa ülkeleri Türkiye hayvan da ithalat eden ülke olsa da bizim hayvanımız para etse diye iştahla bekliyor. Bir kez daha söylüyorum bu sorunların çözümü ithalat değildir. Biz böyle bir durumun yaşanmaması için ziraat odaları olarak konuşuyoruz. Süt fiyatlarının artması için çabalıyoruz aynı zamanda kurban bayramında üç kuruş para kazanacak olan besicimizin de hakkını korumaya çalışıyoruz."
"BU BÖLGEDE SOĞUK HAVA DEPOLARININ OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"
Şemsi Bayraktar şöyle devam etti:
"Bugün Küçükmenderes'te de, Türkiye genelinde de bir domates problemi var. domates para etmiyor üretici mağdur. Bizden önce üretici birliklerinin devrede olması sesini çıkarması gerek. Ancak bizde üstümüzü düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu makamlar hizmet etme makamıdır. Üreticimizin bize ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu bölgedeki ilçelerimizde soğuk hava deposu yok. Ziraat Odaları Birliği olarak ilçelerimizde soğuk hava deposu kurulması için çalışacağız. Hibe destekler, kredi işlemleri araştıracağız. Büyükşehir belediyesi ve gerekli bakanlıklarla da bu konu üzerinde görüşmeler yapacağız. Oda olarak yaptığımızda iktisadi işletmeler olarak işletebiliriz."
"KALİTESİZ BUĞDAY FAZLA"
Şemsi Bayraktar, "Buğday konusunda da açıklamalar yapıldı. Türkiye'de 23 milyon buğday üretildi diye ben de bir açıklama yaptım. Türkiye'de buğday üretimi 22 milyon ton ve altındadır. Bu rakamın bir çoğu da kalitesiz buğdaydır. Hasat döneminde sürekli yağmurların yağması kaliteyi düşürmüştür. Bu duruma göre yemlik buğday rakamı yükselirken kaliteli buğday rakamı düşmüştür. Bugün Ödemiş'te diğer ilçe başkanlarım ile temaslarımızı sürdürdük. Önümüzdeki günlerde de yönetim kurulumundan iki arkadaşım yine bu bölgedeki sorunlar adına bölgede olacaklar" dedi.
MICIR OCAĞI KONUSUNUN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ
Toplantının sonunda Kaymakçı Mahalle Muhtarı Şakir Balcılar, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a Kaymakçı Mahallesi'nde açılması istenilen mıcır ocağı ile ilgili bilgi verdi. Mıcır ocağının kurulması istenilen yerle ilgili ÇED'in İzmir Valiliği tarafından gerek yoktur kararını belirten Muhtar Şakir Balcılar, bölgede 50 bin incir ve zeytin ağacının olduğunu söyleyerek mıcır ocağı kurulmaması konusunda Bayraktar'dan yardım istedi. Şemsi Bayraktar konuyla ilgili olarak Ankara genel merkezle telefonla görüşerek araştırılmasını istedi.
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar Ödemiş Ziraat Odamıza üçüncü kez ziyaret ediyor. Kendisinin yakın ilgisine çok teşekkür ediyorum. Ödemiş'te ve Küçükmenderes bölgesindeki sorunlarımızı genel başkanımız ile paylaştık. Türkiye genelinde e yöremizde de gündemde olan et fiyatlarının yüksek olması üreticinin durumu konuları da masaya yatırıldı. Bizde hayvan ithalatına karşıyız. Ahırlarımız hayvan dolu süt hayvancılığı ve besi hayvancılığı var. Ancak girdilerin ucuzlamasını istiyoruz" dedi.
Toplantının bitmesinin ardından Genel Başkan Şemsi Bayraktar önce Ödemiş'in Birgi Mahallesi'ni, daha sonra da Gölcük yaylasını ziyaret etti. - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?