Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretiminde geçen yılki seviyelerin yakalanamayacağını belirterek, "Buğday üretimi anlamında Türkiye'nin kendi kendine yetemeyeceği ve ithalatın olabileceği yönündeki belirtiler netleşti"
Yetkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların dün itibarıyla mart ve nisan yağışlarının mevsim normallerinde seyrettiğini ifade ederek, ancak bunun da hububat üretimi açısından yeterli olmadığını söyledi.
Kuraklık nedeniyle belli bölgelerde ciddi anlamda verim düşüklüğünün yaşandığını kaydeden Yetkin, "Şu anda Trakya'da üretim durumu iyi. Ancak, bu bölgenin dışındaki bölgelerde üretim kaybı açısından sıkıntılar var" diye konuştu.
Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacının yıllık 17-18 milyon ton bandında olduğunu dile getiren Yetkin, "Bu yıl buğdayda 2013 yılındaki üretim seviyelerinin yakalanamayacağını kesinleşti. Üretim ciddi bir biçimde düşmüş biçimde. Geçen yıla göre yüzde 20-25 civarında bir üretim kaybı söz konusu olacak. Bu durum gerçekleşirse buğday üretimi anlamında Türkiye'nin kendi kendine yetemeyeceği ve ithalatın olabileceği yönündeki belirtiler netleşti" değerlendirmesinde bulundu.
Yetkin, bu yıl için 17-18 milyon tonluk bir üretim miktarı yakalanırsa bunun başarı sayılması gerektiğine işaret etti.
Yaşanan zirai don olaylarının meyve fiyatları açısından zam riskini beraberinde getireceğini vurgulayan Yetkin, "Bu durum, olduğundan daha pahalıya meyve satmak isteyen fırsatçıların ortaya çıkmasına neden olabilir" dedi.
"Sübvansiyonlar gündeme getirilmeli" -
Türkiye için yeni bir tarım paketi oluşturulmasının önemine değinen Yetkin, yaşanan kuraklık ve zirai don olayları nedeniyle çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesinin gündemde olduğunu hatırlattı.
Söz konusu borcun "faizsiz" olarak ertelenmesi gerektiğini savunan Yetkin, mazot ve elektrik giderlerinin de sübvanse edilmesini önerdi.
Çiftçilerin özel bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi konusunda da çalışmalar yapılmasını ileri süren Yetkin, "Yeni döneme hazırlık anlamında tohumundan ilacına kadar belli sübvansiyonların gündeme getirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
Mazot fiyatları içindeki ÖTV oranının düşük tutulmasının çiftçilerin yeniden tarlaya girmesi anlamında önemli olduğunu kaydeden Yetkin, tarıma ayrılan kaynakların kanunda belirtildiği üzere milli gelirin yüzde 1'i oranında uygulanmasını istedi.
Ülkenin 2012'de saman ihtiyacı konusunda sıkıntı yaşadığını ve ithalat yaptığını anımsatan Yetkin, saman ile ilgili tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini sözlerine ekledi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzd Başkanı Yetkin'den 'Buğday İthalatı' Uyarısı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?