Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, üreticinin kilogram başına 17-18 lira olan mevcut kesim fiyatlarından memnun olduğunu, etin bu fiyatın üzerinde satılmasının aracı kesimin yüksek kar oranından kaynaklandığını belirtti.
Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda tarımsal teşvik ve krediler ile tarıma ayrılan toplam destekten hayvancılığa ayrılan miktarın artmasıyla hayvan sayısı ve et üretiminde artış görüldüğünü ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre geçen yıl kırmızı et üretiminin ilk çeyrekte 208 bin ton, 2. çeyrekte 212 bin ton, 3. çeyrekte 206,5 bin ton, son çeyrekte ise 368,2 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:
"Bu artış sonucu 2010-2012 arasında gerçekleştirilen ve hem ülkenin hem de besicilerimizin bütçesine büyük zarar veren ithalat dönemi kapanmıştır. 2011'de 110 bin 731 ton olan sığır eti ithalatı 2012'de gümrük vergilerinin yükseltilmesinin ardından 25 bin 436 tona düşmüş, 2013'ün ilk çeyreği itibarıyla 5 bin 763 tona gerilemiş ve daha sonra yok denebilecek düzeye inmiştir. Hatta 2013 sonunda yıllar sonra ilk kez Türkiye'den yurt dışına sığır ihracatı gerçekleştirilmiştir."
Yetkin, ithalat döneminde elde ettikleri kardan vazgeçmek istemeyen aracı kesimin bu gelişmeden rahatsız olduğunu ve et üretiminin yetersiz olduğu gerekçesiyle et ve hayvan ithalatını engelleyen gümrük vergilerinin düşürülmesi yönünde çalışma yürüttüğünü savundu.
Üreticinin kilogram başına 17-18 lira olan mevcut kesim fiyatlarından memnun olduğunu belirten Yetkin, "Marketlerde etin bu fiyatın çok üzerinde satılmasının sorumlusu üretici değil, aracı kesimin yüksek kar oranıdır. TZD olarak 'fiyatlar artacak', 'et üretimi yetersiz' gibi söylentilerden son derece rahatsızız ve yetkililerin bu konuda kamuoyuna gerekli açıklamayı yaparak bu oyunu bozacaklarına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?