Tütünü Bırakıp Çilek Üreten Çiftçinin Yüzü Gülüyor - Son Dakika
Ekonomi

Tütünü Bırakıp Çilek Üreten Çiftçinin Yüzü Gülüyor

Tütünü Bırakıp Çilek Üreten Çiftçinin Yüzü Gülüyor

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilek, elde edilen gelirle çiftçilerin yüzünü güldürdü.

30.05.2014 13:05  Güncelleme: 08:53

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz tütün eken çiftçilerin artık çilek yetiştirdiğini ve bu sayede tütünden ettikleri karın 20 katı fazlasını ettiklerini belirtti.

Lekesiz, ”Yaylağındaki çiftçilere önerdiğimiz ürünlerden bir tanesi çilek. Daha önce bu bölgede vatandaşlarımız tütün ekiyorlardı. Şimdi tamamen ihracata dayalı çilek üretilmeye başlanıldı. Eskiden bir dönümden vatandaşımız masraflarını çıktıktan sonra 250 lira para kazanırken şimdi ise bir dönümden vatandaşımız 10 bin lira kazanmaya başladı. Gelirin de artmasıyla birlikte çilek ekimi bölgede yaygınlaşıyor” dedi.

KURAKLIK ÇİLEK EKİMİNİ ETKİLEMEDİ

Vali Lekesiz bu yıl yaşanan kuraklığın çilek üretimini etkilemeyeceğini belirterek, ”Yaşanan kuraklığın tüm ülkede etkisi var ama çilek üretiminde kuraklığın etkilenmesi diye bir şey söz konusu değil. Bir dönümden bir çiftçi ortalama net gelir olarak 10 lira elde ediyor. Varsayalım ki tankerle sulaması gerekiyor. 1 tanker kiralasa üretim sezonu boyunca yapacağı sulama için 2 bin lira verir masraflar düştükten sonra yine çiftçinin elinde 8 bin lira dekar başına ürün kalır. Bu da tütünden kazandığı paranın 20 katı yapar. İlimizde şuanda sadece 150 dekara yakın çilek üretimi yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda ekim sahasının artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ZAHMETİ DE YOK

Tütün üreticiliğinden çilek üreticiliğine başlayan Davut Yılmaz, tütün üretiminin yasaklanmasının ardından, 3 yıl önce çilek üretmeye başladığını ve her yıl kazancının arttığını söyledi. 1,5 aydır hasat yaptıklarını ve şuana kadar 20 bin lira kazandığını belirten Yılmaz, "Ben tüm çiftçi kardeşlerime tavsiye ederim. Zahmetli bir iş değil aksine çok zevkli bir iş. Müşterilerimiz malımızı almak için ayağımıza kadar geliyor. O yüzden pazarlama sıkıntımızda olmuyor. Çileğimizi Mersin çileğinden ayrı kılan sebeplerden bir tanesi bizim yetiştirdiğimiz çileğin aromasının farklı oluşudur” dedi.

LEZZETİ ÇOK FARKLI

Çilek üreticisi Hanifi Yılmaz ise açıklamasında ,”Uzun bir süre tütün üreticiliği yaptık tütünden hiçbir gelir elde edemiyorduk. 2010 yılında çilek üretmeye başladık. Her yıl daha fazla ürün elde etmeye başladık. İlk ürettiğimiz yıl fazla ürün elde edemedik ama bu yıl istediğimiz rakama ulaştık. Şuana kadar dekar başına 20 bin lira elde ettik. Çileğimizin diğer çileklere göre aroması yüzde 70 daha fazla olduğundan dolayı lezzeti de farklı oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tütünü Bırakıp Çilek Üreten Çiftçinin Yüzü Gülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement