Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, çözüm sürecinin Türk ekonomisine duyulan güveni arttırdığını söyledi.
TÜSİAD'ın 2013 yılı ilk Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı JW Marriott Otel'de yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Yücaoğlu, "Yıl sonunda krizin pençesinden yavaş yavaş kurtulduğumuzun işaretleri çıkacak büyüme tedrici adımlarla gerçekleşecek" diye konuştu.
Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Yücaoğlu, dünyada parasal genişleme ve düşük faiz politikasının, kısa vadeli sermaye akımlarını Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerine yönelttiğini vurguladı. Yücaoğlu, şöyle konuştu:
"Bu ilk başta ulusal paramızın değerlenmesine yol açtı, rekabet güzümüzü kaybetmemize neden oldu ve aşırı hızlı kredi genişlemesi oluştu. Merkez Bankamız fiyat ve finansal istikrarı korumak için kredi koşulları, politika faizi ve likidite politikalarından oluşan güçlü araç setini uygulamaya koydu ve bunu ciddi şekilde kontrol altına aldı. Politika faizini yüzde 4,5'e düşürdü. Enflasyonun yüzde 6 olduğu bir yerde politika faizi yüzde 4,5'a çıkınca negatif faiz ortamı oluştu. Asında bu yatırımcılar için güzel bir ortam, bulunmaz bir durum. Dünyadaki 3 kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin artık yatırım yapılabilir bir ülke olduğu ilan etti."
Kürt sorununda alınan çözüm süreci ile ilgili mesafenin de Türk ekonomisinin geleceğine duyulan güveni artırdığını belirten Yücaoğlu, Türkiye'nin görülmemiş çapta altyapı projelerinin ihalelerini süratle gerçekleştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin kamu maliyesinde son derece güçlü bir noktaya geldiğine dikkati çeken Yücaoğlu, "Bütçe açığı yok denecek kadar az, kamu borçları güvenlik sınırının epey altında. Zaten bu durum küresel kriz esnasında, Türk ekonomisinin performansının en önemli belirleyicisi oldu" şeklinde konuştu.
"Yüzde 6-7 büyümemiz gerekiyor"
Krize rağmen Türk girişimcilerinin dünyada yeni pazarlar elde etmesi ve ihracatı artırmasıyla 2011'de yüzde 10'luk cari açığın gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranının yüzde 6'ya indiğine işaret eden Yücaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu sene hammadde fiyatları zayıf seyrediyor, bu da bizim işimize yarıyor. Biz çünkü hammaddede ithalatçı bir ülkeyiz. Yalnız 2014'de dünya ve Türk ekonomisinde bir canlanma başlarsa, bizim ithalat faturamız tekrar koşmaya başlayacak. İşte o faturayı karşılayabilmek için ihracatımızın daha hızlı artması gerekiyor. Herkesin büyümediği bir ortamda yüzde 3-4'lük büyüme oranı iyi ama Türkiye'nin geniş bir istihdam ve bölgesel kalkınma sorunları var. Dünyayı yakalamamız için yüzde 6-7 büyümemiz gerekiyor."
Türkiye'de yapısal sorunların devam ettiğini belirten Yücaoğlu, cari açığın kalıcı olarak düşürülebilmesi için enerji politikalarının sürekli gözden geçirilmesi ve yeni pazarlarda faaliyetlerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Yücaoğlu, vergi düzenlemelerinin önemine değinerek, yapılacak düzenlemelerinin ihracat artışını destekleyici olması gerektiğini dile getirdi.
Düzenleyici ve denetleyici kurulların çalışmalarında sanayicilerle daha fazla işbirliği yapmasını beklediklerini ifade eden Yücaoğlu, "Bir yerde istenmeyerek bir karar çıkıyor ve onu düzeltmek için müthiş bir enerji sarf ediliyor. Dolayısıyla düzenleyici ve denetleyici kurullarımızın da bu çerçeveyi yani ihracat artışı üretim artışını kollaması lazım" ifadelerini kullandı.
Yücaoğlu, asıl riskin dış politikadan ve siyasetten gelebilecek şok dalgalarının ekonomiyi yönetilemez hale getirmesi olduğunu kaydederek, "Bu bağlamda Reyhanlı da yaşadıklarımız tekrar öne çıkıyor. Bu bombalamaların zamanlaması ve boyutları ürkütücü durumda. Burada Türkiye'nin bölgedeki itibarını sarsmak hareket alanlarını daraltmak gibi bir amaç olduğunu sezmek mümkün. Adeta 1. Dünya Savaşından sonra masa başında çizilen bugünkü mevcut haritada hudutların ve bu sınırların değişmesi için bir takım güçler savaşıyor, etnik çatışmalar oluyor, mezhep çatışmalarını izliyoruz" diye konuştu.
Çözüm sürecini çok önemsediklerini vurgulayan Yücaoğlu, terör örgütünün sınır ötesine çekilmeye başlamasını sürecin en önemli aşamalarından biri olarak kabul ettiklerini söyledi.
Demokratikleşme projelerinin ülke bütünlüğü içerisinde hızla devreye sokulması için yoğun bir çalışma gerektiğine dikkati çeken Yücaoğlu, "Demokratikleşme paketi yeni anayasa arayışına paralel gitmeli, üzerinde uzlaşılan madde sayısını arttırmak için çabalamak ülke çıkarları açısından çok daha doğru olur kanaatindeyiz" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?