Tüsiad Yik Başkanı Yücaoğlu: Dünya Türkiye'yi Twitter'a ve Youtube'a Erişimi Engelleyen Bir Ülke... - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad Yik Başkanı Yücaoğlu: Dünya Türkiye'yi Twitter'a ve Youtube'a Erişimi Engelleyen Bir Ülke...

Tüsiad Yik Başkanı Yücaoğlu: Dünya Türkiye\'yi Twitter\'a ve Youtube\'a Erişimi Engelleyen Bir Ülke...

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Yücaoğlu, seçimlerde kullanılan kutuplaştırıcı üslup ile basını zaman zaman baskı altına alma çabalarının ileri bir demokrasiyle bağdaşmadığını söyledi.

17.04.2014 15:40

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Yücaoğlu, seçimlerde kullanılan kutuplaştırıcı üslup ile basını zaman zaman baskı altına alma çabalarının ileri bir demokrasiyle bağdaşmadığını söyledi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalelerinin zaman zaman devam ettiğini belirten Yücaoğlu, "Son olarak kısa süreler için olsa da, Türkiye'yi Twitter'a, YouTube'a erişimi engelleyen bir ülke olarak gördü dünya ve bizi hiç arzu etmediğimiz bir kategoriye soktu" dedi.

Yücaoğlu, 2014 yılının ilk TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onur konuğu olduğu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye markasının dış politika, demokrasi, hukuk devleti ve ekonomi olmak üzere 4 ana direği bulunduğunu söyledi. Dış Politika alanında, Türkiye'nin yılın ilk üç ayında hemen her hafta dünya medyasının ilgi odağı olduğunu gördüklerini söyleyen Yücaoğlu, "Özellikle bizim için sürekli bir risk unsuru haline gelen Suriye konusundaki gelişmelerin ve politikalarımızın, bizi uluslararası camiadan uzaklaştırdığı yönündeki kanaatlerin arttığını hissediyoruz. Bu algıyı değiştirmemiz lazım. Bu sadece bir algı da olabilir, bazı hatalarımız da olabilir" dedi.

-"DIŞİŞLERİ'NİN DİNLENMESİ BİR İSTİHBARAT VE GÜVENLİK ZAAFİYETİ"-

Demokrasi alanındaki gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulunan Yücaoğlu, seçimlerde kullanılan kutuplaştırıcı üslup ile basını zaman zaman baskı altına alma çabalarının ileri bir demokrasiyle bağdaşmadığını söyledi. Yücaoğlu, güvenlik güçlerinin sert müdahalelerinin zaman zaman devam ettiğini belirtti.

Son olarak kısa süreler için olsa da, dünyanın Türkiye'yi Twitter'a, YouTube'a erişimi engelleyen bir ülke olarak gördüğünü belirten Yücaoğlu, bunun Türkiye'yi hiç arzu etmediği bir kategoriye soktuğunu vurguladı. Yücaoğlu,"Biz devletin, vatandaşlarını bu zengin bilgi ve haber kaynağından yoksun bırakmadan, vergilendirme ve kişi haklarına saygı gösterme hususunda yeterli yerel kurallar geliştirebileceğini düşünüyoruz. Hukuk devleti anlamında ve alanında söylenecek çok şey var. Ciddi boyutlarda yolsuzluk iddiaları ve buna bağlı yargı süreçleri ile devlet içine kadar uzanan bir siyasi çatışmanın başladığına şahit olduk. Devlet içinde devlet görüntülerine karşı mücadele verilmesi kaçınılmazdır. Her türlü derin devlet girişimleri önlenmelidir. Ama bu mücadele, yargı süreçlerini aksatmadan objektif kriterlerle yapılmalı. Bu arada bir parantez açarak, Dışişleri Bakanlığı'nın dinlenmesinin bir istihbarat ve güvenlik zafiyeti, anlık zafiyeti olduğunu söylemek istiyorum. Bu olayın bir ulusal güvenlik meselesi olduğu konusuna katılıyoruz" diye konuştu.

-"ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASI, TÜRKİYE'Yİ KOPENHAG KRİTERLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEN UZAKLAŞTIRIYOR"-

Yücaoğlu, Mart ayında yayınlanan Avrupa Parlamentosu Türkiye raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu raporda birçok konuya dikkat çekilirken, "özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik yasal düzenlemelerin Türkiye'yi Kopenhag kriterlerini yerine getirme yolunda bir ülke olmaktan uzaklaştırmakta olduğu" şeklinde bir değerlendirme bulunduğunu söyleyen Yücaoğlu, "Bu son derece talihsiz ve değiştirilmesi gereken bir olgu. Çünkü bizler Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uyumunun neredeyse 10-15 sene önce sağlandığı hissiyatındayız" dedi.

-"OLUMLU ŞEYLER DE OLUYOR"-

Bu arada olumlu şeyler de olduğunu söyleyen Yücaoğlu, " Anayasa Mahkemesi'nin Elektronik Haberleşme ve HSYK yasalarında yaptığı son düzeltmelerin dünya kamuoyunda olumlu karşılandığını görüyoruz. Ayrıca, tutukluluk sürelerinin indirilmesi, özel yetkili mahkemelerin görevlerine tümüyle son verilmesi son derece olumlu gelişmeler olarak kayda geçti.

Ekonomiye baktığımız zaman 2013 yüzde 4'lük büyüme ile kapandı. Fakat piyasa dinamiklerinden çok, kısa vadeli tercihlerle belirlenmiş kur-faiz dengesi geçtiğimiz yılın sonunda ciddi biçimde bozuldu. Merkez Bankası'nın biraz da gecikmeli olarak yaptığı faiz artışları, baş döndürücü hızla giden kurlara bir fren etkisi yaptı. Bakıyoruz rating kuruluşları 'endişeli fakat ihtiyatlı'. Bizi seyrediyorlar. Uluslararası kurumlar ise Türkiye'nin bu yıl büyümede yüzde 2.5 gibi bir seviyede kalacağını söylüyorlar. Biz reel sektöre bakıyoruz. Otomotiv ve inşaat gibi lokomotif sektörlerde durgunluk görüyoruz. Hükümet büyüme hedeflerinin değişmediğini söylüyor. Buna bakarak şunu anlayabiliriz. Acaba büyüme tamamen ihracatın artışıyla mı sağlanacak? Fakat burada da şöyle bir tablo var:

TL yüzde 20 civarında değer kaybetti, halbuki ihracat artışı yüzde 5-6 civarında. Belki bir faz farkıyla bu olacak mı diye düşünüyoruz. Yani iç piyasadaki duraklamanın, ihracatla ne miktarda telafi edileceğini henüz hesaplayabilmiş değiliz" ifadelerini kullandı.

-"TÜRKİYE DÜŞÜK EĞİTİMLİ, ORTA HALLİ BİR DEMOKRASİ VE ORTA GELİR TUZAĞINA YAKALANMIŞ ÜLKE GÖRÜNÜMÜNDEN ÇIKMALI"-

Kurların etkisi ile enflasyonun yüzde 9-10 seviyesine çıktığını belirten Yücaoğlu şunları söyledi:

"Senenin ikinci yarısında enflasyonun düşmesi beklense de Merkez Bankası sıkı para politikasına devam edeceğini ifade etti. Cari açığımız ise halen büyümeye sınır getirecek bir seviyede seyrediyor. Orta ve uzun vadede önemli bir tespiti de dikkatinize sunmak istiyorum. TÜİK'in yayınladığı eğitim istatistiklerinde dikkatimi çekti:

Nüfusumuzun ancak yüzde 30'u ortaokul ve üstü eğitime sahip. Yükseköğretim görmüş nüfus yüzde 8, okuma yazma bilmeyen kadınlarımız ise toplam kadın nüfusunun yüzde 20'si. Neden bu rakamları söyledim, biz eğitimde böyle bir performansın, yüksek katma değerli üretime geçmemizi yavaşlatacağı kanaatindeyiz.

Özetle, orta vadede, Türkiye'nin düşük eğitimli, orta halli bir demokrasi ve orta gelir tuzağına yakalanmış bir ülke görünümünden çıkması gerekiyor. Her şeyden önce, Türkiye dünyada kendisini nerede konumlandırdığı konusunda tereddüt yaratmayacak bir dış politika profiline kavuşmalıdır. Türkiye'nin Batı dünyasının bir parçası olarak kalmasını istiyorsak ittifaklar ve politikalar temelinde bunun gereklerini yerine getirmeliyiz."

-UKRAYNA UYARISI-

Son yıllarda, küresel ekonomide görünümün giderek daha heyecanlı dalgalanmalar halinde yürüdüğünü vurgulayan Yücaoğlu, bu heyecanlı yolculuğun hızını ise gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarının belirlediğini ifade etti.

FED Başkanı'nın son ABD Merkez Bankası toplantısı sonrasında, "Tahvil alımlarının sonlandırılmasından yaklaşık altı ay sonra faiz artırımı başlayabilir" dediğini anımsatan Yücaoğlu, şunları kaydetti:

"Bunu söylediği anda, bütün dünya genelinde faizler 2015 Mart -Nisan aylarında artacak algısı oluştu ve bunu takiben, yüksek teknoloji ve bio-teknoloji sektörleri hisselerinden çıkan fonlar, riskli olmalarına rağmen oldukça ucuz duruma gelen gelişmekte olan ekonomik piyasalarına tekrar dönüş yaptılar. Ve, Türkiye dahil olmak üzere, kırılgan beşli olarak anılan ülkelerin piyasalarında, bir anda bahar havası başladı. İnşallah geçici olmaz. Genel görünümü ile ABD'de ihtiyatlı bir büyüme devam ediyor. Avrupa'da ise 'tünelin ucunda ışık gözüktü' sinyalleri var. Ancak, IMF Euro Bölgesi'nde, deflasyon veya düşük enflasyon riskine dikkat çekiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı bu konuda bir hareket başlatmadı, ama verilere bağlı olarak, her an bir parasal genişleme hareketi yapabileceğini belirtiyor.

Bütün bunların üzerinde bir kara bulut var; o da Ukrayna'daki gelişmeler. Hakikaten Ukrayna'daki durumun ciddi bir çatışma ortamına dönüşmesi halinde, piyasaların ciddi bir şekilde olumsuz olarak etkileneceğini biliyoruz."

-"DIŞ EKONOMİK GELİŞMELERE AYAK UYDURULMALI"-

Dış ekonomik gelişmelere, makro tedbirlerle ayak uydurulması gerektiğini, bir yandan da serbest piyasa mekanizmasının ve başta Merkez Bankası olmak üzere bütün bağımsız kurulların titizlikle korunması ve hukuk devletinin güvencesi altında olması gerektiğini söyleyen Yücaoğlu, "Nitekim son Uludağ Zirvesi'nde Ali Babacan da aynı noktaya dikkat çekmiş, 'Türkiye'nin gerçek anlamda hukuk devleti olması, gelişmiş bir ekonomi ve birinci sınıf demokrasi açısından olmazsa olmaz' demiştir. Türkiye'nin hukuk referanslarını Avrupa Birliği'nde araması gerektiğinin altını çizmiştir.

Bir başka hatırlatma yapmak istiyorum: TÜSİAD olarak, biz çözüm sürecine çok önem veriyoruz. Bu bir hayati süreç. Fakat bu sürecin de olgun adımlarla yürümesi temennimiz. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Taraflardan olgun olmayan mesajlar çıkınca bu sürecin zorlaşacağı gözüküyor" diye konuştu.

-"ADALETE GÜVEN YENİDEN TESİS EDİLMELİ"-

Yücaoğlu, adalete güveninin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirterek, "Bağımsız, tarafsız yargı algısını tekrar inşa etmeliyiz, yasama ve yürütmenin denetlenme fonksiyonunu yargı nezdinde güçlendirmeliyiz. Böylece ekonomide de, demokraside de gelişmemizin önünü açacağız" dedi.

-"YOL HARİTASI BELİRLENMELİ"-

Konuşmasında bugünden başlatılması gereken bir reform ve restorasyon sürecinden bahseden Yücaoğlu, "TÜSİAD olarak biz bu sürece her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bütün beklentimiz, bizi ortak hedefimize ulaştıracak yol haritasının belirlenmesidir. Biz de bu sayede ana görevimize daha fazla zaman ve enerji ayırarak, gayretlerimizi yatırım, istihdam ve büyüme çizgisinde yoğunlaştırabiliriz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad Yik Başkanı Yücaoğlu: Dünya Türkiye'yi Twitter'a ve Youtube'a Erişimi Engelleyen Bir Ülke... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement