Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, turunçgil ihracatının 2015 yılında, 2014'e oranla yüzde 5 arttığını söyledi. Kaçmaz, turinçgilde ihracat liderliğinin de mandalinada olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin yaş meyve sebze üretim ve ihracatı alanındaki en önemli örgütlenmelerinden birisi olan Ulusal Turunçgil Konseyi, 2016 yılının ilk yönetim kurulu toplantısını Adana Turunçgil Üreticileri Birliği'nde (ADATÜB) gerçekleştirdi.
Toplantıya, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Başkan Yardımcısı Cengiz Gökçel, UTK Yönetim Kurulu Üyesi ve ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, Genel Sekreti Yaşar Özekenci, UTK Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ateş,Turgut Yeşiloğlu, Özden Özler, Atay İşimtekin, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Güçer Kafa ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Nihal Boşnak katıldı. Toplantıda, turunçgil üretimindeki sorunlar ve öngörülen çözümler tartışıldı.
EN ÇOK MANDALİNA İHRAÇ EDİLDİ
Toplantıda açıklamada bulunan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2015-2016 ihracat sezonunda 938.288.921 kg turunçgil ihracatı gerçekleştirilerek bir önceki döneme göre yüzde 5 artış sağlandığını kaydetti. Kaçmaz, turunçgil ürünleri ihracat sıralamasında 458 bin ton ile mandalinanın ilk sırada yer aldığını, limonun 241 bin ton ile 2. sırada geldiğini bildirdi. 3. sırayı 170 bin ton ile portakalın takip ettiği bilgisini veren Kaçmaz, greyfurtun ise 67 bin ton ile 4. sırada olduğunu ifade etti. Kaçmaz "Yaş meyve sebze üretim ve ihracatında en önemli grubu oluşturan turunçgil ürünlerinde ülkemiz, dünyada üretici ülkeler arasında 9. sırada, ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yer alarak, bu sektörde küresel bir oyuncu olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu
TÜKETİM ALIŞKANLIĞI OLUŞTURMA PROJESİ
Toplantıda 2023 ihracat hedeflerini de açıklayan Kemal Kaçmaz, "2023 ihracat hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Turunçgil sektörü olarak nihai hedeflerimiz arasında; turunçgil stratejik planın hazırlanması ve sektör paydaşlarının hizmetine sunulması, turunçgil sofralık tüketiminin yanı sıra endüstriyel tüketiminin artması konusunda da bir dizi çalışma yapılması var. Ayrıca 2016 yılında turunçgillerde tüketim alışkanlığı yaratmak amacı ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi planlamaktayız" dedi.
ADATÜB'deki toplantıda, yapılması planlanan turunçgil zirvesi organizasyonu konusunda görüş alışverişinde bulunularak, turunçgil stratejik planı çalışmaları değerlendirildi.
2016-2017 sezonunda gerçekleştirilecek turunçgil ihracatı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılacak olan önerilerin de ele alındığı toplantıda, turunçgil üretim ve ihracatıyla ilgili sorunların çözümü konusundaki çalışmalar tartışıldı. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Turunçgilde İhracat Liderliği Mandalinada - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?