Çalıştaya katılan TMMOB-ZMO Hatay Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Hamdi Tanju Katipoğlu izlenimlerini paylaşarak; "Bu çalıştaya sektör paydaşları olan Dış ticaret müsteşarlığı personeli, Adana ve Mersin Turunçgil Üretici Birlikleri, Adana Hatay ve Mersin Ziraat Mühendisleri Odası yöneticileri, Paketleyiciler, ihracatçılar, Alata İşletmesi, Adana Hatay ve Mersin Tarım İl Müdür ve memurları katıldı.
Çalıştay katılımcıları ilkönce 5 gruba bölünüp her grup ayrı bir SWOT analizi oluşturduktan sonra en önemli sorunların ortaya çıkarılması ve anlatılması sağlandı. Öğleden sonra da bu 5 grubun oluşturdukları maddeler oylanarak tek bir sorun listesi oluşturulmaya çalışıldı. Böylelikle turunçgil sektörünün en önemli sorunları belirlenmiş oldu.
Yapılan bu toplantıda tespit edilen ve oluşturulan problemler tablosu maalesef Turunçgil Çalıştayına yakışır bir sonuç elde etmemiştir. Çünkü her paydaş normal olarak kendince uygun olan probleme ilgi gösterdi. Bu bir yere kadar doğru olabilir ama; Turuçgilin ilk 5 problemi arasına 2 gereksiz ve amaca hizmet etmeyen madde girdirildi. Bunlardan biri "Mazot fiyatlarının turizm fiyatları seviyesine çekilmesi" diğeri de "Tarım alanlarının amaç dışı kullanımının önlenmesi" maddesi idi. Bu 2 madde de önemli bir "tarım" sorunu olabilir. Ama turunçgilin ana sorunu değildir. Bu düşünce toplantı esnasında dile getirilmiş ama sonucu değiştirmemiştir. Oysa Pestisit kullanımı ve kalıntı problemleri, Katma değeri yüksek ürünlerin üretimi, Markalaşma, sektörde profesyonellik ve pazarlamadaki eksikliklerin giderilmesi, Fiyat ve alım satım politikaları, Sertifikasyon sorunları (Globalgap ve İyi Tarım Uygulamaları), Tüccarlar ve aracılık meselesi vb gibi konular turunçgil sorunları içinde bu iki maddeden çok daha önemlidir. Bu konuların daha öncelikli olması gerekirdi. Esas olarak bunların ele alınması gerekirdi.
Toplantıda paketleyici ve ihracatcı kesimi ile Tarım teşkilatının etkinliği Üretici ve sivil toplum kuruluşlarınınkinden daha baskın olması sebebiyle Turunçgil yetiştiricilerinin temelde iyi temsil edilemediğini düşünüyorum.
Özellikle birliklerimizin ve derneklerimizin kısaca üretici örgütlerinin daha etkin olması gerektiği kanaatindeyim. Bu amaçla birlikler ve odalar kendi üyeleri arasında toplantılar düzenlemelidir. Sonuçta en önemli paydaşlardan biri olan üreticilerin her yönden güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için örgütlenmesi ve bunun için de Üretici birliklerinin mevzuatında yeni düzenlemelerin yapılması şarttır. Ziraat Odaları dernek ve birliklerin yetkileri ve etkinliği artmalı, artırılmalıdır. Şimdi top, düzenlenecek olan 2. tur toplantıdadır. Bana göre her şey yarım kaldı çünkü. Bu toplantının da ne zaman düzenleneceği henüz belli değil. Bu arada umarım en kısa sürede de çalıştay sonuç raporu katılımcılara gönderilir." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Turunçgil Sorunları Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?