Türksat Genel Müdürü Dr. Dalbay Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türksat Genel Müdürü Dr. Dalbay Açıklaması

Türksat Genel Müdürü Dr. Dalbay Açıklaması

"Coğrafi bilgi teknolojilerini kullanarak, sürdürülebilir bir afet ve acil durum yönetimi gerçekleştirilecek" "Afet ve acil durum öncesi, esnası ve sonrasında hazırlık ve zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme aşamalarını içeren afet ve acil durum yönetiminde coğrafi bilgi teknolojileri karar destek aracı olarak kullanılacak"

05.09.2013 11:14

ARİFE YILDIZ ÜNAL – Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, coğrafi bilgi teknolojilerini kullanarak sürdürülebilir bir afet ve acil durum yönetiminin gerçekleştirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Dr. Dalbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türksat AŞ'nin, Ulusal Ulaştırma Portalı ile Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kara, hava, deniz ve demiryollarıyla şehir içi ulaştırmasının entegrasyonunu kurduğunu belirtti.

KKTC'nin CBS sistemi ile Türkiye'nin Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi  (AYDES), Uzun Mesafe Gemi Tanıma ve İzleme Projesi'nin (LRIT) yanı sıra KKTC'nin Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS),  e-KKTC CBS Projeleri'nin de Türksat tarafından yürütüldüğünü anlatan Dr. Dalbay, şöyle konuştu:

"e-KKTC Merkezi Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulumu işiyle KKTC genelinde üretilmiş ve üretimi devam etmekte olan coğrafi verinin tek bir merkezde depolanması ve bir coğrafi bilgi portalı aracılığıyla yayınlanması ve bu coğrafi veriye erişimin sağlanması hedefleniyor. Bu bağlamda coğrafi veri üretimini gerçekleştiren kurumların, artık bu proje ile tek bir merkezden üretecekleri verinin yayınlayabilmesi için ihtiyaç duyacağı teknik altyapı tesis edilecek ve yayınlanan bu coğrafi veriye erişimin sağlanabilmesi için merkezi bir coğrafi bilgi portalı oluşturulacak."

Afet ve acil durum yönetimi, coğrafi bilgiyle kurulacak

Proje kapsamında Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Mekansal Bilgi Sistemi kurulmasının planlandığını dile getiren Dr. Dalbay, bu çerçevede coğrafi bilgi (konum verisi + öznitelik verisi) teknolojilerini kullanarak, sürdürülebilir bir afet ve acil durum yönetiminin gerçekleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Dr. Dalbay, bu amaca yönelik olarak afet ve acil durum öncesi, esnası ve sonrasında hazırlık ve zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme aşamalarını içeren afet ve acil durum yönetiminde coğrafi bilgi teknolojilerinin karar destek aracı olarak kullanılacağını bildirdi.

Vatandaşlara yolculuk seçenekleri

Ulaştırma Portalı'nın bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklardan yararlanarak ülke çapında ulaştırma bilgilerinin vatandaşlara tek noktadan sunulmasını amaçlayan bir bilişim projesi olduğunu anlatan Dr. Dalbay, portalda iki yerleşim birimi arasındaki mesafe, tahmini varış süresi, alternatif ulaşım güzergahları, toplu taşıma ve özel araçla yolculuk seçeneklerinin sunulduğunu ifade etti.

Tren, gemi, uçak ve otobüs ulaşım alternatiflerinin tarifeli sefer sorgulamalarının da yapıldığını anlatan Dr. Dalbay, "İhtiyaç duyulan biletin satış noktalarına yönlendirmesi, ülke çapında ulaşımla ilgili acil durum ve önemli uyarılar (kapalı yollar, çalışma yapılan yollar, kaza kara noktaları gibi) konusunda bilgilendirme hizmeti ve tüm karayollarını kapsayan yol-hava durumu bilgileri hizmet olarak sunuluyor" diye konuştu.

15 dakikada bir gemi takibi

Uzun Mesafe Gemi Tanıma ve İzleme Projesi'nin (LRIT) tamamen TÜRKSAT AŞ mühendislerinin çalışmalarıyla tamamlandığını ve hizmete açıldığına dikkati çeken Dr. Dalbay, LRIT sistemi ile 15 dakikada bir konum bilgisi alınarak kutuplar dışında dünyanın her yerindeki gemilerimizin uydu üzerinden takibinin yapıldığını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türksat Genel Müdürü Dr. Dalbay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement