Türkiye'ye 18.5 Milyar Doları Çekmek Zora Girdi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'ye 18.5 Milyar Doları Çekmek Zora Girdi

Türkiye\'ye 18.5 Milyar Doları Çekmek Zora Girdi

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Bu Yıl İçin Öngörülen 18.5 Milyar Dolarlık Doğrudan Yabancı Yatırım Hedefinin, Global Sorunlar Nedeniyle Biraz Aşağıda Kalma İhtimali Bulunduğunu Açıkladı.

10.04.2008 03:04

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, bu yıl için öngörülen 18.5 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım hedefinin, global sorunlar nedeniyle biraz aşağıda kalma ihtimali bulunduğunu açıkladı.

Ancak Çanakçı, böyle bir sapma olsa bile borç çevirme oranlarında ciddi bir sapma olmayacağını, küresel dalgalanmanın borç çevirme oranında önemli bir değişikliğe yol açmayacağını söyledi.

ORTA vadeli programda 18.5 milyar dolar olarak hedeflenen doğrudan yabancı sermaye tutarının biraz aşağıda kalabileceğini söyledi. Bunun nedenini de "Global ortamda ortaya çıkan gelişmeler" olarak açıklayan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, global dalgalanmanın faiz ödeneceğini etkilemeyeceğini söyledi.

9 MİLYAR YTL TMSF’DEN: Active Academi tarafından düzenlenen "1. Sigorta Zirvesi" sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İbrahim Çanakcı, finansman programlarında özelleştirmeler ve TMSF’den yaklaşık 9 milyar YTL civarında bir kaynak girişi öngördüklerini, bunun bir kısmının gerçekleştiğini, bir kısmının da yılın geri kalan kısmında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Çanakcı, "Hazine’ye intikal eden özelleştirme gelirlerinde herhangi bir sapma olması durumunda, bizim borç çevirme oranlarımızda ciddi bir baskı oluşturmayacaktır" dedi.

BELLİ BİR BAZ YAKALANDI: Orta vadeli programda 18,5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi öngörüldüğünü belirten Çanakcı, şöyle konuştu: "Global ortamda ortaya çıkan gelişmeler sonucunda, burada bir miktar aşağıda kalma ihtimali mevcut. Ancak son yıllardaki verilere yakından bakacak olursanız Türkiye’nin ciddi bir sermaye girişi bazı yakaladığını görüyoruz. Burada da çok önemli bir sapma olmasını öngörmüyoruz. Biraz altında kalınabilir ancak gene güçlü diyebileceğimiz ödemeler dengesi finansmanına önemli katkı sağlayan yabancı sermaye girişi gerçekleşmesini bekliyoruz."

BORÇ ÇEVİRME ETKİLENMEZ: Global dalgalanmanın faiz ödeneğini ise etkilemeyeceğini savunan Çanakçı, "Faiz ödeneğimizin yeteceği ve burada her hangi bir sapma ortaya çıkmayacağını düşünüyoruz" dedi. Çanakçı, "Yüzde 70 civarında bir iç borç çevirme oranı öngörmüştük. Bunun yıl içinde ortaya çıkabilecek gelişmelere paralel olarak, para politikası ile koordinasyona bağlı bir miktar artabileceğini belirtmiştik. Bu çerçeve dışında bir gelişme öngörmüyoruz" diye konuştu.

SİGORTAYA YABANCI İLGİSİ: Konuşmasında ise sigortacılık sektöründeki gelişmeleri anlatan Çanakçı, sektörün yüksek büyüme potansiyelinin yabancı sermaye ilgisini de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Çanakçı, 2004’te yüzde 5-7 civarında olan yabancı sermaye payının geçen yıl yüzde 30’lara kadar çıktığını, 25’in üzerinde şirkette yabancı sermaye payının oldukça yüksek düzeyde bulunduğunu belirtirken, orta vadede yabancı sermaye ilgisinin sektöre önemli katkılar sağlayacağını düşündüklerini aktardı.

YETERSİZ AMA POTANSİYEL VAR: Çanakcı, sektörün geçen yıl itibarıyla prim üretiminin 11 milyar YTL’ye ulaştığını, milli gelir içindeki payının da yüzde 1.3 civarında gerçekleştiğini ifade ederek, "AB ortalaması yüzde 8,4. Türkiye’de yüzde 1.3. Bu, hem çok düşük kaldığını gösteriyor hem de sektördeki büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Prim üretiminin yüzde 8’lere ulaşma potansiyelinden bahsediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'ye 18.5 Milyar Doları Çekmek Zora Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement