TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye ve İran arasındaki tarımsal ticarete ilişkin, "2016 yılından günümüze tarımsal ticaret hacmimizin neredeyse yüzde 100 seviyede arttığını görmek bizi mutlu ediyor" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İran Tarım Bakanı Gholamreza Nouri Ghezeljeh ile beraber Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Türkiye-İran Tarım Alanında İş Forumu'na katıldı. Programda, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz ve İran Büyükelçisi Mohammad Hassan Habibollah Zadeh de yer aldı.
'YAPTIRIMLARIN ETKİLERİ SÜRMEKTE'
Bakan Yumaklı, İran'ın Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı olduğunu belirterek, "Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı. Bugüne kadar ülkelerimizin bu potansiyellerinden çeşitli sebeplerle yeterince istifade edemedik. Ama ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere ilişkilerimizi halklarımızın refahını artıracak şekilde ileriye taşıma irademizi koruduk. 2012 yılında yaklaşık 22 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmimiz, son yıllarda kayda değer oranda gerilemiştir. Bunun temel nedeni, İran'a uygulanan yaptırımlar ve Covid-19 pandemisi olmuştur. Salgın geride bırakılmış olmakla birlikte, yaptırımların ticareti engelleyici etkileri maalesef halen sürmekte. Türkiye olarak buradaki tutumumuzu koruyoruz. Tek taraflı yaptırımları tasvip etmediğimizi, bu tür baskı araçlarına başvurulmasının amaca hizmet etmediğini her zaman dile getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her zaman dile getirdiği gibi yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran'a ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, bundan sonra da sonlandırmayacağız. Mevcut durumda yaptırımlar, İran'la iş ilişkilerimizde özellikle bankacılık sisteminden kaynaklanan sorunlara yol açıyor. Bu ve benzeri sorunların kısa zamanda çözüme kavuşturulmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
'YÜZDE 16,6'SI TARIMSAL ÜRÜN TİCARETİ'
İran ve Türkiye'nin 2023 yılında ticaret hacminin 5,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini aktaran Yumaklı, "Bu hacmin yaklaşık yüzde 16,6'sı tarımsal ürün ticaretidir. 2024 yılı ilk 10 aylık tarımsal ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 civarında artış göstererek 854 milyon dolar seviyelerine yükselmiştir. Bu durum bizlere, tarımın ülkelerimiz iş birliğinde ne kadar önemli bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Ülkelerimiz arasında imzalanmış olan 'Tercihli Ticaret Anlaşması', 1 Ocak 2015 tarihinden beri yürürlükte. Bugün geldiğimiz noktada tarımsal ticaretin artırılması ve çeşitlendirilmesi için hem ticaret anlaşmalarını hem teknik düzeyli anlaşmalarımızı hem de bugün gerçekleştirdiğimiz gibi iş forumlarını etkin şekilde kullanmalıyız. Bu forumun ilk yapıldığı 2016 yılından günümüze tarımsal ticaret hacmimiz neredeyse yüzde 100 seviyede arttığını görmek bizi mutlu ediyor. Bu da bizlere sektörün birbirini tanımasının ve temas etmesinin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar önemli bir olaya imza attığımızı bir kez daha göstermiştir" dedi.
'200 ÜLKEYE TARIMSAL İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'
Bakan Yumaklı, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu kaydederek, "İş gücünün yüzde 16'sının tarımla geçimini kazandığı bir ülkedir. Türkiye olarak 700'ü aşkın ürün kategorisinde 200 ülkeye tarımsal ihracat gerçekleştirmekteyiz. Türkiye özellikle meyve, sebze, değirmencilik ürünleri ile kuru meyve ve kuru yemiş ihracatında dünyada önemli bir paya sahip. Özellikle buğday unu, mısır nişastası, kiraz, limon, mandalina, şeftali, fındık, kuru üzüm, Antep fıstığı, incir, kestane, ayva ve kuru kayısı gibi ürünlerde dünya ihracatında ilk 3 sıra içerisindeyiz. Benzer şekilde domates, biber, mercimek, bezelye, patlıcan ve fasulye ihracatında da dünyada önemli bir paya sahibiz. Türkiye, gıda işleme teknolojilerini etkin ve verimli bir şekilde kullanabilen bir ülke. Bunun sonucu olarak; makarna, kanatlı mamulleri, elma suyu, yumurta ürünleri, maya, sakkaroz, tütün gibi ürün gruplarında da dünyada ilk sıralarda yer almakta. Türkiye ve İran, yakın coğrafyalarda olmaları sebebi ile benzer iklim ve toprak yapısına sahip olan iki ülke. Haliyle de benzer üretim potansiyeline sahipler. Ticarette karşı durmak, ülkelerimizin pazar payını ve rekabet gücünü azaltacaktır. Bunun yerine ortak olmak, eş güdüm halinde çalışmak ve 3'üncü ülke pazarlarına entegre olmak bizler için daha doğru bir hamle olacaktır" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye ve İran Arasındaki Tarımsal Ticaret Hacmi Yüzde 100 Artış Gösterdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?