Teknoloji üretim çalışmalarını desteklemek üzere 30,5 milyon avroluk risk sermayesi fonu kuruldu.
Ar-Ge ve yenilik çalışmaları sonucu ortaya çıkmış fikirlerini ticarileştirmek isteyenlere finansal destek sağlayacak fondan, yeni girişimciler, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketler, akademisyen, girişimci ve işletmeler faydalanabilecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Yatırım Fonu ortaklığıyla gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülecek Türkiye Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi - Rekabetçi Sektörler Programı kamuoyuna tanıtıldı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de yapılan araştırmaları katma değere çevirmek için projeler geliştirdiklerini söyledi. Altunbaşak, bu amaçla üniversitelerde teknoloji transfer ofisleri kurduklarını ve bunların sayısının bu yıl 30'a çıkacağını ifade etti.
Programın, üniversiteden şirkete giderken ilk adım olduğunu vurgulayan Altunbaşak, 2,5 yıllık çalışmanın sonucunu "güzel" olarak nitelendirdi. Altunbaşak, "Üniversitelere, teknoloji transfer ofislerine, teknoparklara bu enstrümanı duyuruyoruz. En iyi şekilde kullanmanızı istiyoruz. Bu enstrümanı kullanma konusunda kolaylık ya da destek mekanizması istiyorsanız onlara da hazırız" diye konuştu.
Program kapsamında yaklaşık 30,5 milyon avroluk bir fonun değerlendirileceğine işaret eden Altunbaşak, bunun yaklaşık 4,5 milyon avrosunun ulusal, 26 milyon avrosunun da AB katkısından oluştuğunu söyledi.
En az 30 firmaya destek verilmesinin beklendiğini ifade eden Altunbaşak, destek miktarlarının 50 bin avrodan başlayıp milyon avrolara kadar çıkabileceğini bildirdi. Altunbaşak, başta 10 üniversite ile çalışmayı düşündüklerini ama bu sayının artabileceğini kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ünal Gündoğan, oluşturulacak fonun, Türkiye'de teknoloji temelli girişimciliği desteklemeyi hedeflediğini söyledi. Gündoğan, fonun, teknoloji geliştirme, Ar-Ge ve ticarileştirme alanında bu büyüklükteki ilk risk sermayesi olma özelliği taşıdığına dikkati çekti.
Gündoğan, projenin iki temel hedefini, üniversiteler ve araştırma kurumlarının elindeki bilimsel araştırma geliştirme sonuçlarının ticarileştirilmesi için finansmanda sürdürülebilir fon oluşturma ve teknoloji transferi piyasasının gelişimini hızlandırıp bu alandaki özel sektör yatırımlarını teşvik etmek olduğunu vurguladı.
-"Türkiye'ye katkı ortaklığın bir parçası"-
Avrupa Yatırım Fonu Başkan Yardımcısı Marjut Santoni de konuşmasında, kısa süre içerisinde proje seçimine başlayacaklarını ifade etti. Projeyle finansman ve kapasite geliştirmeyi bir araya getirdiklerini anlatan Santoni, projenin, 10. Kalkınma Planı hedeflerine ulaşma ve Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünler üretmesi açısından önemli katkılar sunacağını belirtti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Ambassador Stefano Manservisi ise Türkiye ekonomisine katkıda bulunmanın ortaklığın bir parçası olduğunu söyledi.
İyi fikir ve araştırmaları projeye dönüştürmeye çalıştıklarını, böylece ekonominin dönüşümüne katkıda bulunduklarını dile getiren Manservisi, farklı aşamalarda olunsa da AB ve Türkiye'nin aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
AB'nin genişlemede sürecindeki eksiklikler bulunduğuna ve gecikmeler yaşandığına değinen Manservisi, buna karşın AB ve Türkiye'nin ortak çıkarları bulunduğunu ve birlikte hareket etmeleri gerektiğini anlattı. Manservisi, "Birlikte yapmamız gereken çok şey var" dedi.
Öte yandan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, daha önce katılacağı duyurulmasına rağmen programındaki değişiklik nedeniyle toplantıya katılamadı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?