Ordu Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı, 1996 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen "11. Sebze Tarımı Sempozyumu" başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyuma ODÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Fikri Balta, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara ve Prof. Dr. Tevfik Noyan, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Latif Kelebekli, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nuri Yılmaz ve fakülte bölüm başkanları, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Üç gün sürecek olan sempozyuma yaklaşık 40 üniversiteden 150 akademisyen katıldı. Türkiye'deki sebze tarımının geliştirilmesi ve artırılması temel konulu sempozyum toplamda 10 oturum şeklinde gerçekleşecek.
Açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı ve ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Ekbiç yaptı. Ekbiç konuşmasında, "Ülkemiz yıllık yaklaşık 28.5 milyon ton sebze üretimi ile önemli sebze üreten ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye gerek ekolojik zenginliği gerekse bitki gen merkezlerinin başında gelmesi nedeniyle sebze sektörü açısından avantajlı bir konuma sahiptir. İnsan nüfusunun artması sebze verimliliğinin ve kalitesinin artırılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu da yeni çeşitlerin ve modern üretim tekniklerinin geliştirilmesi ile mümkündür" dedi.
"Sebze ülkesiyiz ama Hollanda'dan gerideyiz"
Sempozyumun Ar-Ge çalışmaları açısında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül de son yıllarda sebzelerin insan sağlığına öneminin iyi bir şekilde anlaşıldığını belirtti. Sebzelerin taze tüketimlerin yanı sıra kurutularak sanayi sektöründe de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Gül, "Türkiye'nin dünyadaki üretimine baktığımızda başka geleneksel meyve türlerimizin olduğunu görüyoruz. Genç sebze üretici ülkelere baktığımızda Türkiye dördüncü sırada yer almaktadır. Fakat yaş sebze üretimine baktığımızda ülkemiz on ikinci sıraya gerilemektedir. Konya ilimizin alanıyla hemen hemen aynı olan Hollanda bu üretimlerde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'nin sebze ihracatında ilk sırada domates bulunmaktadır. Ancak domatesin sadece yüzde 4'ü ihraç edilmekte ve yüzde 25'i tarladan tüketiciye gelene kadar kayba uğramaktadır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğr. Gör. ve öğrencilerinden oluşan topluluk katılımcılara müzik dinletisinde bulundu. Ardından Prof. Dr. Nebahat Sarı'nın "Karpuzlarda Genetik Çeşitlilik ve Islah" ile Prof. Dr. Ayşe Gül'ün "Seracılık ve Topraksız Tarımda Gelişmeler" konulu ilk oturumu başladı. - ORDU
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Sebze Üretiminde Geride Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?