Türkiye'de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere ÇimSA ana sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenen 15. ARCHIPRIX-Türkiye Yarışması sonuçlandı.
İnsanlığın bilgisini İstanbul'da depolamak için tüm kitapların arşivleneceği "Yüce Zaman Kapsülü" tasarımı ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun mimar Ege Özgirin, 1. Ödül olan "ÇimSA Beyaz Çimento Ödülü"nü almaya hak kazandı.
Türkiye'de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere ÇimSA ana sponsorluğunda, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı işbirliğinde bu yıl onbeşinci kez düzenlenen Türkiye'deki tüm mimarlık okullarını ortak bir platformda buluşturan ve yapıcı bir rekabet ortamı yaratarak mimar adaylarının ufkunu genişletenARCHIPRIX- Türkiye Yarışması'nın kazananları, YEM'de gerçekleşen kolokyumu takiben yapılan törende ödüllerine kavuştu.
ARCHIPRIX- Türkiye yarışmasında bu yıl, Türkiye'nin dört bir yanındaki 20 üniversiteden 106 diploma projesi yarıştı. İnsanlığın bilgisini İstanbul'da depolamak için tüm kitapların arşivleneceği "Yüce Zaman Kapsülü" projesi ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu Ege Özgirgin, birincilik ödülü olan "ÇimSA Beyaz Çimento Ödülü"nün bu seneki sahibi oldu.
Jüri üyeleri Alişan Çırakoğlu, Umut İyigün, Şevki Pekin, Julien De Smedt ve M. Arif Suyabatmaz'ınkatıldığı ve yarışmaya başvuran projelerin değerlendirildiği kolokyum ile başlayan etkinlik, ödül töreni ve yarışmaya katılan tüm projelerin izlenebileceği sergi açılışı ile devam etti. Ayrıca, YEM Yayın tarafından hazırlanan ve tüm projelerin yer aldığı yarışma katalogu da ödül törenine katılanlara hediye edildi.
Ödül Töreni öncesinde gerçekleştirilen kolokyumda, yarışma sürecine ilişkin görüşlerini dile getiren jüri üyeleri, Türkiye'deki profesyonel üretim ile karşılaştırıldığında, yarışmaya katılan öğrenci projelerinin ne kadar önde olduğunun altını çizdiler.
Yarışmada birinciliğe değer görülen projenin oybirliği ile değil, oy çokluğu ile seçildiğine değinen kolokyumda; kavramsal yönünün ağır basması nedeniyle bazı dinleyiciler tarafından eleştirilen proje, yine jüri üyeleri tarafından savunuldu. Mimarlık projelerinin 'kavramsal' ve 'yapısal' olarak ikiye ayrılamayacağını vurgulayan jüri, Ege Özgirin'in projesinin, günümüz koşullarında, geleceği ve insanlığı sorgulayan ve sorgulatan bir proje olarak diğerlerine göre daha sağlam bir konsepte dayandığı konusundaki fikir birliğini yineledi.
Konuşmacılarının ardından söz alan YEM Yönetim Kurulu Başkanı ve ARCHIPRIX-Türkiye Grubu Üyesi Doğan Hasol da, öğrenci projelerinin piyasada uygulanan projelere nazaran daha nitelikli olmasını, öğrencilerin işvereninin akademisyenler olması ile açıkladı. ARCHIPRIX-Türkiye'nin gerçekleşmesi için desteklerini esirgemeyen iki kurumun temsilcileri; Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Genel Sekreteri Aslı Özbay ve ÇimSA Pazarlama Müdürü Önder Kırca da sırayla söz alarak, mimarlık mesleğine adım attıkları yılda öğrencilere sağladığı teşvik ile son derece önemli bir görev üstlenen ARCHIPRIX-Türkiye Yarışması'na verdikleri destekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
"Yüce Zaman Kapsülü" (Grand Time Capsule) projesi ile ARCHIPRIX-Türkiye 2010 birincilik ödülü "ÇimSA Beyaz Çimento Ödülü"ne değer görülen Ege Özgirin (İstanbul Teknik Üniversitesi), ödülünü ÇimSA Pazarlama Müdürü Önder Kırca'nın elinden aldı. Yarışmanın ikincisi Tülin Meydan'a (Uludağ Üniversitesi) ödülünü jüri üyesi Şevki Pekin takdim etti. Yarışmanın üçüncüsü Zeynep Şahin'in(İstanbul Teknik Üniversitesi) ödülünü ise Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Başkanı Selim Vanlı verdi.
ARCHIPRIX-Türkiye 2010'da eşdeğer mansiyona değer görülen Ahmet Erdem Tüzün (İstanbul Teknik Üniversitesi), Nursev Irmak Demirbaş (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Erman Özdemir'e (İstanbul Teknik Üniversitesi) ödüllerini jüri üyesi Julien de Smedt sundu. Teşvik ödülü kazanan Selin Babayiğit (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Efe Emre Usman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve Ali Sakal (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü) ise ödüllerini etkinliğin destekçilerinden Blum firmasının Genel Müdürü Tülin Çer'in elinden aldılar.
Birincilik ödülünü kazanan öğrencinin mezun olduğu üniversiteye verilen Kurum Ödülü ise, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin oldu. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Çağdaş ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu'na ödüllerini YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol takdim etti. Ödül törenini, ödül kazanan öğrencilerin projelerinden oluşan serginin açılışı ve kokteyl ikramı takip etti.
Son Dakika › Ekonomi › Turkiye'nin En İyi Mimarlik Bitirme Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?