"Türkiye'nin Büyüme Potansiyeli Devam Edecek" - Son Dakika
Ekonomi

"Türkiye'nin Büyüme Potansiyeli Devam Edecek"

"Türkiye\'nin Büyüme Potansiyeli Devam Edecek"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio: "Şu ana kadar gelen veriler tahminimiz konusunda bizi destekliyor ve 4. çeyrek için aşağı ve yukarı yönlü riskler oldukça dengeli gözüküyor" "Türkiye'nin gelişen piyasa standartlarında güçlü büyümesinin devam ettiğini düşünüyorum ancak

12.12.2013 11:03

ABDULSELAM DURDAK - Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, Türkiye'nin 3. çeyrek GSYH verilerine ilişkin "Şu ana kadar gelen veriler tahminimiz konusunda bizi destekliyor ve 4. çeyrek için aşağı ve yukarı yönlü riskler oldukça dengeli gözüküyor. Bu yüzden şu an büyüme tahminlerimizi değiştirmeye gerek duymuyoruz" dedi.

AA muhabirinin, 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Maggio, GSYH'nin iyimser beklentileri olan yüzde 4,3 oranının da üzerinde geldiğini ancak, GSYH hesaplamaya ilişkin kullanılan metodun göründüğünden karışık olduğunu söyledi.

GSYH'nin hesaplanmasına ilişkin bütün bileşenleri ayarlamak için farklı bir yöntem kullandıklarını dile getiren Maggio, bu yönteme göre hesaplandığında Türkiye'nin büyümesinin 3. çeyrekte yüzde 0,43 daraldığını ve bunun 2019'un ilk çeyreğinden bu yana elde edilen en kötü performans olduğunu kaydetti.

Söz konusu alternatif verinin resmi rakamlarla kıyaslandığında aşırı kötümser görünmesine karşın temkinli olmak için yeterli unsura sahip olduğunu aktaran Maggio, "Özet olarak Türkiye'nin gelişen piyasa standartlarında güçlü büyümesinin devam ettiğini düşünüyorum ancak bu olağanüstü bir durum değil. Özellikle, 2.çeyrekteki güçlü büyümenin etkisinin azaldığına ve daha normale döndüğüne ilişkin açık işaretler var. Bu yüzden ivme 3.çeyrekte tersine dönerse, yıl sonunda GSYH'nin hayal kırıklığı yaşatma şansı var" dedi.

Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerini aktaran Maggio, "2013 yılı için yüzde 4 ve 2014 yılı için de yüzde 4,2 oranında büyüme tahmin ediyoruz. Sanırım biz yelpazenin iyimser tarafında yer alıyoruz. Şuana kadar gelen veriler tahminimiz konusunda bizi destekliyor ve 4. çeyrek için aşağı ve yukarı yönlü riskler oldukça dengeli gözüküyor. Bu yüzden şu an tahminlerimizi değiştirmeye gerek duymuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Her şeyi hesaba katacak olursak Türkiye'ye ilişkin 2013 büyüme tahminimizi artıracağız"

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de, Türkiye'nin 3. çeyrekte elde ettiği büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelerek piyasaları şaşırttığını söyledi.

Gelen verilerin Türkiye ekonomisinin Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırma belirsizliği ve bölgesel riskler gibi farklı kaynaklı istikrarsızlıklara karşı son derece dirençli olduğunu kanıtladığını vurgulayan Dijkhuizen, kasım ayında 55,0 puana ulaşan imalat sanayi satın alma endeksinin, Türkiye ekonomisinin güçlülüğüne işaret ettiğini ve bunun mart 2011'den bu yana en yüksek seviye olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin büyüme potansiyelinin devam ettiğini anlatan Dijkhuizen, "Herşeyi hesaba katacak olursak Türkiye'ye ilişkin 2013 büyüme tahminimizi artıracağız. Şu anki büyüme tahminimiz 2013 yılında yüzde 3,5, 2014'te yüzde 4 ve 2015 yüzde 4,5. Fakat yine de Türkiye cari işlemler açığı ve enflasyon gibi temel dengesizliklere yönelirse, bu beraberinde daha düşük büyümeyi getirse de ülkenin şok esnekliği artacaktır" şeklinde konuştu.

Moody's'in, 20 ülkeye ilişkin büyüme tahminlerine yer verdiği Küresel Makro Görünüm raporunda da, bu yıl yüzde 3-4 oranında büyüme kaydedecek Türkiye'nin 2014'te ise 3,5-4,5 arasında bir büyüme performansı sergileyeceği açıklanmıştı. Türkiye bu oranla, 2013'te en hızlı büyüyecek 20 ülke arasında 5. sırada yer almıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Türkiye'nin Büyüme Potansiyeli Devam Edecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement