Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) İstanbul'da 4'üncü kez düzenleyeceği 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinlikleri 3 Aralık'ta başlayıp 3 gün boyunca devam edecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası'nın önemine değinerek, "Bu amaçla ticari faaliyetlerde katma değerin arttığı, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüştüğü ve şirketlerde yeni buluşların geliştiği kültürlerin yaygınlaşmasını istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin başta 2023 olmak üzere gelecek hedeflerine inovasyon, Ar-Ge ve tasarım odaklı ulaşılacağını öngören Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceği 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinliklerinde 'Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel' temasıyla dünyaca ünlü konukları ağırlayacak. 3 Aralık'ta başlayıp üç gün sürecek etkinliklerde "Teknolojiyle dünyayı değiştirebilir miyiz?" konferansıyla Easton Lachapelle, nano teknoloji konferansıyla da Dave Blank katılımcılara inovatif olmaları yönünde ilham verecek. Bu yılki etkinliğin bir başka önemli noktası ise ilk kez 'Küresel IMProve Ödülleri'nin İstanbul'da verilecek olması.
Ekonomi Bakanlığı'nın katkıları, TİM'in organizasyonu, Arçelik A.Ş., TEB, Sabancı Holding, THY ve Turkcell'in sponsorluğunda İstanbul'da düzenlenecek dördüncü 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinlikleri Türkiye'de inovasyon dalgası yarattı. İstanbul'da 2012'deki ilk yıl etkinliklerini 15 bin kişi izlerken, 2013'te 27 bin, 2014'te ise 40 bin kişi izlemişti. Geçen yıl ayrıca etkinlikleri TİM TV'den 83 bin kişi canlı takip ederken, inovasyon ruhu Anadolu'da İzmir, Ankara, Gaziantep ve Adana'ya da taşınmıştı.
GİRİŞİMCİLİK EKO SİSTEMİ OLUŞTURULACAK
Etkinliklerle ilgili bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hollanda'nın bu yıl partner ülke olarak destek vereceğini aktardı. Büyükekşi, Amerikalı yazılım mühendisi Watts Humphrey'nin "İnovasyon, fikirlerin üretilebilir ve pazarlanabilir forma dönüştürülme sürecidir" sözlerini hatırlatarak, "Bizim amacımız Türkiye'de hem fikirlerin değer gördüğü, kaliteli fikir üretiminin arttığı; hem de bu fikirlerin inovasyonla birlikte ticarileşme sürecinin kolaylaştığı girişimcilik ekosistemini oluşturmak. Bu amaçla ticari faaliyetlerde katma değerin arttığı, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüştüğü ve şirketlerde yeni buluşların geliştiği kültürlerin yaygınlaşmasını istiyoruz" diye konuştu.
Dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu hatırlatan ve yenilikçi zihinlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Büyükekşi, bu konuda İnovaLİG organizasyonunun önemine değindi. Büyükekşi, "İnovaLİG'de başarılı olan firmalarımız etkinliklerimizde ödüllendirilecek. Ayrıca Avrupa çapında yapılan ve 30 ülkenin temsilcilerinin katılacağı ilk 'Küresel IMP³rove Ödülleri' de İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın katılımıyla verilecek" dedi.
HOLLANDA PRENSİ ORANJE'DE ETKİNLİKLERE KATILIYOR
Partner ülke Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Hollanda Kraliyet ailesinden Prens Maurits Van Oranje'nin etkinliğe inovasyon heyetinin sembolik lideri olarak geleceğini ve bir de konuşma yapacağını müjdeledi. Türkiye-Hollanda bilim mutabakatı imzalayacaklarının da altını çizen Schuddeboom, "Hollanda'da toplumsal konuları ele alan ortak araştırma programları ve inovasyon merkezlerinin oluşturulması için maddi ve beşeri yatırımlarda bulunuyoruz. Bunu Hollandalı iş ortaklarının yanı sıra uluslararası ortaklarla da gerçekleştiriyoruz. Türkiye'deki kurumları da inovasyon ağımıza katmayı hedefliyor ve biz de sizin inovasyon ağınıza dahil edilmeyi arzuluyoruz. Diğer bir deyişle: rekabet yerine yaratıcı işbirliği istiyoruz" şeklinde konuştu.
ARÇELİK'TEN İNOVASYON DESTEĞİNE DEVAM
Etkinlik sponsorlarından Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu da konuşmasında "Türkiye'deki başarı hikayemizi dünyadaki farklı pazarlara taşıyoruz. Türkiye'de 8, Tayvan ve İngiltere'de 2 Ar-Ge Merkezi olmak üzere toplam 10 Ar-Ge Merkezi, 1000'in üzerinde Ar-Ge çalışanı, 2000'den fazla patent başvurusu ile sektörümüzde Ar-Ge lideri konumundayız. Global vizyonumuzu desteklemek amacıyla, ABD ve Almanya'da yeni Ar-Ge merkezleri açmayı hedefliyoruz. MIT ve Cambridge gibi dünyanın önde gelen üniversiteleri ve araştırma merkezleri ile yaptığımız stratejik işbirlikleri ile yetkinliklerimizi güçlendiriyoruz. İnovasyon alanındaki girişimlere liderlik etmeye ve ekosistemin gelişimine destek vermeye devam edeceğiz" dedi.
Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak da "Tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye İnovasyon Haftası gibi buluşmalar, bu kültürün gelişmesi için ideal bir zemin hazırlıyor. Geçen 10 yılı aşkın sürede; Sabancı üst yönetimin inovasyon kültürünü sahiplenmesi, teşvik etmesi, takip etmesi ve ödüllendirmesi ile inovasyonun ve yenilikçiliğin Sabancı DNA'sına işlendi. İnovasyonla gelen başarılar, hem bizim hem de Türkiye ekonomisi için de ilham verici; zira Türkiye geleceğe inovasyonla koşabilir. Gelişmiş ülkelerin yaklaşım ve başarıları da bunu gösteriyor. Yeni bilgiyi üreten, sürekli yenilenen, teknolojiyi sadece tüketmeyen, geliştiren, ürün ve hizmetlerini çeşitlendirenler rekabetin kazananı olabiliyor" ifadelerini kullandı.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, yapmaktan en çok hoşlandıkları işlerden birinin Türkiye İnovasyon Haftası' etkinlikleri olduğunu dile getirerek, "Wave İnovasyon Sergisi ve Dünyayı Değiştiren 5 Akım' çalışmasını etkinliklerde sergileyeceğiz. Burada yeni düşüncelerin farklı bakış açılarını paylaşacağız. Ayrıca 'Çöpten yapılmış müzik aletlerini çalan Paraguaylı grup The Recycled Orchestra'sının ilginç konserlerini katılımcılara sunacağız. Büyük ölçekli sosyal eğitim platformu 'Manetho' projemizle de eğitim alanındaki uygulamalarımızı etkinlikte sergileyeceğiz" diye konuştu.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, "İnovasyon yalnızca büyük şirketlerin değil büyük toplumların gündemine gelmeli" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Turkcell olarak biz de içinde bulunduğumuz sektörün lideri olarak bulunduğumuz konumun farkındayız. Faaliyette bulunduğumuz ülkelerde en gelişmiş hizmetleri getirmeye çalışıyoruz. Bunların büyük bir ekosistemin parçası olduğunun bilinciyle bizimle çalışan kurumlara da bunu aşılamaya çalışıyoruz. 750 kişilik Ar-Ge merkezimizdeki çalışmalarımızla yazılım, servis ihraç ediyoruz. İnovasyon için hepimize düşen görev var. Yeniliği kucaklamamız lazım, daha fazla çalışmamız lazım. İnovasyonu bisiklete binmeye benzetiyorum. Türkiye'nin inovsayon için pedalı daha hızlı çevirmesi lazım".
THY Kurumsal İletişim Başkanvekili Neşet Dereli de inovasyonun rekabette kalmak için önemine değinerek, "İnovasyonla uçuyoruz. Dünya havayolları liginde emin adımlarla ilerliyoruz. Yeniliği ürünlerimize yansıtıyoruz. Örneğin kendi koltuklarımızı üretiyoruz, müşteri hizmetleri anlamında farklı çalışmalar yürütüyoruz. Ana hedefimiz beklentilerin üzerinde hizmet vermek ve bunu da ancak inovasyonla yapabileceğimizin farkındayız" şeklinde konuştu.
HER ALANDA 'İNOVASYON RUHU'
'Türkiye İnovasyon Haftası'nda Easton Lachapelle ve Dave Blank'ın konferanslarının yanı sıra uluslararası ve Türk iş dünyasının ünlü isimlerinden Hüsnü Özyeğin, Ali Koç, Charles Adler, Dale Dougherty gibi birçok konuşmacı katılacak. 'Sıra dışı kadınlar', 'Geleceğin şehirleri', 'E-Ticaret' gibi panellerde inovasyonun şifreleri anlatılacak.
Ayrıca robot gösterisi yapılacak etkinliklerde, Shell Eko Maraton ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleşen yarışmaya katılan araçlar sergilenecek, Deri Tanıtım Grubu'nun 'Dijital Hologram ve İnteraktif' kurgusu çalışması ilk kez sunulacak. 3 gün boyunca etkinliklere özgü tasarımlar gerçekleştirilip sergilenirken, 'Daha azıyla çok daha fazlasını başar' sloganıyla büyük başarı kazanmış 'Frugal İnovasyon' kitabı da ücretsiz dağıtılacak. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye İnovasyon Haftası'nda Geri Sayım Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?