Türkiye İnovasyon Haftası - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İnovasyon Haftası

Türkiye İnovasyon Haftası

Avea Üst Yöneticisi Akdemir: "İnovasyon belki Amerika'da garajlardan çıktı, bizde garaj yok ne yapacağız? Biz de kahvehane var. Yani oturup kahvehanelerde geliştirmemiz gerekiyor kendi fiki...

30.11.2013 22:17

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, inovasyonun Amerika'da garajlardan çıktığını belirterek, "Bizde garaj yok ne yapacağız? Biz de kahvehane var. Yani oturup kahvehanelerde geliştirmemiz gerekiyor kendi fikirlerimizi" dedi.

Ekonomi Bakanlığı kordinasyonuyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası'nda "Geleceğin Büyük Oyuncuları - Kariyer Hamlesi" adlı iş dünyası ve öğrenci buluşması etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlikte katılımcı şirketlerin üst düzey yöneticilerine 4'er üniversite öğrencisi sorular yöneltti. Soruları yanıtlayan üst düzey yöneticiler de kendilerine soru soran öğrencilere temsil ettikleri şirkette staj imkanı sağlama sözü verdi.

Etkinlikte konuşan Akdemir'e kişisel markanın nasıl geliştirilebileceği yönünde bir soru yöneltildi.

Akdemir, "Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da fenomen denen markalar oluştu ama gerçek hayata baktığımız zaman öğrencilikten itibaren kendimize yaptığımız yatırımlar ilerde kendi markamızın oluşmasına çok büyük katkı sağlayacak" dedi.

Kişisel markanın oluşması konusunda başarı hikayelerine öykünmemenin gerektiğini dile getiren Akdemir, "Öykünmemek lazım, çünkü öykünülen başarıların hiç birisi kesinlikle 'kes kopyala yapıştır' değil. Hepsinden bir ders almamız gerekiyor, bunların hepsi ciddi bir tecrübedir. Sonuçta herkes kendi hikayesini kendisi yaratıyor. İnovasyon belki Amerika'da garajlardan çıktı, bizde garaj yok ne yapacağız? Biz de kahvehane var. Yani oturup kahvehanelerde geliştirmemiz gerekiyor kendi fikirlerimizi. 'O yaptı, bu yaptı biz niye yapamıyoruz'dan ziyade kendi sahip olduğumuz değerleri ortaya koyup bunlardan ders alarak yola çıkmak çok değerli" diye konuştu.

Fiba Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise başarısız olduğu işlerin başarılı olduğu işlerden daha fazla olduğunu, bu sebeple geçen yıl Özyeğin Üniversitesi'nde "Başarısızlık Zirvesi" düzenlediğini söyledi.

Bugünlere gelmek için çok çalıştığını belirten Özyeğin, aynı zamanda herşeyi başaracağına inandığını da dile getirdi.

Özyeğin, sanal paranın geleceği hakkındaki bir soruya ise, Türkiye'de yeterince kredi kartı olduğunu, bu nedenle sanal paraya gerek olmadığını kaydetti.

Özyeğin, başka bir soru üzerine de Türkiye'nin hayvan ithalatı yapmaması gerektiğini de ifade etti.

Sıcak satışı 6 yaşında öğrendiğini, 6 yaşında iken dedesinin manifaturasına gelen müşterileri karşılamasının kendisine çok şey öğrettiğinin altını çizen Özyeğin, öğrencilere çok çalışıp ailelerinden daha az para almaları tavsiyesinde bulundu.

"Yolcuları bize gelen misafir olarak görüyoruz"

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A. Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da Arçelik'in patent konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Arçelik'in Türkiye'de patent şampiyonu olduğunu Çakıroğlu, "Patent aslında bir sonuç, bir göstergedir. Patent bizim görüşlerimizi, yeniliklerimizi koruma yöntemimizdir. Arçelik de bu süreci çok başarılı bir şekilde yürütüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Stratejilerinin temelinde inovasyon olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, yeni fikirleri ve Ar-Ge çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

THY Genel Müdürü Temel Kotil ise diğer şirketlerden farklı olarak yaptıkları şeyin yolcuları çok sevmek olduğunu, yolcuları kendilerine gelen misafir olarak gördüklerini söyledi.

THY'yi bütün çalışanların yönettiğini vurgulayan Kotil, THY'nin rakiplerine göre bu yüzden daha başarılı olduğunu dile getirdi.

Kotil, 2023'te 450 uçak, 120 milyon yolcu, 24 milyar dolar ciro hedeflediklerini ifade etti.

"Ticarette mutlu yolcudan para kazanılır"

TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil'e ise TEB standında sergilenen elektrikli otomobile yapılan yatırıma nasıl karar verdiklerini anlattı.

Girişimciliğin risk almayı beraberinde getirdiğini aktaran Civil, gençleri girişimcilik konusunda desteklediklerini ve bu doğrultu da "TEB Girişim Evi"ni açtıklarını söyledi.

TEB olarak inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına gelecek dönemlerde de devam edeceklerini belirten Civil, KOBİ bankacılığının ve girişimciliğin önümüzdeki dönemlerde gençleri daha çok finans sektörüne çekmeyi hedeflediğini ve gençlerin finans sektörüne daha çok ilgi duymasını sağlamaya yönelik çalışmaların yapılacağını ifade etti.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de ticarette mutlu yolcudan para kazanıldığını, çalışan da mutlu olursa işverenine para kazandırabileceğini söyledi.

Havalimanlarının bir ülkenin temsilcisi olduğunu vurgulayan Şener, ülkelere gelen yabancıların o ülkelere dair ilk ve son intibalarını havalimanlarında elde ettiğini dile getirdi.

Şener, markalaşmanın ne olduğu yönündeki bir soruya ise markalaşmanın popüler olmak anlamına gelmediğini, seçilebilir olmak demek olduğunu ifade etti.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar da kadınların ile hayatlarında disiplin sağladıkları gibi, iş dünyasında da şirketlere önemli katkılar sağladklarını belirtti.

Gençlere neyi yapacaklarını iyi düşünmeleri konusunda tavsiyede bulunan Kibar, detayları iyi analiz etmelerini ve mutlaka bir bilene sormalarını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement