Tekstilbank Ekonomisti Ayşegül Aykol Kocabaş, "Her ne kadar yüzde 4,4 büyüme oranının yaklaşık 2 puanı stok üretimden kaynaklanmış olsa da, özel yatırım harcamalarının artmaya başlayarak büyümeye 1 puanlık bir katkı yapması, gelecek dönem büyüme performansı açısından da ümit vericidir" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 3. çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocabaş, üçüncü çeyrek büyüme verisini olumlu bulduğunu ifade etti.
Kocabaş, 3. çeyrekte elde edilen yüzde 4,4 oranındaki büyümede, önceki üç dönemin aksine kamu etkisinin sınırlı kalmış olmasının, verinin beklentilerin üzerinde gelmesinden daha önemli olduğuna işaret ederek, büyümenin uzun soluklu olabilmesi için özel tüketim ve yatırım harcamaları ile desteklenmesinin önemine dikkati çekti.
Her ne kadar yüzde 4,4 büyüme oranının yaklaşık 2 puanının stok üretimden kaynaklanmış olsa da, özel yatırım harcamalarının artmaya başlayarak büyümeye 1 puanlık bir katkı yapmasının, gelecek dönem büyüme performansı açısından ümit verici olduğunu dile getiren Kocabaş, şunları söyledi:
"Ayrıca özel tüketim harcamalarından da büyümeye 3,3 puanlık bir katkı gelmiştir. Altın ihracatının dış ticaret açığında yaratmış olduğu bozulmanın yansıması olarak net dış talebin büyümeye etkisi bir kez daha 'negatif' olmuştur. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlar, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) yılın ikinci çeyreğine göre de, önceki iki dönemin altında olsa da, yüzde 1'e yakın başarılı bir büyüme kaydedildiğini göstermektedir. Üçüncü çeyrek verileri yılın tamamı için yüzde 4 büyüme beklentimizi güçlendirmiştir."
- Yıl sonu büyümenin yüzde 4 civarında tamamlanması mümkün
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da, ikinci çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyrekte de büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti.
Doğan, GSYH'ın 3. çeyrekte yüzde 4,4 oranında artış gösterdiğini kaydederek, bununla birlikte ilk iki çeyrek büyümesinde de yukarı yönlü revizyon yapıldığına, ilk çeyrek büyümesinin yüzde 3'e ve ikinci çeyrek büyümesinin ise yüzde 3,5'e revize edildiğine dikkati çekti.
Böylece yılın 9 ayındaki yıllık büyümenin yüzde 4 olduğunu kaydeden Doğan, "Yılın son çeyreğindeki rakamın çok kötü bir sürpriz yapması için bir neden görünmüyor. Bu nedenle yıl sonu büyüme rakamının yüzde 4 civarında tamamlanacağını söylemek mümkün görünüyor. Verinin detaylarında özel sektör katkısının önceki çeyreklere göre artış göstermiş olması, bizce açıklanan manşet rakam kadar önemli bir sonuç" değerlendirmelerini yaptı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Ekonomisinin 3. Çeyrekte Yüzde 4,4 Büyümesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?