Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar, Compagnie des Alpes (CDA) ile çeşitli etaplara ayrılmış şekilde uzun vadeli iş birliği yapabilecekleri kanaatiyle ön anlaşmaya vardıklarını kaydetti.
Yarar, Federasyon ile CDA arasında gerçekleştirilecek iş birliği anlaşması imza töreninde yaptığı konuşmada, 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivaline (EYOF 2017) değinerek, Türkiye için önemli bir organizasyon olduğunu,başarılar elde edildiğini anımsattı.
Bir ülkenin kış turizmini geliştirebilmesi için en önemli tanıtım aracının bu tür uluslararası organizasyonlar olduğunu ifade eden Yarar, EYOF'a 34 ülkeden sporcuların geldiğini dile getirdi.
Yarar, Türkiye'nin kış turizmi stratejisi ve eylem planının büyük bir proje olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye yaz turizmine ek bir turizm genişlemesi planlamaktadır. Federasyon olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız temaslarda Türkiye'nin ikinci gelişiminin kış turizmi ile olacağı konusunda hassasiyetle durduk. Türkiye, 80 milyonluk ülke, ancak 200-250 bin kişinin her yıl kayağa gittiği söyleniyor. 600-700 bin rakamlarını abartılı buluyorum. Yatak kapasitemiz de çok kısıtlı. Sömestirde insanlar dağlarda yer bulamıyor, fiyatlar da çok yüksek oluyor. Kış turizminin hızla geliştirilmesi lazım. Kış turizminin master planlamasında Türkiye'nin dağları ve makro planlaması için gerekli jeolojik ve iklimsel bilgilerin işlendiği potansiyel hesaplaması yapılmamış. Bu olmadığı için de yapılan yatırımların yüzde 50'si itibarıyla yanlış yapılanmış.
Biz kış turizmi makro planına çok önem verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı Türkiye'nin bütün dağlarının değerlendirilerek tasnif edilmesi konusunda ikna ettik. Bu konu kayak yapılabileceklerin listelenmesi, büyüklük sırasına göre tasnif edilmesi ve bunlardan hangilerinde olimpiyat yapılabilecek büyüklük vardır diye bakanlığa sunulması meselesidir. Bakanlık bu konuda bize inandı. Türkiye Kayak Federasyonu, Türkiye dağlarının değerlendirilmesiyle ilgili yetkiyi almış durumdadır. Dünyada bu konunun uzmanı olan kurumlar var. Bu görüşmeler neticesinde Compagnie des Alpes'i en uygun çalışmayı yapacak kurum olarak seçtik. Bunu CDA'in yapacağına inandık. Çeşitli etaplara ayrılmış şekilde uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz kanaatiyle ön anlaşmayı yaptık. Sizlerin huzurunda imzalayacağız."
Yarar, bu anlaşmanın Türkiye'nin iktisadi kalkınması, Türkiye ve Fransa ilişkileri için önemli bir gelişme olduğunu aktararak, "CDA, dağların nasıl işletileceği ve tasarlanması konusunda bilgi birikimi olarak büyük bir şirkettir. Bizde bunun uzun vadeli bir ilişki olacağı kanaati oluştu." dedi.
Bir gazetecinin, anlaşmanın süresine ilişkin sorusu üzerine Yarar, bu anlaşma açısından sürenin bir yıl olduğu bilgisini vererek, bölgede dağların planlanması ve uygulama noktasına gelindiği zaman bunun yıllarca sürecek detaylı çalışma demek olduğunu söyledi.
CDA'in her aşamada çalışabilecekleri bir firma olduğunu ifade eden Yarar, sadece topografik incelemenin ötesine geçmek istediklerini dile getirdi.
Yarar, TKF ile CDA olarak bunun topografik ve fiziki şartlarının neler olduğuna yönelik ölçümleme yapacaklarını anlatarak, "Sonra iç analizlerimizle hükümetimize sunacağız. Siyaset bu kriterlerden bir bölge seçerek müracaatını 2026 Kış Olimpiyatları için yapacaktır." şeklinde konuştu.
EYOF'un Türkiye açısından önemli bir açılım olduğunu belirten Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin terörle özdeşleştirilmeye çalışıldığı dönemde EYOF'un iptali gündeme geldi, 'yapılabilecek mi, kimse gelir mi?' soruları soruldu. Bazı ülkeler Türkiye'nin aleyhine çalıştı ve gelmediler. Teröristlere en büyük cevabı gelen ülkeler verdi. 'Ülkelerarası dostluk sporla devam edecek' mesajını, gelen 34 ülke gösterdi. Teröristlerin ekmeğine yağ sürmediler. Gelmeyen birkaç ülke üzgündür diye düşünüyorum. Bu konuda utanmışlardır. Fransa gibi terör olaylarına muhatap olmuş ülkeler bizi çok iyi anlıyor. Biz onları destekleyeceğiz, onlar bizi destekleyecek ve terörün bu tür organizasyonları engellemesine müsaade etmeyeceğiz."
Pons: "Türkiye'nin dağlarını kalkındıracağız"
CDA'nın Uluslararası Kalkınma ve Yeni İşletmeler Direktörü Delphine Pons ise aslında lokasyonlarının Fransa Alpleri olduğunu belirterek, tecrübe ve know howlarını paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.
Rusya, Çin, Japonya, Gürcistan gibi pek çok ülke ile bu konularda çalışmalarının olduğunu ifade eden Pons, "Türkiye, yüzde 60'ının dağlarla kaplı olması sebebiyle kayak sporları geliştirilmesi için önemli potansiyele sahip. Türkiye'de kayak kültürü bazı bölgelerde, Erzurum'da olduğu gibi gelişmiş görülüyor. Bölgenin daha da gelişeceğine inanıyoruz. Federasyon, bu dağların araştırmasını yaparak bölgeyi geliştirmek için birlikte çalışma yapmamızı önerdiler. Sistemik bir yaklaşım ile Türkiye'deki dağları da kısa sürede geliştireceğimizden ve Türkiye Kayak Federasyonu ile kalkındıracağımızdan kuşkumuz yok." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yarar ile Pons iş birliği anlaşmasını imzaladı.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'deki Dağların Kalkındırılması İçin İş Birliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?