Deloitte Türkiye’nin 2007 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu açıklandı. Rapora göre, 2007 yılında Türkiye’de birleşme ve satın almaların hacmi toplam 162 işlem ile 20.6 milyar dolara ulaştı. 2006 yılında ise, bu rakam 19 milyar dolar seviyesindeydi.
Türkiye’de önemli yatırım fırsatları bulan yabancıların ilgisi tüm hızıyla devam etmekle birlikte, küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalardan dolayı işlemlerin toplam hacminin 2008 yılında 15 milyar dolara kadar düşebileceği öngörülüyor.
Son beş yılın genel görünümü
Raporda son beş yılda Türkiye’nin yüksek büyüme, ekonomik istikrar ve gerçekleştirilen reformlarla yatırımcılar için sağlıklı bir yatırım ortamı haline geldiği belirtiliyor.
Rapora göre son beş yılda dev boyutta işlemler ve özelleştirmelerin ağırlık kazanması ile Türkiye, bölgenin en büyük satın almalarına ev sahipliği yaptı. Özelleştirmeler ve TMSF satışları, son beş yıldaki işlem hacminin yaklaşık %40’ını oluşturdu. Raporun bulgularına göre, bu süre boyunca 650’den fazla işlem ile toplam 75 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. Ayrıca, son üç yılda girişim sermayesi fonları Türkiye’ye 6,5 milyar dolarlık yatırım yaptı. En fazla işlem ise finansal hizmetler, enerji ve gıda sektörlerinde görüldü.
2007 yılında yatırımların kaynağı
Raporda, 20 milyar dolarlık işlem hacminin %77’sinin (yaklaşık 15 milyar dolar) yabancı yatırımcılar, %12’sinin ise girişim sermayesi fonları tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. Körfez bölgesi yatırımcılarının ise 2007’de 2,1 milyar dolar ile toplam hacmin %10’unu yakaladığı ifade ediliyor.
2007’nin en büyük işlemi, 2,7 milyar dolarlık değeri ile ING’nin Oyak Bank’ı satın alması oldu. Ayrıca 2007’de en büyük 5 işlem, toplam hacmin %40’ını oluşturdu. Raporda, bunun geçmiş yıllara göre Türkiye pazarında artık orta ölçekli işlemlerin oranının artmaya başladığını gösterdiği belirtiliyor.
En revaçta olan sektörler
2007 yılında finansal hizmetler sektörü, 32 işlem ve 6,4 milyar dolar ile önceki senelerde olduğu gibi en çok ilgi gören sektör oldu. ING’nin Oyak Bank’ı satın almasının başı çektiği işlemlerin çoğu bankacılık ve sigortada gerçekleşti. Enerji sektörü de yatırımcıların gözdesi oldu.
Raporda ayrıca, gayrimenkul sektörünün de beklenen çıkışını sonunda 2007’de yaptığı belirtiliyor. Bu sektörün gelecek üç yılda da artan sayıda satın almalara sahne olacağı öngörülüyor.
Finansal yatırımcılar
Raporun sonuçlarına göre, girişim sermayesi fonları 2007 yılında 24 işlem ile toplamda tahmini 2,5 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi. Bunların arasında KKR’ın Türk nakliyat şirketi U.N. Ro-Ro’yu 1,252 milyar dolar karşılığı satın alması işlemi bir girişim sermayesi fonunun Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırım oldu.
2008 yılında yatırımcılar ne yapacak?
Rapora göre, yabancı yatırımcıların ilgisinin devam etmesi için Türkiye’nin son yıllardaki büyüme hızının sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Rapora göre, 2008 yılında elektrik sektörü, otoyol ve köprüler, Halkbank, Milli Piyango, EGO ve Tekel ile özelleştirmeler tekrar hız kazanacak. Ayrıca raporda, önümüzdeki dönemde geçen yıllarda satılan şirketlerin tekrar el değiştireceğinin görüleceği belirtiliyor.
Raporda 2008’de birleşme ve satın almaların hacminin 15 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, birleşme ve satın almaların 2008 – 2010 yılları arasındaki üç yıllık dönemde toplam 35 – 40 milyar dolayında olacağı, bunun %75’inin yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği öngörülüyor. Sonuç olarak, büyümesini devam ettirmesi ve bu yatırım ortamını koruması durumunda, Türkiye’nin gelecek on yıl yabancı sermaye ile iç içe olacağı belirtiliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de Şirket Satışları Rekor Kırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?