Türkiye'de Rekabet Sertleşiyor, Yeni Fırsatlara Bakıyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Rekabet Sertleşiyor, Yeni Fırsatlara Bakıyoruz

Türkiye\'de Rekabet Sertleşiyor, Yeni Fırsatlara Bakıyoruz

Turkcell'in Yüzde 37 Ortağı Olan Teliasonera Eurasia Başkanı Tero Kivisaari, Türkiye'de Cep Telefonunda Önümüzdeki Dönemde Rekabetin Daha Keskinleşeceğini Açıkladı. 14 Yıldır Türkiye'de Olduklarını ve Büyüyerek Yollarına Devam Ettiklerini Belirten Kivisaari, Çıkacak Olası Fırsatları Değerlendireceklerini Söyledi.

01.01.2008 02:23

Turkcell’in yüzde 37 ortağı olan TeliaSonera Eurasia Başkanı Tero Kivisaari, Türkiye’de cep telefonunda önümüzdeki dönemde rekabetin daha keskinleşeceğini açıkladı. 14 yıldır Türkiye’de olduklarını ve büyüyerek yollarına devam ettiklerini belirten Kivisaari, çıkacak olası fırsatları değerlendireceklerini söyledi.

TELIASONERA Eurasia Başkanı ve Türkiye CEO’su Tero Kivisaari, "Vodafone ve Avea ile birlikte üç şirketin faaliyet gösterdiği GSM sektöründe önümüzdeki dönemde rekabet daha sert olacak. Ancak çoğunluk hissesine sahip olduğumuz Turkcell de güçlü bir marka, üstesinden gelecektir" dedi. Kivisaari, Turkcell’le süren ortaklığın başarılı olduğunu ve şirket olarak Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. "Biz şirketin performansından memnunuz. Pazar büyümeye devam ediyor" diyen Kivisaari, sektörde rekabetin daha da arttığına dikkat çekti. Kivisaari, Vodafone ve Türk Telekom gibi güçlü rakipler olmasına rağmen Turcell’in sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü belirterek abone sayısı ve gelirlerin sürekli arttığını vurguladı.

FIRSAT DOĞARSA DEĞERLENDİRİRİZ: Kivisaari, "1993 yılından bu yana Türkiye’deyiz, yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’de şu anda işler yolunda ve acele etmeye de gerek yok. Turkcell bizim Türkiye ve bölgede faaliyetlerimiz açısından önemli bir aracımız. Türkiye’de ve Rusya’da büyümeye devam ediyoruz. Bu bölgelerde fırsat doğarsa, bunu değerlendiririz" diye konuştu. Yurtdışı iştirakleri içerisinde özellikle Turkcell ve Rus Altimo (Megafon) yatırımlarının çok başarılı olduğuna dikkat çeken Kivisaari, bu iki şirketle yaşanan hukuki sürecin ise bu ülkelerdeki faaliyetlere yönelik herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

TÜRK PROFESYONELLERLE ÇALIŞIYORUZ: Diğer bölgelerdeki operasyonlarda da pek çok Türk yönetici ve mühendisten faydalandıklarını belirten Kivisaari, şunları söyledi: "Türkler gerçekten büyük yönetici. Çok yetenekli profesyoneller var. Yurtdışında da Türk profesyonellerle çalışıyoruz. Türkiye, Orta Asya’daki ülkelerle kıyaslandığında çok üstün. Orta Asya’da da Türkleri tercih ediyoruz Çünkü kültürel tecrübe ve yerel koşullara uyum açısından çok başarılılar. Türkiye, bizim Orta Asya’ya açılan kapımız. Bu yüzden Türkiye’deyiz ve sadece Turkcell’deki ortaklığımız nedeniyle değil, Orta Asya’daki operasyonlarımızı yönetmek için de İstanbul’u üs seçtik."

İNTERNET YATIRIMLARI ARTACAK: Kivisaari, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bizim için önemli bir pazar ve bölge ülkelerine açılan en önemli kapımız. Avrasya’da büyüyeceğiz. Teliasonera CEO’su Lars Nyberg de bu bölgede hızlı büyüme hedeflendiği açıkladı. Neler yapılacak diye sorulursa, herşeyden önce bölgede devam eden operasyonlarımız, kesintisiz sürecek. Bunun yanısıra bölgede yeni iş alanlarına yatırım imkanlarını araştırıyoruz. Avrasya bölgesinde internet yatırımlarını cazip buluyoruz. Genelde bölgede internet servis sağlayıcılığı ile ilgili yatırımlar öngörüyoruz. Ancak bu yatırımların hangi ülkelerde yapılacağını şu anda söylemem imkansız. Bizim bu tür yatırımlarla ilgili 2-5 yıllık dönemleri içeren planımız var."

14 yılda 513 milyon dolar yatırdı, 1.4 milyar dolar aldı

TELIASONERA Eurasia Başkanı Tero Kivisaari, "Yaklaşık 14 yıldır Turkcell’in ortağı durumundayız. Bu süreçte Turkcell’den iyi bir gelir elde edildiği söylenebilir" dedi. Turkcell’de ne kadar kazanıldığını bilançolara bakarak aktaran Kivisari, konuya ilişkin sorumuza ilk etapta Rusya örneği "Mesela Rusya’da 170 milyon dolar yatırdık. Bugün Megafon’un piyasa değeri 20 milyar dolara ulaştı. Megafon’da yaklaşık yüzde 44’lük paya sahibiz. Bu getiriyi Turkcell ile kıyaslayabilirsiniz" yanıtı verdi. Kivisaari, Turkcell’e ilişkin rakamları da, "Teliasonera, Turkcell’e 3.3 milyar İsveç Kronu (513 milyon dolar) yatırdı. Şirket hisselerinin uluslararası halka arzından, 6.3 milyar (980 milyon dolar) İsveç Kronu ve temettü geliri olarak da, 2.7 milyar (420 milyon dolar) İsveç Kronu aldı" şeklinde aktardı. Bu rakamlara göre, TeliaSonera, yatırılan 513 milyon dolarla 1.4 milyar dolarlık bir geliri almış durumda. Ayrıca hisseleri İMKB’de işlem gören Turkcell’in piyasa değeri yaklaşık 24.1 milyar dolar. TeliaSonera, Turkcell’in yüzde 37’lik hissesini elinde bulundurduğu için, şirkette 9 milyar dolarlık bir değerin de sahibi durumunda. Aldığı toplam 1.4 milyar dolarlık gelirle birlikte Teliasonera, bugün Turkcell’de yaklaşık 10.4 milyar dolarlık bir değeri yakalamış durumda.

Kivisaari: Türkiye’de tasarruflu çalışıyoruz

TELIASONERA Eurasia Başkanı KiviSaari, CEO Lars Nyberg’un, şirketin tüm operasyonlarında maaliyet azaltıcı önlemler alınacağı açıklamasının Türkiye için geçerli olmadığını söyledi. Kivisaari, "Biz zaten uygulamada, Türkiye’de tasarruflu çalışıyoruz. Para kazanıyoruz, kár ediyoruz. İstanbul’da 40 kişiyiz. TeliaSonera Türkiye’de tasarrufa dönük maliyet azaltıcı önlemler olmayacak." dedi. Yurtdışı iştirakleri içerisinde özellikle Turkcell ve Rus Altimo (Megafon) yatırımlarının çok başarılı olduğuna dikkat çeken Kivisaari, bu iki şirketle yaşanan hukuki süreç ise bu ülkelerdeki faaliyetlere yönelik herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

3G’nin ertelenmesi hayal kırıklığıydı

TERO Kivisaari, cep telefonlarında numara taşınabilirliğinin, yasal olarak gerekli düzenlemeler çerçevesinde yapılması gerektiğini, yasaların çizeceği çerçeveye uyacaklarını söyledi. Kivisaari, ancak 3G ihalesinni ertelenmesi konusunda ise büyük hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. 3G ihalesinin neden ertelendiğini anlayamadıklarını söyleyen Kivisaari, "3G, uzun süredir söz verilen bir gelişmeydi. Gürcistan ve Tacikistan’da bile 3G servisleri başladı. Türkiye’de insanlar yeni teknolojilere, hızlı internete bu kadar meraklıyken yatırımın gecikmesi üzücü oldu. Ancak bu konuda 2008 yılında olumlu gelişmelerin yaşanacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Rekabet Sertleşiyor, Yeni Fırsatlara Bakıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement