Dünya Bankası " Türkiye'de İyi İşler" raporunun Başyazarı Rebekka Grun, "Küresel krizden Türkiye de etkilendi ama güçlü bir büyüme ile çıktı. Türkiye'deki iş mucizesinin altında iyi işler yatıyordu" dedi.
Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan "Türkiye'de İyi İşler" başlıklı raporun tanıtımının İstanbul ayağı gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Grun, raporun Türkiye'deki işgücü piyasasıyla ilgili teşhis koymayı ve iş yaratılmasını farklı perspektiften ele almayı amaçladığını belirtti.
Grun, 2009 yılında küresel krizin yaşandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Küresel krizden Türkiye de etkilendi ama güçlü bir büyüme ile çıktı. Türkiye'deki iş mucizesinin altında iyi işler yatıyordu. Özellikle hizmet sektöründe ve kayıtlı çalışan açısından istihdam yaratıldı. Bu da hem kadınları hem de erkekleri etkileyecek şekilde oldu. Bazı trendler görüldü. Özellikle kadınların kayıtlı ekonomiye girdiğini görüyoruz ve tarım sektöründe de benzer bir hareketliliğin yaşandığını görüyoruz. Türkiye'de işgücünün yeniden tahsis edilmesi büyümeyi artırıcı bir etki yarattı. İş yaratılmasının altındaki sebep yapısal değişikliklerdir."
Genel olarak bakıldığında birtakım zorluklar olsa da güçlü bir sistemin olduğunu anlatan Grun, "Emek geliri, toplam hanehalkı gelirine en büyük katkıyı sağlamıştır. Emek gelirinin büyümesi düşük gelirli hane halkları arasında daha yüksek yaşam standartlarına ulaşılmasını sağladı" diye konuştu.
"Esnek çalışma imkanları çok önemli"
Grun, kriz dönemi sonrasında geleceğe yönelik olumlu gelişmeler beklediklerini aktararak, "Özellikle kadınların işgücünde katılımının artırılması için, çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin geliştirilmesi sayesinde evde bakım hizmetlerini yerine getiren ev kadınlarının üzerinden biraz sorumluluğun kaldırılması önemli. İşgücü piyasasına yeni girecekler için esnek çalışma imkanlarının getirilmesi çok önemli" dedi.
Kayıt dışılık ile ilgili çalışmaların bulunduğunu belirten Grun, şunları dile getirdi:
"Kadınların işgücü piyasasına katılımı yüzde 30 düzeyinde ve yüzde 10'u kayıtlı olarak çalışıyor. Kriz sonrasında istihdam esnekliği bütün sektörlerde artmış. Türkiye'de büyük kentlerde yaşayan kadınlarda kayıtlı istihdam açısından önemli sonuçlar var. Evde yaşlı birinin olması kadınların işgücüne katılımını olumsuz etkiliyor. Büyük kentlerde yaşayan kadından bu durumdan daha çok etkilendiğini görüyoruz."
"İşgücünün tahsisi için politikalar geliştirilmeli"
Dünya Bankası Türkiye Kıdemli Beşeri Kalkınma Uzmanı Ahmet Levent Yener de 2004 ve 2011 yılları arasındaki hareketin tarım sektörünün ekonomideki varlığını biraz daha sürdüreceğini gösterdiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kriz sonrasında uygulamaya konulan sosyal güvenlik priminin indiriminin kayıtlı sektöre geçişte olumlu etkilerinin olduğu saptanmış durumdadır. Bunun yanı sıra kadın ve gençlerin işgücüne katılımını desteklemek için çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, hayat boyu öğrenme ve beceri geliştirme fırsatlarının artırılması ve hepsini etkinleştirme politikalarıyla desteklenmesi gerekiyor. İşgücünün yeniden tahsisi için politikalar gerçekleştirilmeli. Esnek iş sözleşmelerinin geliştirilmesi ve kıdem tazminatıyla ilgili tarafların kabul edeceği bir düzenleme yapılması bu konuyla ilgili daha iyi adım atılmasını sağlayacaktır."
Toplantıda, "İşe Geri Dönüş: Avrupa ve Orta Asya'da İşle Büyümek" raporunun da sunumu gerçekleştirildi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de İyi İşler' Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?