Borsa İstanbul Anonim Şirketi (BİST) Başkanı İbrahim Turhan, "Biz enerji borsasını etkin bir piyasa ouşturmak, şeffaflık ve likiditeyi artırmak ve fiyat oluşumunu sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için kuruyoruz" dedi.
Turhan, SETA tarafından düzenlenen Türkiye'de Enerji Borsası Paneli'nde yaptığı konuşmada, borsanın bütün alıcılarla satıcıların buluştuğu, her kesime açık şeffaf ve adil bir platform sağladığını kaydetti. Borsada fiyat oluşumunun daha sağlıklı geliştiğini belirten Turhan, enerji konusunda en önemli şeyin likiditeyi artırarak derinlik sağlamak olduğunu ifade etti.
Yeni sistemde elektrik piyasasında oluşacak fiyatın, arz ve talebin dinamiklerine göre belirleneceğini kaydeden Turhan, üreticilerin geleceğe yönelik yaptıkları sözleşmelerle enerji fiyatlarını garanti altına alacaklarını dile getirdi. Turhan, öngörülebilirlik sayesinde daha fazla üretim, daha fazla iş, daha fazla katma değer sağlanacağı değerlendirmesinde bulundu.
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) ile bütün piyasaların entegre olarak çalışacağını belirten Turhan, hem likiditenin artacağını hem de yatırımcının tek bir erişim noktasından bütün ihtiyaçları sağlayabileceği bir finansal süpermarket yapısı oluşturacağını bildirdi.
Turhan, borsanın piyasayı liberalleştirmek için yapılan bir şey olmadığını vurgulayarak, "Bizim enerji piyasamız zaten liberal. 2001 yılından bu yana iyi yapılanmış ve doğru istikamette ilerleyen bir piyasamız var. Biz enerji borsasını etkin bir piyasa ouşturmak, şeffaflık ve likiditeyi artırmak ve fiyat oluşumunu sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için kuruyoruz" diye konuştu.
Elektrik Dağıtım Ortakları Derneği (ELDER) Başkanı Nurettin Özdemir de 6446 sayılı Kanun'un enerji sektörüne çok önemli boyutlar kazandırdığına işaret ederek, söz konusu yasa kapsamında kurulması kararlaştırılan EPİAŞ'ın şeffaflığı ve doğru referans fiyatın oluşmasını sağlayacağını kaydetti.
Özdemir, EPİAŞ ile likiditenin artacağını ve piyasanın denetlenmesine önemli katkı sağlanacağını belirterek, "Sanayicimiz, ticarethane, otel sahipleri ve evlerinde elektriği kullanan vatandaşlarımıza ucuz enerji verme imkanını EPİAŞ vasıtasıyla sağlamayı ümit ediyoruz" dedi.
EPİAŞ'ın, Avrupa'nın 3. büyük borsası olma yönünde yol aldığını belirten Özdemir, "Türkiyede önemli oyuncular var. Ne olursunuz bizi büyütün. Artık Türkiye sınırlarını aşalım, uluslararası oyuncular olalım. EPİAŞ'ımız bu konuda önemli bir köşe noktasıdır. Ülkemiz için bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz" ifadesini kullandı.
SETA Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl ise Türkiye'de mevcut durumda elektrik fiyatlamasının Türkiye Elektrik İşletmesi AŞ'de (TEİAŞ) Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde (PMUM) belirlendiğini hatırlatarak, enerji borsasının kurulmasının başta elektrik piyasalarının liberalizasyonunun sağlanması olmak üzere pek çok açıdan gerekli olduğunu söyledi.
Avrupa ülkelerinin enerji piyasalarında şeffaflığı sağlamak ve piyasaları liberalleştirmek amacıyla 1996 yılından bu yana finans piyasalarında enerji ürünlerine yer verdiğine değinen Karagöl, enerji borsası süreçlerinin gelişmiş ülkelere benzer şekide tek bir ürünle başlayarak diğer ürünleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini anlattı.
Karagöl, borsanın Ankara'da kurulmasının koordinasyon eksikliğine sebep olabileceğine işaret ederek, "EPİAŞ'ın özel bir şirket olması ve borsanın işlevinin artması öngörülüyorsa İstanbul'da kurulması anlamlı olacaktır" görüşünü belirtti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de Enerji Borsası Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?