İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Türkiye Ulusal Enerji Planı'nda 2035 yılı için 5 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi hedefi açıklandığını belirterek, Türkiye'deki ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santralinin İzmir'de kurulmasını temenni ettiklerini bildirdi.
Yavuz, ODTÜ İnşaat Mühendisliği, Durham University ve İZKA iş birliği ile düzenlenen "Türkiye'de Deniz Üstü Rüzgar ve Yüzer Güneş Enerjisi Çalıştayı"nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yakın zamanda deniz üstü rüzgar enerjisine yönelik bir hedef açıkladığını anımsattı.
Bu kapsamda, Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisinde 2035 yılı için 5 gigavatlık bir hedefinin bulunduğunu aktaran Yavuz, "İZKA olarak İzmir'in rüzgar enerjisi alanında çok ciddi bir üstünlüğe sahip olduğunu düşünüyoruz ve bu kapsamda da çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Ajans olarak temennimiz Türkiye'de nasıl ki rüzgar enerjisi santrali 1990'lı yılların sonunda ilk defa İzmir'de kurulduysa, deniz üstünde de yine İzmir'de bunun başlangıcını yapmak." diye konuştu.
"Yenilenebilir enerji Türkiye'ye başarısı kanıtlanmış bir yol sunuyor"
Durham University Mühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ashraf Osman, ODTÜ ile yürüttükleri "Türkiye için Yüzer Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri" projesinin British Council ve TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini söyledi.
Projenin, Türkiye'nin her yıl yüzde 8 büyüyen enerji ihtiyacının karşılanması için olduğunu belirten Osman, "Türkiye, OECD ülkeleri arasında enerji ihtiyacı en fazla büyüyen ülke konumunda bulunuyor. Yenilenebilir enerji ise bu süreçte karbon salımının azaltılmasında Türkiye'ye başarısı kanıtlanmış, kendi geliştirdiği bir yol sunuyor." diye konuştu.
Osman, bu nedenle projelerinde Türkiye'de kombine hibrit yüzer rüzgar ve güneş santralleri için uygun yerlerin ve uygun sistemlerin belirlenmesini hedeflediklerini dile getirdi.
"Yatırım maliyetlerinde 2040'a kadar yüzde 50'ye yakın azalma öngörülüyor"
İZKA Yatırım Tanıtım ve Destek Uzmanı Sencer Özen, ajans tarafından karasal rüzgar enerjisindeki hedeflerin deniz üstüne de taşınmasına yönelik faaliyetlerinin karşılık bulmaya başladığını ifade etti.
Deniz üstü rüzgar enerjisinin hem bölgesel kalkınmada hem iş gücü piyasasının oluşturulmasında önemli fırsatlar sunduğuna işaret eden Özen, şunları kaydetti:
"Deniz üstü rüzgar enerjisinde yatırım maliyetleri düşmeye başladı ve bu projeler artık yapılabilir hale geldi. Bu sektörde yatırım maliyetlerinde 2040'a kadar yüzde 50'ye yakın azalma öngörülüyor. Biz de Dikili ve Aliağa tarafında iki adanın kiralanması yoluyla bir yıllık rüzgar ölçümlerinin yapılması için çalışmalarımızı hızlandırdık."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'de Deniz Üstü Rüzgar ve Yüzer Güneş Enerjisi Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?